Krak Wout Descheemaeker : “Dit is een mooie opsteker voor het hele gezin”

Voor Wout en zijn papa Neil en plusmama Sandy was de Krak-nominatie een lichtpuntje in een zwaar jaar.©WK WK
Voor Wout en zijn papa Neil en plusmama Sandy was de Krak-nominatie een lichtpuntje in een zwaar jaar.©WK WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Wout Descheemaeker (11), die geconfronteerd werd met botkanker, zet de traditie van een piepjonge Blankenbergse Krak onverdroten voort. “Er kwam heel veel reactie op zijn nominatie”, zegt zijn papa Neil. “Iedereen vond ze verdiend.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wout kon voor de stemronde ook rekenen op de steun van zijn klasgenootjes. En bij uitbreiding van de hele school. “Hij had zelfs aan zijn juf gevraagd of ze al op hem gestemd had”, knipoogt Neil. “Maar hij heeft nog aan niemand iets verklapt.” Wout was immers al even op de hoogte dat hij tot dé Krak van Blankenberge werd verkozen. “Hij kwam van de muziekschool toen ik het hem vertelde. Zó trots dat ik was op mijn zoon.”

“Papa huilde toen hij het mij zei”, onderbreekt Wout met een plagerige glimlach. “Dat was pure ontlading”, zegt Neil. “Het is voor ons allemaal een hard jaar geweest en die Krak-nominatie was een lichtpuntje. Wout was er zelf ook van gepakt.” Het was dan ook een mooie opsteker voor het hele gezin. “Zulke momenten maakten het allemaal wat draaglijker want Wouts botkanker domineerde op een gegeven moment echt ons leven”, zegt Neil. “Ook Wouts eerste schooldag was zo’n mooi moment. Het bracht wat lichtheid. Kanker is iets wat boven je hoofd blijft hangen. Wout moet nu nog vaak op controle en dat weegt.”

Kijk ernaar uit om weer uitstapjes te kunnen maken

Zijn rolstoel heeft Wout intussen niet meer nodig om naar school te gaan. “Hij kreeg een mooie step van Sinterklaas. Zijn spieren zijn nog altijd zwak, maar dankzij die step is hij toch weer een stukje zelfstandiger.”

Positieve ingesteldheid

Dat Wout er weer bovenop kwam, heeft hij volgens zijn plusmama Sandy ook te danken aan zijn positieve ingesteldheid. “We hebben ons vaak machteloos gevoeld, maar Wout heeft zich altijd sterk gehouden. Hij stond er altijd met een glimlach, focuste op het positieve in plaats van op wat hij niet meer kon. Ik denk dat daar het afgelopen jaar veel van afhing: Wout sloeg er zich doorheen en daar moet je toch een krak voor zijn”, zegt Sandy. “Het is dan ook leuk om nu die erkenning te krijgen”, vervolgt Neil. “We hadden het niet verwacht want de andere kandidaten waren allen stemmenkanonnen. Kelly de Brauwere heeft trouwens mee de schouders gezet onder onze poeperoentjes-actie.” Die actie gaat voorlopig nog even door. “In de loop van het voorjaar komt er normaal nog een nieuwe schenking aan het Kinderkankerfonds”, zegt Neil. De sleutelhangertjes doen het immers nog altijd goed.

boodschap

Voor het tweede jaar op rij krijgt Blankenberge zo een piepjonge Krak. “Wout keek vorig jaar wel op naar Johannes. Wat die presteerde, is toch ongelofelijk”, vindt Neil. Wout gaat overigens naar dezelfde kinepraktijk als Johannes. “Ze zijn er elkaar al eens tegengekomen. Er zou ook nog een persoonlijke boodschap komen van onze burgemeester, en daar was Wout toch wel van onder de indruk”, glimlacht Neil.

Wouts boodschap? “Moeilijke tijden gaan meestal ook weer voorbij”, geeft zijn vader mee. “Intussen gaat het goed met Wout. Hij zit weer op zijn oude gewicht en heeft een mooie volle haardos. Zijn eerste knipbeurt na de chemo was emotioneel. We hebben een haarlokje gespaard.”

Wat staat er bovenaan jouw verlanglijstje zodra het weer mag?

“Eens naar De Wereld is Klein gaan, mijn favoriete restaurant”, zegt Wout spontaan. “Verder is hij dol op sushi, en op de Pizza Hut. Hij kijkt daar enorm naar uit, zeker na dat kiemvrije dieet”, zegt papa Neil. Hij kijkt verder ook uit naar een date met zijn vriendin, met wie hij al meer dan drie jaar samen is. En naar zijn uitstapje naar Pairi Daiza. Dit werd hem door Lions Club Blankenberge cadeau gedaan met de benefietactie ‘Warme stappen voor Wout’. Van zodra het kan, trekken we er ook op uit met de tent.”

Wat zijn jouw favoriete plekjes in Blankenberge?

“Het Serpentarium vind ik wel leuk; ik hou enorm veel van dieren. Daarnaast speel ik het liefst buiten met vriendjes. Normaal gaan we op mijn verjaardag eens naar de bowling of naar een grote speeltuin, maar door corona kon dit niet. Dat vond ik jammer, maar ik was wel blij met de telegeleide auto die ik van papa en mama kreeg.”

Wat mis je het meest?

“Hoe rapper die corona uit de wereld is, hoe liever want ik ga ook graag bij vriendjes op bezoek. Ik heb graag veel mensen om me heen”, zegt Wout.

Wout Descheemaeker

Privé

Wout Descheemaeker (11) woont bij zijn papa Neil Descheemaeker (42) en plusmama Sandy Boone (47) in de Akkerstraat in Blankenberge.

Loopbaan

Wout loopt school in het buitengewoon basisonderwijs De Schuit in Blankenberge.

Vrije tijd

Wout heeft verschillende hobby’s. Hij leert gitaar spelen aan de Blankenbergse muziekacademie, houdt van gamen, en hij heeft ook groene vingers. “Wout helpt graag mee in de tuin”, zegt papa Neil. “Wout is een grote natuurvriend; hij gaat graag kamperen. En hij is ook een fervent geocacher”, vult Neil aan.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.