Krak Philippe Castrique : “Sociaal leven vormt kloppend hart van dorp”

Philippe Castrique samen met vrouw Elsie Decadt en dochter Alana.© ZB
Philippe Castrique samen met vrouw Elsie Decadt en dochter Alana.© ZB
Zenon Bekaert
Zenon Bekaert Medewerker Beselare

Komen-Waasten mag zich een sportieve stad noemen. Philippe Castrique, bestuurslid bij US Ploegsteert-Le Bizet, gaat aan de haal met de Krak-award.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Voor mij was het een volkomen verrassing dat ik uiteindelijk verkozen ben”, begint onze Krak Philippe zijn verhaal. “Hoewel ik zelf elk jaar deelnam aan de verkiezing ervan in Het Wekelijks Nieuws had ik nooit gedacht om zelf ooit eens genomineerd te worden. Er moeten toch heel wat mensen hun stem uitgebracht hebben op mijn naam en daarvoor bedank ik hen zeker. Toen het halfweg december in de krant stond kreeg ik heel veel telefoons van mensen die vroegen hoe ze konden stemmen en wellicht is dat een goed begin geweest. Naar ik hoorde hebben ook veel leden van US Ploegsteert hun stem uitgebracht evenals de middenstand van Ploegsteert-Le Bizet, waar ik telkens de taak van penningmeester vervul. Misschien heeft het ook te maken met het feit dat beroepsrenner Jonas Castrique mijn zoon is en zo ook wielerliefhebbers over de streep getrokken zijn.”

Al van kindsbeen af is Philippe onherroepelijk verbonden met het voetballeven en speelde hij naast US Ploegsteert ook nog bij Eendracht Wervik. “Een tijdlang ben ik ook lid geweest bij de gewezen toeristenclub van Ploegsteert. Ook het feit dat mijn vader Jean(not), medeoprichter van US Ploegsteert in 1974, nog steeds volop meedraait in de club heeft wellicht bijgedragen voor het succes”, gaat hij verder.

Papiermolen

“Hoewel door de coronatijden geen activiteiten meer doorgaan, blijft de papiermolen voor de verenigingen wel draaien. Het is altijd een topprioriteit van mij geweest dat iedere beweging gericht moet handelen naar de toekomst en dat zullen we ook doen met het plaatselijke voetballeven. Momenteel moeten we, nog meer dan voorheen, inspelen op het lokaal kopen bij de middenstanders in de eigen gemeente.”

Mijn gezin komt op de eerste plaats

Voor het gezin komen er spannende tijden aan nu dochter Alana een profcontract heeft gekregen bij de Lotto-Soudal damesploeg. “Zonder tegenslagen zal ik mij blijven inzetten voor het sociale leven van de gemeente want dat vormt nog steeds het kloppend hart van een dorp. Door mijn beroepsbezigheden thuis is er wat meer vrije tijd gekomen en kan ik tussendoor meer regelen voor verenigingen tijdens de dag. Als het kan trek ik nu ieder weekend naar de kust om mij daar uit te leven in de duinen met de fiets. Samen met mijn vrouw wandelingen maken is ook voor mij ontspanning, want aan mij zijn geen leesboeken of tentoonstellingen besteed. Via de media volg ik heel graag de nationale politiek zonder mij echt uit te spreken over bepaalde beslissingen, de lokale politiek boeit me niet zozeer. Een ploeg als US Ploegsteert, met alle jeugdploegen, runnen, vergt ook veel van mijn tijd en misschien kunnen wij binnen afzienbare tijd nog een hoofdstuk toevoegen aan de geschiedenis. Ik ben een tevreden mens door deze verkiezing. Die wijst erop dat veel dorpsgenoten mijn inbreng appreciëren en dat geeft mij moed om verder hetzelfde pad te blijven bewandelen. Maar eerst een kleine fietsvakantie in Gran Canaria samen met mijn vrouw, als deze tijden het toelaten.”

Wat vind je het belangrijkste in het leven?

“Uiteraard komt mijn gezin, waar ik fier op ben, op de eerste plaats. Ook onze beide vaders en moeders en onze kinderen zijn een groot deel van mijn bestaan waaraan ik me optrek. Familie is een sterke band van eigen bloed die er zowel in goede als kwade dagen zal staan.”

Zijn de tijden sterk veranderd?

“Natuurlijk is dat niet meer te vergelijken met 40 jaar geleden. Toen zochten wij onze kameraden op om af en toe samen een kwajongensstreek te kunnen uithalen. Al die moderne speeltjes bestonden toen nog niet zodat we in open lucht speelden en daar hoorde meestal een plastic of echte voetbal bij.”

Zijn er idolen die je bewondert?

“Al van in mijn vroege jeugdjaren bewonder ik de Metalgroep Guns N’ Roses en ook AC/DC kan mij bekoren. Hun muziek en teksten hebben iets in zich, een klein beetje rebels en toch gemaakt voor een groter publiek. Als ik de kans krijg, meestal thuis alleen, dan durf ik de volumeknop van de muziekinstallatie toch wel enkele cijfertjes hoger zetten.”

Philippe Castrique

PRIVE

Philippe is gehuwd met Elsie Decadt, verpleegster in wzc Sacré Coeur. Hij is de vader van Jonas (24) en Alana (21) en woont in Ploegsteert.

LOOPBAAN

Lager onderwijs in Ploegsteert en middelbaar in het College Saint-Henri in Komen. In 1990 werd hij onder de wapens geroepen bij de Logistiek in Sijsele. Behaalde zijn diploma boekhouding in Brussel en diploma boekhoudingsconsulent via het Vormingsinstituut in Ieper. Heeft een eigen kantoor in Ploegsteert.

VRIJE TIJD

Philippe rijdt graag met de fiets en trekt er ieder weekend op uit en houdt van het verenigingsleven

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.