Krak Wannes Beernaert :“Stap voor stap een band opbouwen met jongeren”

Wannes bouwt een vertrouwensband op met de jongeren.© Tom Gheeraert
Wannes bouwt een vertrouwensband op met de jongeren.© Tom Gheeraert
Tom Gheeraert

Nog maar anderhalf jaar woont hij in Langemark en al meteen werd Wannes Beernaert verkozen tot Krak van de gemeente. Een portret van een getalenteerd muzikant, toegewijde vader én geëngageerde jeugdopbouwwerker.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wannes is even van zijn melk als ik hem ontmoet voor het interview. “Ik heb gisteren een gast leren. Zojuist belde hij belt om te zeggen dat zijn beste vriend zelfmoord heeft gepleegd. Ik kreeg tranen in mijn ogen. Ik ken hem één dag. Toch frappant dat hij naar niemand kan bellen.”

Als jeugdopbouwwerker voor Uit De Marge wordt hij vaak geconfronteerd met dergelijke miserie. “We gaan naar parkjes, het station, skatepark… om gasten te leren kennen, stap voor stap een vertrouwensband op te bouwen door echt in hun levenswereld te zitten”, legt Wannes uit. “In het begin zie je hen soms denken: wat doet die pipo hier? Maar op den duur begint iedereen je te kennen, weten ze dat je een aanspreekpunt bent… Zo heb ik in drie jaar tal van projecten kunnen doen waar ik heel fier op ben.”

Een van die projecten is een opnamestudio die hij inrichtte in het Sint-Jansgodshuis in Ieper. “Vorig jaar heb ik veel met muziek gewerkt en vastgesteld hoe helend dat kan zijn voor jongeren. Samen de gitaar pakken, teksten schrijven, gevoelens stoppen in een nummer, om dan te werken naar een resultaat waar die gasten fier op kunnen zijn. Later kunnen ze er dan op terugkijken en denken: dat was die periode dat het wat minder ging. Maar dan zit dat in een mooi geheel.”

Verborgen miserie

Ook in de landelijke Westhoek zijn er veel kwetsbare jongeren. “Hier is het meer verspreid en verdoken, maar dikwijls is het nog schrijnender dan in de steden. Wie het meest hulp nodig heeft zit thuis en komt niet buiten. Dat zijn de moeilijkste om te bereiken. Zeker nu met corona is het nog erger. Daarom zoek ik zo veel mogelijk triggers: coole, vrijblijvende dingen waarmee ik hen uit hun kot tracht te lokken. The Gap ( het indoor skatepark dat Wannes opstartte in Ieper, red. ) was bijvoorbeeld ideaal om gasten samen te krijgen en verantwoordelijkheid te geven.”

Project in vroegere nertsenkwekerij komt dichterbij

Een goede opbouwwerker moet volgens Wannes vooral oprecht zijn. “Als je een rolletje speelt, val je toch door de mand. Mijn sterkte is mijn positieve vibe: niet altijd inzoomen op de problemen, maar proberen een positieve draai te geven aan problemen. Tonen hoe het anders kan. Die gasten komen dikwijls bij mij thuis. Als jij hen binnenlaat in jouw wereld, zullen zij jou ook binnenlaten in hun wereld.”

Eenmaal thuis kan Wannes wel de schakel omdraaien en de ellende van op het werk van zich afzetten. “Door zelf veel miserie te hebben, leer je relativeren. Na een tijdje maakt het leven je ook wel hard, zeker na Foss ( zijn zoontje dat op 8 maanden overleed, red. ). Daardoor was ik enkele maanden niet in staat om te werken, maar nu sta ik sterker.”

Voor Foss schreef Wannes het liedje ‘Fly Young Bird’ waarmee hij bekend werd in heel Vlaanderen. “Ik heb dat wel moeten afbakenen, want op den duur kreeg ik honderden telefoons uit heel Vlaanderen – zeker na dat Oe Ist-verhaal met Robin – waardoor ik moest zeggen: gun me eens een beetje rust. Ik heb ook mijn limiet.”

Hoe gaat het met jouw nieuw muzikaal project The Grand Razoo?

“Onlangs zaten we opnieuw samen in de studio, dus er komt nieuw werk aan. ‘Floss’ was echt een verwerkingsplaat, de nieuwe nummers hebben een meer positieve en happy vibe.”

Wat is jouw ambitie met je muziek?

“Ik ben een vzw begonnen en die ben ik nu volop aan het uitbouwen. Dat is een combinatie van alles: mijn muziek, optredens, jongerenwerk, organiseren… Daarmee wil ik gewoon komen tot mijn 1.400 euro per maand om van te leven. Als ik een paar shows per maand kan doen, dan prima. Het is niet meer zoals vroeger met Ben Cane waarbij we toerden en soms drie shows per avond speelden. Ik heb ook nog mijn gezinsleven. Cultuurcentra, clubs, festivalletjes… daar zou ik willen spelen.”

Je was van plan om iets te doen in de gebouwen van de vroegere nertsenkwekerij langs de Vrijbosroute. Hoe zit het daarmee?

“Het ziet er goed. Het is wel jammer dat Jan Dumoulin (de eigenaar, red.) vorige week overleden is. Ik had zo’n goeie connectie met hem. Hij wilde absoluut niet dat het gebouw gesloopt wordt. Nu lopen de gesprekken. Hopelijk kan ik daar mijn vzw Caillou herbergen.”

Wannes Beernaert

Privé

Wannes Beernaert werd geboren op 23 juni 1988 in Kortrijk en groeide op in Kerkhove. Hij woont in de Groenestraat samen met Julie Van Wietendaele en kindjes Seb (4) en Pippa (4 maanden).

Loopbaan

In Stella Maris in Kortrijk volgde hij de richting jeugd- en gehandicaptenzorg. Ondertussen werkt hij al drie jaar voor Uit De Marge vzw. Voordien baatte hij onder meer zes jaar lang café De Nodige Deugd in Moorslede uit.

Vrije tijd

In zijn vrije tijd houdt hij zich vooral bezig met muziek, eerst met de groep Ben Can en nu met zijn nieuw project The Grand Razoo. Wannes nam ook deel aan The Voice en schreef het nummer ‘Fly Young Bird’ voor zijn overleden zoontje Foss.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.