Kunstschilder Roger De Backer geëerd met boek

(foto JF)
Redactie KW

Luc Levrau van de werkgroep Cultuur Machelen schrijft een boek over Machels kunstschilder Roger De Backer, ter ere van zijn 125ste verjaardag. De Backer werd na WO II het dorp uitgejaagd na beschuldigingen van collaboratie. “De schilderijen van De Backer hebben vandaag vooral een historische waarde.”

Roger De Backer werd geboren op 30 april 1897. Het eerste deel van zijn leven, tot 1945, woonde hij in Machelen in het ouderlijk huis recht tegenover het oorlogsgedenkteken. Hij was een leerling van Modest Huys, een bekende schilder uit Olsene. “De vroegste werken van De Backer zijn bijna kopieën van werken van Modest Huys die hij bij wijze van oefening moest namaken”, weet Luc Levrau van de werkgroep Cultuur Machelen. “In zijn eigen werken legde Roger De Backer het dorpsleven van Machelen en omstreken op een unieke wijze vast op doek: de molens, de kerktoren, het roten van het vlas langs de Leie, de kermis van Machelen Gulde, … De schilderijen van De Backer hebben vandaag vooral een historische waarde. Sommige landschappen of dorpszichten kun je vandaag nog herkennen.”

“De Tweede Wereldoorlog was echter een keerpunt in zijn leven. In mei 1940 werd zijn atelier in Machelen een veldhospitaal voor de Duitse bezetter. Er werden zelfs enkele Duitse soldaten en officieren begraven in de tuin. Bovendien exposeerde De Backer tijdens de oorlog veelvuldig en met succes zijn werken. Waarschijnlijk is dit de reden waarom enkele dorpsbewoners de schilder kort na de bevrijding in 1944 beschuldigden van collaboratie en zijn atelier bestormden. Hierbij sloeg een obus in op de kelder waar veel van zijn werken opgestapeld lagen. Ze sloegen zijn schilderijen zelfs kapot op de spijlen van het hek voor het huis. Die zijn later gerestaureerd maar op sommige van zijn werken kun je aan de achterkant nog zien waar de speerpunten op het hek door het doek gegaan zijn.”

Eerherstel

“De Backer zat een tijdje in de gevangenis van Gent maar er zijn nooit harde bewijzen gevonden voor zijn collaboratie. Hij kreeg later eerherstel en werd in 1972 zelfs benoemd tot ridder in de Orde van Leopold II.”

“Na de oorlog verhuisde hij naar Waregem om de confrontatie met zijn belagers uit de weg te gaan maar hij bleef Machelen afbeelden in zijn schilderijen. De Backer opende zijn succesvolle Galerij Zodiac, gaf tekenles en was medeoprichter van het kunstverbond Sint-Lucas. Zijn werken verkochten erg goed en veel ervan zijn tot op vandaag in privébezit. Daarom willen we met de werkgroep Cultuur Machelen langs deze weg een oproep doen naar al wie nog schilderijen van of documenten over Roger De Backer heeft. We zouden graag zoveel mogelijk werken professioneel laten fotograferen om op te nemen in het boek”, aldus nog Levrau. (JF)

Wie nog kunstwerken of informatie in zijn bezit heeft over de schilder kan terecht via mail bij luc.levrau@telenet.be of via 0476 47 84 39.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier