Kurt Devooght neemt ontslag als econoom van het bisdom

Priester Kurt Devooght heeft ontslag genomen als econoom van het bisdom. De bisschop heeft het ontslag aanvaard en hij heeft Kurt Devooght bedankt voor zijn inzet en voor wat hij op korte tijd voor het bisdom heeft gepresteerd. “Een verschil van visie” ligt aan de basis van het ontslag, zegt de priester.

Priester Devooght is ook een pijprokerskampioen bij de club in Kortemark. (Foto Kurt) © Kurt Desplenter

Het ontslag van de Kurt Devooght is geen goed nieuws voor het bisdom Brugge. Het aantal priesters dat een curriculum als dat van Kurt Devooght kan voorleggen is beperkt. De priester is op vlak van economie en ethiek bijzonder goed onderlegd. Hij is onder meer doctor in de economische wetenschappen, was directeur-econoom van het Leo XIII-seminarie in Leuven, wetenschappelijk onderzoeker aan de London School of Economics and Political Science en aan de KU Leuven Campus Kortrijk. Sinds 2005 is hij docent aan de KU Leuven Campus Brussel.

Pastorale werking

Sinds november 2012 tot voor kort was hij dus ook econoom van het bisdom. “Ik moet voorzien in geld voor de pastorale werking van het bisdom. Kosten voor opleiding, retraites, voor decanale en parochiale assistenten, voor het drukken van boeken en folders… het is heel uitgebreid”, zei hij drie jaar geleden in De Weekbode Torhout.

Over zijn ontslag en de redenen daarvoor zegt hij dat ‘een verschil in visie’ aan de basis ligt. “Dat gebeurt ook in bedrijven, in instellingen, bij sportploegen dat mensen uit mekaar gaan omdat hun visie niet met mekaar strookt. Hier is dat niet anders. We zijn in vriendschap uit elkaar gegaan en we gaan niet met modder gooien’, reageert Kurt Devooght op het ontslag.

Geen drama

“Het is ook geen drama. Ik laat geen zinkend schip zwalpend achter. Integendeel, er is de voorbije twee en half jaar ontzettend veel gebeurd. Het bisdom is definitief uit de rode cijfers. Ik laat de vzw van het bisdom – de centrale organisatie van het bisdom – drie keer rijker achter dan de vzw was toen ik aan de taak begon, er zijn structuren en procedures uitgewerkt en vastgelegd voor kloosters die sluiten en voor priesters en kloosterlingen na zo’n sluitng”, legt Kurt Devooght uit.

Hij noemt het dan wel geen drama, voor het bisdom is het vertrek een zware aderlating. “Ik blijf nog eventjes het een en het ander volgen, zeker tot de opvolging is geregeld”, zegt Kurt Devooght. Hij nam trouwens ook ontslag uit alle andere bestuurlijke functies, onder meer uit de inrichtende macht van het vrij onderwijs in Kortemark.

Toch verdwijnt hij niet als priester uit Kortemark. “Nee, ik blijf priester natuurlijk, ik blijf mis opdragen in het klooster, ik ben proost bij de brandweer…”

(JG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.