Krak van Gistel: “Minder bekende streken leren kennen”

Jacky Mergaert en Patricia Barnes voor hun kampeerwagen. © MVS
Redactie KW

Jacky Mergaert volgde in 1992 Georges Lanssens op als secretaris en kampeerverantwoordelijke van de culturele vereniging Pasar, het vroegere Vakantiegenoegens. Hij organiseerde voor de aangesloten gezinnen al meer dan zestig kampen in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Jacky Mergaert zorgt ervoor dat deze vakanties steevast een sportief en een cultureel luik bevatten.

Jacky Mergaert had een voorgevoel dat hij Kraklaureaat zou worden want de vele reacties op de sociale media logen er niet om. Al is hij toch nog verbaasd dat hij, ondanks de sterke concurrentie, verkozen werd tot Krak van Gistel. “Veel Gistelnaars kennen me van het voetbal. Ik was vijftien jaar jeugdtrainer bij KEG Gistel en acht jaar bij KM Torhout 92. Veel goede voetballers kon ik opsporen via de balbalschool die ik samen met Marc Vandekerckhove oprichtte. Het was een mooie tijd en KEG Gistel steeg zelfs naar 4de Nationale. Na de financiële perikelen was ik blij dat ik mijn werk in Torhout verder kon zetten”, vertelt Jacky Mergaert.

Budgetvriendelijk

“Op vraag van veldwachter Georges Lanssens werd ik secretaris en kampeerverantwoordelijke van Vakantiegenoegens Gistel. Gemiddeld organiseren we nu een drietal kampen per jaar in binnen- en buitenland en dit voor soms 100 deelnemers. Voor veel oudere leden is dit nog hun enige jaarlijkse reis. Het gebeurt dat ik hen af en toe eens een handje moet helpen, bijvoorbeeld bij het opzetten van een voortent. Door mijn organisatietalent kan ik de deelnemers een budgetvriendelijke én interessante reis aanbieden. Via deze kampeervakanties leren onze leden minder bekende toeristische streken ontdekken. We organiseren rondleidingen, maken stadswandelingen en bezoeken ook weleens een museum. Legendarisch zijn onze gezamenlijke barbecues bij het afsluiten van de reis”, vertelt een lachende Jacky.

Voor de praktische voorbereidingen kan hij rekenen op de steun van Frans Basyn, Robert Terwe, Jeannine Schottey en zijn echtgenote Patricia Barnes.

Als echte Gistelnaar houdt Jacky ook van zijn stad. Zo laat hij op 17 februari de Pasar-leden van de regio Oostende – Diksmuide – Ieper kennismaken met Gistel. Samen met Gerard Willaert organiseert Jacky ook de toeristische filmavonden in Gistel. “Viermaal per jaar kan iedereen zijn reiservaringen via een korte film vertonen. We merkten op dat steeds meer leden hun eigen reizen op beeld zetten en monteerden. Zo worden onze filmavonden een kleine reisbeurs waarop de aanwezigen hun ervaringen delen met de leden.”

Wandelen

Als fervent wandelaar is Jacky Mergaert al veertien jaar lid van wandelclub de Keignaertrippers uit Oostende. “Bij hun georganiseerde wandelingen werk ik actief mee als vrijwilliger.”

Daarnaast bied ik nog hulp aan wandelclubs de Dinsdagstappers van de luchtmachtbasis van Koksijde en de midweekstappers de Ronsers. Als gewezen beroepsmilitair ben ik natuurlijk ook aanwezig op de Vierdaagse van de IJzer. Maar ook in het Brugse Ommeland maken we met onze afdeling van Pasar regelmatig mooie wandelingen”, besluit Jacky.

(MVS)

“Een betere accommodatie voor onze filmavonden”

Had je de nominatie voor én de verkiezing tot Krak verwacht?

“De nominatie was voor mij een totale verrassing. Bij de publicatie van de kandidaten stond mijn telefoon roodgloeiend en werd ik overal aangesproken. Ik zie het vooral als een waardering voor mijn 27 jaar inzet in een vereniging waar sport en cultuur samengaan.”

Zijn er nieuwe projecten waarnaar je uitkijkt?

“Er is een betere accommodatie nodig voor onze toeristische avonden. De zalen in het oud-gemeentehuis zijn niet meer geschikt om voor een 100-tal personen een filmvoorstelling te organiseren. Ook de technische infrastructuur ontbreekt. Ik heb samen met een andere persoon uit het verenigingsleven een voorstel gedaan om in het park Sophoras een kleine maar goed uitgeruste zaal te realiseren die kan dienen voor voordrachten, film- en gespreksavonden.”

Wat mogen je we nog wensen?

“Dat onze vereniging nieuwe en jonge leden aantrekt zodat de verdere werking verzekerd kan blijven. De combinatie van recreatieve sportactiviteiten, het ontdekken van minder bekende toeristische regio’s en het kamperen moet ongetwijfeld jonge gezinnen kunnen aanspreken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.