Krak van Deerlijk: “Stimulans om nog even verder te doen”

Krak van Deerlijk Rudy Verhulst met het comité van de Molenhoek. © MVD
Redactie KW

Rudy Verhulst is de Krak van Deerlijk. De sympathieke en goedlachse Molenhoeknaar is een bekend figuur in het lokale verenigingsleven. Hij was de grote trekker van de bijzonder succesvolle historische stoet ‘Molenhoek anno 1914-1918’.

Rudy Verhulst is al vele jaren bestuurslid van het wijkcomité van de Molenhoek. Hij fungeert inmiddels al tien jaar als voorzitter. “Mijn passie voor het verenigingsleven is er al heel wat jaren”, start Rudy zijn verhaal. “Het jaar 2018 was wel een uitschieter dankzij – hoe bizar het ook klinkt – de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog. Ook in het verleden waren er al vieringen die sterk in de belangstelling stonden. Ik denk aan de viering van het 50-jarig bestaan van ons wijkbestuur met de uitgave van een boek waarvan ik de bezieler was. Een publicatie die alle Molenhoeknaren thuis in de brievenbus bezorgd kregen.”

In Deerlijk werden heel wat mooie herdenkingsactiviteiten georganiseerd

“In 2018 werden in Deerlijk heel wat mooie herdenkingsactiviteiten georganiseerd. De werkgroep De Groote Oorlog was de stuwende kracht achter deze herdenking. Daar werd voor het eerst voorgesteld om op 20 oktober, precies 100 jaar na de bevrijding van Deerlijk, een historische stoet op het getouw te zetten omdat er die dag al een inhuldigingsstoet was gepland voor wijkburgemeester Bernard Vercruysse.”

“Dat was rapper gezegd dan gedaan. Ik was getuige van het beklijvende klank- en lichtspektakel Tot aan de IJzer met de fanfare en tal van verenigingen. Een echte topper was dat. De toon was gezet en de lat lag meteen hoog. Wat konden wij met de Molenhoek uitvoeren om enigszins in de buurt te komen? Ik contacteerde diverse personen en verenigingen. In Lo-Reninge ging ik de de stoet De bevrijding bekijken en zo was de bal voor goed aan het rollen gebracht.”

Voorbereiding

“De voorbereiding duurde maandenlang, maar het heeft geloond. Op de dag van de stoet was het bijzonder mooi weer, er was een massale belangstelling. De stoet Molenhoek anno 1914-1918 kreeg niets dan lovende kritieken. Wat mij het meest bijgebleven is? Tijdens de voorbereiding werd ik gecontacteerd door een zekere Martin Smith uit Broxburn in West Lothian (Schotland). Zijn grootoom had in onze contreien gestreden en was gesneuveld in de naburige wijk Belgiek.”

“Hij kreeg eerst een voorlopige begraafplaats in De Cassinastraat en ligt nu begraven op het militair kerkhof in Harelbeke. De familie Smith stond een volledige dag in the picture dankzij de inspanningen van afgevaardigden van de gemeente Deerlijk en de werkgroep De Groote Oorlog en door de inbreng van Hans Labeeuw van de Flemish Caledonian Pipes & Drums ‘Clan MacKenzie’.”

Voldoening

“Het participeren in het verenigingsleven schenkt je enorm veel voldoening. Samen met vrienden iets organiseren en achteraf tevreden kunnen terugblikken, is de max. Laat dit een oproep zijn aan iedereen om zoveel mogelijk toe te treden tot een vereniging. Zeker de jeugd, zodat het voortbestaan van het verenigingsleven gegarandeerd blijft.”

“Deze titel is een extra stimulans om nog even verder te doen en op de ingeslagen weg verder te werken. Leve de Molenhoek en leve Deerlijk!”, besluit Rudy Verhulst af.

Hoe geraakte je betrokken bij het centraal feestcomité?

“Mijn schoonvader, Marc Derie, was secretaris van het centraal feestcomité. Op een gegeven moment besliste hij om samen met voorzitter Paul Vandendriessche een stap opzij te zetten. Ik was gewoon lid van het comité en geraakte zo aan die voorzittersfunctie.”

Wat behelst de werking van het centraal feestcomité?

“De grootste initiatieven zijn enerzijds het seniorenfeest dat jaarlijks ruim 500 zestigplussers naar de Gaverhal weet te lokken voor een koffietafel en optredens, en anderzijds de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie, die onlangs nog goed was voor ruim 900 aanwezigen. Verder zijn we van nabij betrokken bij de huldiging van de kampioenen van de hobbysporten en de organisatie van de vinkenwijding, het kaart- en het vinkenkampioenschap.”

Ook daar vind je nog de tijd voor?

“Wij vormen een toffe vriendengroep, die met de steun van de gemeente Deerlijk toch heel wat initiatieven in goede banen weet te leiden. De sfeer is prima. We maken er een erezaak van om alle activiteiten tot in de puntjes te verzorgen.”

BIO

Privé

Rudy is 65 en woont met Hilde Derie in de Ketsersstraat op de wijk Molenhoek. Samen hebben ze drie kinderen: Maaika, Matthijs en Thomas, en een kleinkind: Noë.

Loopbaan

Rudy werkte als vrachtwagenbestuurder in de transportsector. Hij geniet sinds enkele jaren van een welverdiend pensioen.

Vrije tijd

Rudy is voorzitter van het feestcomité van de Molenhoek. Hij is ook voorzitter van het centraal feestcomité van de gemeente Deerlijk en bestuurslid van Pro Musica, een feitelijke vereniging die initiatieven op het getouw zet ten voordele van fanfare Sint-Cecilia.

(Rik Devos)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.