Krak Nicola Dejaeghere pakt weer uit met originele actie

Nicola Dejaeghere uit Gullegem, die dit jaar in januari Krak van 2018 in Wevelgem werd bij onze krant, pakt opnieuw uit met een originele actie voor Music For Life. Op een oude zitmaaier wil hij Vlaanderen doorkruisen om mensen te stimuleren om plasma te doneren.

Nicola Dejaeghere op de zitmaaier waarmee hij Vlaanderen wil doorkruisen. © EDB

Terwijl Nicola vorig jaar op een vlot van Kortrijk naar Gent dobberde, zal hij nu wat meer afstand afleggen, maar dan op een oude zitmaaier, dus gemotoriseerd. “Ik zal zo rond de 950 km afleggen”, vertelt Nicola.

Hij wil over zeven dagen van Kortrijk naar Kortrijk rijden, en tussenstops maken in alle Vlaamse plasmadonorencentra om het doneren van plasma in de kijker te zetten. Een droom is om voor elk donorcentra een bekende Vlaming te vinden die er plasma doneert, maar Nicola hoopt dat deze droom niet te hoog gegrepen is.

Ondertussen wil Nicola geld inzamelen voor Bubble ID, een vereniging die zich inzet voor kinderen met PID, wat staat voor Primaire Immuun Deficiëntie, een immuniteitsstoornis dus. “Onze dochter Franne heeft PID, en wij willen die vereniging een duwtje in de rug geven. We willen ook de onwetendheid rond PID doorprikken en het isolement van PID-patiënten doorbreken.” ‘Burst the bubble’ is de slogan van Bubble ID en ook die van Nicola.

Robot

Pid-patiënten krijgen meestal een behandeling die afkomstig is uit plasma. “Een van de onwetendheden rond PID is dat medicatie van de patiënten vooral uit gedoneerd plasma komt, en laat dit nu net daaraan zijn dat er een tekort is in België. Nicola’s tocht eindigt in het Rode Kruis centrum in Kortrijk met een donatie van plasma van Nicola zelf. “Ik hoop dat ik hiermee anderen kan warm maken om dit ook te doen, vandaar de naam van de actie ‘Plasma for Kids’.”

Om geld in te zamelen zal Nicola een robot bouwen. Deze zal meerijden op een aanhangwagen achter de zitmaaier. “Op elke kerstmarkt waar we langsrijden laten we de robot los om centjes in te zamelen. De robot zal ingekleed zijn als ‘donor soldaatje’, als referentie naar de vechtertjes in plasma die vele kindjes zo nodig hebben. Ook ons Franne weet dat ze haar ‘soldaatjes’ of ‘vechtertjes’ krijgt uit plasma.”

Nieuw project

“Op 25 december, de dag nadat ik samen met mijn vrouw Gwende Ooms in de studio van Music For Life zat, was er eigenlijk al een idee: een klein vlot zou dezelfde route varen als ik vorig jaar met mijn groter vlot deed. Dat vlot zou het volledig zelfstandig doen en op zonne-energie varen. Sensoren, een gps-tracker en dergelijke zouden ingebouwd zijn. Er zou een radio-controller zijn als back-up voor moest de software toch ergens falen. Het zou eigenlijk een autonoom vlot zijn, dat nu zelf zijn weg moest zoeken in deze grote wereld, net alsof wij onszelf een weg moesten zoeken na een ingrijpende gebeurtenis vorig jaar. We waren zelfs al begonnen met het aankopen en verzamelen van onderdelen, maar toen kwam Studio Brussel met de verrassing dat het evenement zou plaats vinden in Kortrijk. Van Wevelgem naar Puyenbroeck varen is op zijn minst gezegd wel een grotere uitdaging dan van Wevelgem tot Kortrijk.”

Er kwam dus een nieuw concept. “Het liefst gebruikten we reeds aangekochte onderdelen natuurlijk en keken we hoe we ons verhaal konden brengen en tegelijkertijd anderen konden helpen.” Dan kwam het verhaal van de zitmaaier die alle Vlaamse donorcentra zou aandoen. Het werd dus een nieuw project!

(EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.