Krak van Roeselare: “We hebben Vital met de héle ploeg geholpen”

Pieter-Jan samen met zijn ouders Didier Pillaert en Tine Vanallemeersch en zus Justine. © (foto SB)
Philippe Verhaest

Een heldendaad. Dat is de enige correcte omschrijving voor wat Pieter-Jan Pillaert op vrijdag 2 maart 2018 heeft verricht. In de sporthal Onze Kinderen in Rumbeke greep de 21-jarige kerel erg koelbloedig in toen zijn ploegmakker Vital D’hondt een hartstilstand kreeg. “Deze Kraktitel is voor iedereen die zich toen over Vital heeft ontfermd.”

Wat er zich die bewuste avond heeft afgespeeld, herinnert Pieter-Jan zich nog haarscherp. “We maakten ons met onze minivoetbalclub GIT2B op voor een leuke wedstrijd tegen El Codo, maar het draaide net iets anders uit”, opent hij. “Ik weet nog dat Vital zich tijdens de match niet lekker voelde en even aan de kant ging zitten, maar een tiental minuten voor het laatste fluitsignaal speelde hij opnieuw nog even mee. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd zeeg hij echter neer. We dachten aanvankelijk dat hij een blessure opgelopen had, maar toen we dichterbij kwamen en vaststelden dat Vital niet meer reageerde, wist ik meteen dat er iets ernstigs aan de hand was.”

Pieter-Jan hield het hoofd koel en verwittigde meteen de hulpdiensten. “Zijn hartslag was immers volledig weg. Ik heb tijdens mijn jaren aan het Klein Seminarie een EHBO-opleiding gekregen van LO-leerkracht Sven Desmedt en die kennis kwam me plots zeer goed van pas. Ik startte meteen met hartreanimatie, terwijl Noquisi Vanhie mond-op-mondbeademing toepaste en Diaz Maet hield Vitals polsslag in de gaten. Enkele andere mensen snelden naar buiten om er de ambulance op te wachten. In totaal hebben we Vital een twintigtal minuten onophoudelijk gereanimeerd.”

Een klein jaar na de feiten vindt Pieter-Jan het nog altijd de logica zelve dat hij meteen in actie schoot. “Het was een reflex. Een ploegmakker verkeerde in nood, dus probeer je te helpen. Wat wel duidelijk is: het belang van die EHBO-lessen was meteen zonneklaar. Ik pleit ervoor om die kennis verplicht mee te geven aan jongeren. Nu ben ik er me wel van bewust dat we Vitals leven hebben gered, maar ik wil benadrukken dat ik dit niet alleen heb gedaan. De héle ploeg heeft geholpen, net als de spelers van de tegenstander van die avond.”

Pacemaker

Vital zelf is Pieter-Jan en co nog altijd erg dankbaar, klinkt het. “We beseffen allemaal dat die bewuste partij minivoetbal evengoed op een nachtmerrie had kunnen uitdraaien. Gelukkig kan iedereen het nog navertellen. Vital die ondertussen een pacemaker ingeplant kreeg is nadien nog enkele keren naar een minivoetbalmatch komen kijken. Jammer genoeg bestaat GIT2B dit seizoen niet meer, maar wat we samen hebben meegemaakt, zullen we nooit vergeten.”

Het contact met Vital is er nog altijd, zegt Pieter-Jan. “Niet dat we elkaar elke dag horen, maar via Facebook blijven we op de hoogte van elkaars leven.”

Pieter-Jans optreden zorgde er ook voor dat er heel wat aandacht geschonken werd aan het plaatsen van AED-toestellen (automatisch externe defibrillator, red) in Roeselare. “Dergelijke apparaten kunnen levens redden en sindsdien zijn er in onze stad een pak meer ter beschikking. Een zeer goeie evolutie.”

Je bent verkozen tot Krak van Roeselare. Wat doet dat met je?

“Het bezorgt me een zeer goed gevoel. Ik had er ook geen rekening mee gehouden dat ik de titel effectief zou winnen. De nominatie op zich vond ik al een hele eer, maar dit is echt fantastisch. De andere kandidaten waren erg sterk. Ik dacht zelf dat Eddy Beernaert van de Facebookgroep ‘Ge zijt van Roeselare als…’ of Steven Sanders van Spoil Engine zou winnen. En ook voor Matisse en Maxime Serpieters hebben ik veel respect. Zij hebben het leven van hun opa gered. Maar toen ik het goeie nieuws te horen kreeg, was ik even weg van de wereld.”

Aan wie draag je deze titel op?

“Aan alle ploegmakkers van weleer. Die avond hebben we echt teamwerk geleverd. We hebben Vital sámen gered. Het allerbelangrijkste is dat hij nog leeft én weer de oude is.”

Je stamt uit een op en top politieke familie. Zien we je ooit op een lijst staan?”

(glimlacht) “Dat laat ik aan mijn zus Justine (gemeenteraadslid voor N-VA, red.) over. Zelf zie ik me dat niet doen, al heb ik veel bewondering voor het werk en energie dat ze in de politiek investeert.”

BIO

Privé

Pieter-Jan Pillaert (21) is de zoon van Didier Pillaert en Tine Vanallemeersch. Zijn zus heet Justine (25). Hij is de vriend van Fien Van Reempts uit Aalter.

Loopbaan

Zijn middelbare schooljaren werkte Pieter-Jan aan het Klein Seminarie af en nu volgt hij aan de KU Leuven het vierde jaar rechten.

Vrije tijd

Minivoetbal en joggen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.