Krak van Lendelede: “Ik had nooit gedacht dat ik zou winnen”

"Je kan je ook dichtbij amuseren", vindt Lotte Spillebeen. (foto Frank) © (foto Frank)
Redactie KW

Lotte Spillebeen is de jongste van de vijf genomineerden en mag zich voortaan een jaar lang de Krak van Lendelede noemen. “Ik had helemaal niet verwacht dat ik zou winnen om het maar met een cliché te zeggen. Maar ik ben wel heel blij met die titel, die voor mij een stimulans is om voort te doen met waarmee ik al een tijdje bezig ben: mij inzetten voor de jongeren.”

Lotte is nog maar 18 jaar, doet hogere studies en zet zich zo goed als iedere minuut van haar vrije tijd in voor de jongeren. “Ik ben een bezige bij in Lendelede zelf, voor mij en vele jongeren een leuke gemeente waar er voor iedereen wel wat te doen is”, zegt ze. “Je moet niet altijd naar de naburige grotere steden trekken om je te amuseren, als je het hier dicht bij huis gezellig kunt maken. Je moet alleen niet thuis blijven zitten. Ik was al lid van de Chiro in het eerste leerjaar. En van dan af ben ik het Lendeleedse verenigingsleven gaan verkennen.”

Bekende namen

“Als Krak genomineerd worden deed me heel veel deugd en betekende toen al een waardering voor wat ik al enkele jaren voor de jongeren probeer te doen. Maar dat ik het zou halen van bekendere namen als Frederic Goesaert van comité Lendlee Koerse, judoka Robbe Demets, kunstenaar Dimitry Vancoilly en toneelspeelster Hilde Demeyere, leek me onmogelijk. Ook mijn ouders hadden helemaal niet verwacht dat ik zou winnen. En toch is het me gelukt!”

Ik kon rekenen op de uitgebreide steun van mijn ouders en grootouders

Lotte voerde naar eigen zeggen een kleine kiescampagne. “Via mijn vrienden op Facebook, de leden en leiding van de Chiromeisjes Ilse, mijn vrienden in Jeugdhuis Skalul waar ik voorzitter van de werkgroep Skalullfeesten ben, de moni’s van speelpeinwerking Jakkedoe, het Trommelkorps van de koninklijke harmonie Kunst en Eendracht, mijn medestudenten in Vives Torhout…”, somt ze op. “En ik kon uiteraard ook rekenen op de uitgebreide steun van mijn ouders en grootouders van zowel moeders als vaders kant. Velen die zeiden dat ze voor me zouden stemmen deden het ook effectief, waarvoor ik ze uiteraard dank. Een speciaal woordje van dank gaat naar mijn goede vriendin Lieze uit Heule.”

Voor de klas staan

De Krakverkiezing is voor Lotte een bijzondere ervaring. “Een toffe ervaring omdat het een blijk van waardering is voor iets waarvoor je je op lokaal vlak inzet. Voor mij is dat me creatief inzetten voor de jongeren en hen ook enthousiast maken. Dat is iets wat ik ook wil doen als ik later voor de klas sta in de lagere school.”

Lotte kijkt uit naar de ontvangst door de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé, samen met alle Kraks van West-Vlaanderen. “Ook dat wordt voor mij een heel bijzondere gebeurtenis.”

Wat zijn voor jou nieuwe uitdagingen naar de toekomst toe?

“Aan nieuwe uitdagingen denk ik nog niet. Als het enigszins kan zou ik nog enkele jaren monitor willen zijn voor Kazou. Ook bij de Chiro wil ik zolang mogelijk actief blijven, wie weet misschien binnen het West-Vlaams verbond. Kortom, ik wil gewoon blijven verder doen met wat ik nu bezig ben.”

Jouw ma was de vorige legislatuur enkele jaren gemeenteraadslid. Ben jij ooit benaderd om in de politiek te stappen?

“Nee, ik zie me er zeker nu nog niet meteen instappen. Mijn ma zit nu niet meer in de gemeenteraad, maar in het nieuwe Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.”

Je stopte competitievolley bij Black and White Company omwille van je studies en speelt alleen nog recreatief. Begin je na je studies opnieuw met competitievolley?

“Dat niet, maar ik blijf wel recreatief volleyballen. Ik stopte met de competitie omdat de vele trainingen en wedstrijden in combinatie met mijn studies er te veel aan waren. Maar ik blijf uiteraard supporter en ga nog vaak naar de wedstrijden van verschillende ploegen kijken.”

BIO

Privé

Lotte Spillebeen (18) uit de Elfde Julilaan is de dochter van Filip Spillebeen en Ann Malysse en zus van Stan (16).

Loopbaan

Lotte zit in haar eerste jaar van de drie jaar durende opleiding leraar lager onderwijs aan hogeschool Vives in Torhout

Vrije tijd

Lotte is leidster bij Chiro Ilse, dat ze ook vertegenwoordigt in de jeugdraad. Tijdens de grote vakantie is ze monitor bij speelpleinwerking Jakkedoe en bij Kazou (CM).

Verder is ze voorzitter van de werkgroep Skalulfeesten en lid van het Trommelkorps van de koninklijke harmonie Kunst en Eendracht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.