Krak van Anzegem: “Ik heb bijna elke dag iemand op bezoek gehad”

Jef Servaes leerde opnieuw rechtstaan en wandelen. © XC
Redactie KW

Jef Servaes (16), een hippe tiener uit Vichte, werd door de lezers van Krant van West-Vlaanderen verkozen tot Krak van Anzegem 2018. Door een ongelukkige val in 2017 raakte de jongen ernstig gewond en deels verlamd. Lopen, stappen, ademen, hij moest het helemaal opnieuw leren. Een stevige revalidatie en veel doorzettingsvermogen later staat hij weer op beide benen.

Op een koude decemberdag hield de aarde even op met draaien voor de toen 15-jarige Jef. Die avond rond 18 uur gaf hij samen met zijn trampolineclub Lenig en Vlug een demonstratie in Deerlijk. “Ik wou die dag eens een dubbele salto doen zonder te springen, tijdens de training lukte dat net. Ik dacht dat het tijdens de demonstratie ook wel zou lukken”, vertelt Jef. Maar dat kwam helemaal anders uit. Jef nam niet genoeg hoogte, viel terug op de trampoline en kwam daarbij slecht ten val.

Heel vies gevoel

“Ik hoorde iets in mijn nek kraken, een heel vies gevoel. Ik stuiterde terug op en probeerde in een reflex mijn handen te zetten maar die deden niet mee. Ik kon niks meer bewegen, ik had wel nog gevoel, maar er gebeurde niks”, herinnert Jef zich nog. Hij had meteen door dat het ernstig was.

Ik gebruik nog steeds een wandelstok als ik naar school ga

De eerste weken bracht Jef door op de dienst intensieve zorgen in AZ Groeningen in Kortrijk. “Op intensieve waren er maar een beperkt aantal bezoekers mogelijk op drie bezoekmomenten per dag. Er wilden zoveel vrienden en kennissen langskomen dat ze een kalender hebben opgemaakt om het bezoek te regelen. Tot de laatste dag heb ik bijna elke dag iemand over de vloer gehad“, vertelt Jef.

Lange revalidatie

Na Kortrijk volgde een revalidatie van bijna tien maanden in Gent. De hele dag kreeg Jef ergotherapie en kinesitherapie. Hij leerde er stap voor stap opnieuw rechtstaan en wandelen. “Na tien maanden had ik het wel gezien. Steeds dezelfde oefeningen, het mocht wel eens ophouden”, vertelt Jef. Tijdens de revalidatie vreesde Jef dat zijn vorderingen ooit op een plafond zouden botsen. “De schrik zat er in dat het nooit meer helemaal goed zou komen, dat ik niet meer verder zal ontwikkelen. Nu zou ik willen dat mijn stapsnelheid en mijn stabiliteit verhoogt. Ik gebruik nog steeds een wandelstok als ik naar de school ga”, zegt Jef.

Vriendin Fien

Tijdens zijn revalidatie is Jef veel dichter naar zijn vriendin Fien toe gegroeid. “Ik heb echt een prachtige vriendin aan wie ik veel gehad heb. Door dat hele revalidatiegedoe heeft dat ons echt samengebracht. Ik heb met haar een band die ik met niemand anders heb. We begrijpen elkaar en kunnen alles bij elkaar kwijt. Ik denk nog vaak aan de leuke momenten die we gehad hebben op de revalidatie”, mijmert Jef.

Na de herfstvakantie in 2018 mocht Jef terug naar school. “Dat waren meteen volledige dagen. In het begin was ik echt gelukkig dat ik weer naar school mocht”, vertelt Jef. Hij heeft nog steeds driemaal per week kine en hoopt zo nog aan te sterken. Hij kijkt heel erg uit naar de uitwisseling met Marseille in de krokusvakantie.

Heeft het ongeval je ook persoonlijk veranderd?

“Ik kon helemaal niks. Wanneer mijn serie op Netflix afgelopen was, moest in een apparaatje blazen om de verpleegster te bellen zodat ze een andere serie kon starten. Als je niks kan doen, kan je alleen maar nadenken over het leven. Dan heb ik gemerkt hoe kleine dingen zo belangrijk kunnen zijn. Je verwacht zoiets niet. Ik miste het gewone leven zo hard. Een week voor het ongeval ging ik nog gewoon trampolinespringen, kwam ik ‘s avonds thuis, at ik pizza en keek tv. Dat heeft me wel veranderd, ik kan veel beter relativeren nu.”

Zal je ooit nog kunnen terugkeren naar de trampolineclub?

“Ik zal nooit meer opnieuw kunnen trampolinespringen. Dat is een uitgemaakte zaak. Vaak ga ik wel nog naar de trainingen kijken. Ik ben al heel blij dat ik weer kan stappen.

Had je verwacht dat je de titel van Krak zou winnen?

“Ik had nooit verwacht dat ik zou winnen. Heel wat mensen kwamen me vertellen dat ze op mij hadden gestemd. Niet alleen mijn vrienden, maar ook de vrienden van mijn broer en zussen en de ouders en grootouders van mijn vrienden. Mijn mama en vrienden hadden het gedeeld, zonder dat ik ze dat gevraagd had. Het is totaal onverwachts, maar bijzonder leuk. Ik zou dan ook iedereen willen bedanken.”

BIO

Privé

Jef Servaes is 16 jaar oud. Hij wordt in oktober 17. Hij is de zoon van Jan Servaes die werkt bij Picanol in Ieper en Inge Vandenbogaerde, leerkracht Frans en Spaans in het Heilig-Hart College in Waregem. Jef heeft twee zussen en één broer: Frauke (17), Louis (13) en Eva (12). Jef heeft een vriendin Fien.

Loopbaan

Jef studeert wetenschappen-wiskunde in Waregem. Hij zit nu in het vijfde middelbaar.

Vrije tijd

In zijn vrije tijd spreekt hij af met vrienden, kijkt hij series op Netflix of chat hij op Instagram of Snapchat. Jef zoekt wel nog een vakantiejob, één waarbij hij niet de hele tijd over en weer hoeft te rennen.

(Xander Cottens)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.