Als de schaduw mooier is dan het licht

© Getty Images/iStockphoto
Pascal Kerkhove
Pascal Kerkhove Directeur redactie

Krant van West-Vlaanderen is zijn trots om nu al voor de elfde keer op rij 67 Kraks in de bloemetjes te zetten. Onze directeur redactie legt uit waarom.

Met 67 zijn ze, de mannen en vrouwen die komende dinsdag in aanwezigheid van hun burgemeester en onze gouverneur worden gehuldigd. Ze werden door jullie verkozen uit 344 genomineerden die wij enkele weken geleden in onze Krant van West-Vlaanderen voorstelden. En jullie hebben massaal gestemd. Bijna 28.000 stemmen bereikten ons. In sommige gemeenten was het spannend, in andere was er een overduidelijke ‘winnaar’.

Of beter, een ‘Krak’, want zo noemen wij de mannen en vrouwen die zich het voorbije jaar in hun stad of gemeente belangeloos hebben ingezet voor iets of iemand. Mannen en vrouwen die het werkwoord ‘zijn’ hoger inschatten dan het werkwoord ‘hebben’. Mannen en vrouwen met het hart op de juiste plaats. Mannen en vrouwen die vaak meer en liever geven dan krijgen. Mannen en vrouwen bij wie de schaduw mooier is dan het licht. Of weer beter, mannen en vrouwen die schitteren in de schaduw of licht geven in het donker.

Mag ik er stilletjes van dromen dat wij volgend jaar 1,2 miljoen Kraks kunnen nomineren? Iedereen Krak, of toch minstens een beetje

Mooie mensen, van wie u in deze krant en op kw.be àlle verhalen kan lezen. Prachtige verhalen, vol warmte, positieve kracht en sobere schoonheid.

Met Krant van West-Vlaanderen zijn we trots om nu al voor de elfde keer op rij 67 Kraks in de bloemetjes te zetten. Elf keer, dat maakt meer dan 700 Kraks die de voorbije tien jaar actief bezig waren en zijn met het versterken van dat o zo belangrijke sociale weefsel in onze provincie.

Net als zij, willen ook wij graag zoveel mensen met elkaar verbinden. Net als zij, willen ook wij in elke wijk, gemeente of stad de vinger aan de pols houden en graag écht aanwezig zijn. Net als zij, willen ook wij luisteren, kijken, horen, zien én actie ondernemen. Net als zij, doen wij dat niet voor onszelf maar voor een ander. Net als zij, willen ook wij dat iedereen, ongeacht kleur, afkomst of religie het goed heeft in West-Vlaanderen.

Komende dinsdag huldigen wij dus deze Kraks, maar mag ik er stilletjes van dromen dat wij volgend jaar 1,2 miljoen Kraks kunnen nomineren? Iedereen Krak, of toch minstens een beetje. Dan is onze provincie niet alleen de beste plaats om oud te worden, maar wordt ze dat ook om oud te zijn. En jong, of ergens tussenin. De mooiste provincie dus, voor iedereen…

Lees hier alle verhalen van de Kraks van 2018.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.