Krak van Knokke-Heist: “Aan de top blijven, dat is het moeilijkste”

Ryan en Ian Lodens. © DM
Redactie KW

Absolute wereldtop! Dat is het minste wat men kan zeggen van Ian Lodens (20). Naast een pak Belgische en Europese titels scoorde de twintigjarige Knokke-Heistenaar zes wereldtitels op rij. Maar Ian Lodens drijft niet alleen boven in jiujitsu. Zijn meest memorabele prestatie in 2018 kwam er met winst in Belgium’s Got Talent! Reden genoeg voor onze lezers om Ian Lodens tot de nieuwe Krak van Knokke-Heist uit te roepen.

Ian Lodens heeft een fantastisch jaar achter de rug maar blijft met de voeten stevig op de grond. “Aan de top blijven, dat is het moeilijkste”, weet de topsporter die al op jonge leeftijd met gevechtssport startte.

“Mijn vader was erg sportief. Hij deed aan gevechtssport, wielrennen en paardrijden. Wij erfden van hem de microbe. Mijn broer Ryan was vier en ik was zes jaar toen we met judo startten. Omdat judo te saai werd, stapten we over naar jiujitsu”, aldus Ian Lodens die samen met broer Ryan snel buitengewone resultaten boekte.

“De successen die me het meest gelukkig maakten zijn de wereldtitel Duo System bij de senioren in november in Malmö en mijn Europese fighting titel die ik in oktober in Italië behaalde. Gevechtssport is voor mij pure passie en genieten”, aldus West-Vlaming en wereldburger Ian Lodens die een licht waanzinnig leven leidt.

“Samen met mijn broer Ryan rijd ik enkele keren per week naar Zwijndrecht voor topsporttraining Duo System. In Mortsel oefenen we Fighting. In Zeebrugge volg ik judotraining en in Knokke karate.”

Wereldniveau

“Om op wereldniveau te meespelen, is het een must om je ook in andere gevechtssporten te bekwamen. Ryan en ik staan zo goed als alle dagen op de tatami. Enkele keren per maand komen daar de buitenlandse verplaatsingen en wedstrijden bij.”

“Daarnaast studeer ik ‘Sport en Beweging’ in Howest Brugge. Over drie jaar wil ik mijn bachelordiploma op zak steken. Als sportcoach zou ik graag werken met mensen die een gezonde levensstijl nastreven. Ik wil ook sportevents organiseren, zowel in het binnen- als buitenland. Mijn grote droom is om samen met Ryan in Knokke-Heist een competitieve jiujitsu- en karateclub uit te bouwen.”

Veel dromen en een weg met veel opofferingen voor een sport waarin geen cent te verdienen is. “Ik ben niet vies om tijdens mijn vrije tijd de handen uit de mouwen te steken.”

“Sedert een vijftal jaar werk ik in de weekends en het verlof in slagerij Allemeersch aan de Knokse Groentenmarkt. Ik maak er salades, bedien klanten…”, aldus de nieuwe Krak die nog torenhoge ambities koestert.

“De World Games, de Spelen voor niet Olympische sporten, worden straks in Amerika gehouden. In 2017 pakte ik in het Pools Wroclaw, samen met de Antwerpse Charis Gravensteyn, brons in het gemengd dubbel. Door veranderingen in het systeem werden er categorieën geschrapt. Onder andere dat van de mannendubbel. Dat betekent dat we in Amerika individueel aan de bak moeten. Een discipline waarop we ons tot nu toe minder focusten.”

(DM)

Samen met vriendin winnaar van Belgium’s Got Talent

Waardoor besliste je deel te nemen aan Belgium’s Got Talent?

Ian Lodens werd niet alleen omwille van zijn sportieve prestaties verkozen tot de nieuwe Krak. In het voorjaar oogstte hij roem als winnaar van Belgium’s Got Talent. “Eigenlijk kwam onze deelname er vrij toevallig. Natascha Van Es, mijn toenmalige vriendin, moest in het voorjaar op de sportschool een show acrobatische dans geven. Zij durfde dat niet alleen en vroeg mij voor een duet. Een proefstuk dat veel beter uitdraaide dan verwacht. Daarna zijn we blijven verder oefenen met onze deelname aan Belgium’s Got Talent tot gevolg.”

En wat was het vervolg op die overwinning?

“Na onze winst boekte een managementbureel een aantal optredens. Maar het is er nooit van gekomen. De liefdesrelatie was over. Tijdens Belgiums Got Talent moest ik meerder keren per week naar Boom om samen te oefenen. De combinatie met topsport, studies en dans was te zwaar. Daarom blijf ik liever vrijgezel”, aldus Ian Lodens die aan Belgium’s Got Talent een leuk financieel extraatje overhield. “We mochten 50.000 euro delen. Mijn moeder, Rebecca Amor, is Filipijnse. Ik beloofde haar om tijdens het paasverlof samen naar de Filippijnen te trekken om haar familie op te zoeken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.