Kruispunt Hogestraat-Heidestraat in Torhout wordt veiliger en groener

Het kruispunt van de Hogestraat met de Heidestraat en de Warandestraat wordt heraangelegd. De grote oppervlakte asfalt zal ingesnoerd worden en deels door groen en bloemen vervangen. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Nog dit voorjaar wordt het kruispunt van de Hogestraat met de Heidestraat en de Warandestraat in Torhout heraangelegd. De gemeenteraad heeft maandavond groen licht gegeven. De kostprijs wordt op een kleine 88.000 euro geraamd.

Het bewuste kruispunt bevat nu nog een grote verharde oppervlakte, maar zal straks ingesnoerd en deels onthard worden. “Zo verhoogt de verkeersveiligheid en krijgt de buurt meer groen”, aldus schepen van Openbare Werken Hans Blomme (CD&V).

Mobiteam werkte plan voor heraanleg uit

Het kruispunt ligt er al jarenlang relatief gevaarlijk bij. De bestuurders hebben door de grote oppervlakte in asfalt geen goed overzicht en rijden er vaak te snel. Dat leidt tot onveilige situaties. Enkele keren al, onder andere na een verkeersongeval met grote schade, klaagden de bewoners de toestand bij het stadsbestuur aan. Intussen heeft het zogenoemde mobiteam zich over de kwestie gebogen en een plan voor de heraanleg uitgewerkt. Dat mobiteam bestaat uit verkeersdeskundigen van binnen en buiten de stad.

Ongeveer 255 m² wordt onthard

De stedelijke technische dienst zal de werkzaamheden zelf uitvoeren en voorziet ze nog dit voorjaar. Zo’n 255 m² verharding zal plaatsmaken voor zes bomen, beplantingen, een zone met een bloemenweide en een oprit in grasdallen voor de omwonenden.

“Het stadsbestuur is met dit project niet aan zijn proefstuk toe”, aldus nog burgemeester Kristof Audenaert (CD&V). “In het nabije verleden werden andere grote kruispunten op gelijkaardige wijze met succes onder handen genomen. Ik denk aan de kruispunten van de Makeveldstraat met de Berkenstraat, de Olmenstraat met de Pastoriestraat en de Karperstraat met de Wijnendalestraat.”

Bertrand Vander Donckt (Groen) miste een totaalvisie over de buurt, zei hij. Hij vroeg om het dossier te verdagen, maar daar gingen de bestuurspartijen CD&V en Vooruit niet op in.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier