Krak Jana Bulcke : “Komende zomer serveer ik Krak van Middelkerke”

Paul Bruneel

Jana Bulcke (24) mag zich een jaar lang de Krak van Middelkerke noemen. Zij lanceerde afgelopen zomer 20 soorten ambachtelijk ijs, startte met een zuivelwinkeltje en verzorgt tussendoor nog eens 100 koeien.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Meen je dat nu echt dat ik de winnaar ben?”, was de eerste reactie van Jana Bulcke uit Sint-Pieterskapelle toen we haar contacteerden met het nieuws. “Ik had dat nu echt niet verwacht. Ik hoopte erop en heb via Facebook gevraagd aan familie en vrienden om te stemmen voor mij, maar het is wel een verrassing want de andere kandidaten waren echt wel sterke kandidaten die het eigenlijk ook allemaal verdienden. Maar ik ben blij hoor en ik vind het een appreciatie voor mezelf en voor de landbouw. Zot dat er zoveel mensen voor me hebben gestemd, ik ben hen echt allemaal zo dankbaar.”

100% West-Vlaams

Het is de tweede bekroning voor Jana, want enkele maanden geleden kreeg ze voor haar zelfgemaakt ambachtelijk ijs en de nevenproducten het kwaliteitslabel 100 procent West-Vlaams. Het minste wat je kunt zeggen van Jana Bulcke is dat ze een doorzettertje is. Zij is bachelor in de agro- en biotechnologie met afstudeerrichting landbouw en daarna volgde ze nog een cursus ambachtelijk ijs maken. Ze combineert op het Kapelleweidehof in Sint-Pieterskapelle de twee.

Liefde voor koeien

“Voor mij is wat ik hier doe niet echt een job, maar eerder iets wat ik heel graag doe. Ik ben een landbouwster in hart en nieren en ik vertoef graag tussen de koeien. Toen ik nog een kind was, was de koeienstal al mijn lievelingsplekje op de boerderij. Ik kan de koeien niet missen, daarom gaan we ook nooit op reis. De koeien moeten gemolken en verzorgd worden en weet je, ik ken van alle 75 melkkoeien en 25 vleeskoeien de stamboom. Ik zie het ook als de koeien gelukkig zijn, dan blinken ze in hun vel en herkauwen ze op het gemak. Zo’n dingen doen me deugd” zegt Jana.

“Als de tijd rijp is, wil ik toch wel twee of drie kindjes”

Zij is ook ambachtelijk ijsbereider en ook dat doet ze met hart en ziel en met heel veel inzet. “Ik ben vorige zomer gestart met een zuivelwinkeltje op de boerderij en verkoop nu 20 soorten ijs. Ik probeer er iets speciaal van te maken, zoals ijs met koffiesmaak. Ik maak ook ambachtelijke pudding en de duopudding is hier een succesnummer. Ook volle yoghurt met unieke combinaties vallen in de smaak en ook hier experimenteer ik graag met fruitcombinaties. Zowat al mijn producten zijn echt Middelkerks”, geeft Jana mee.

Zomerterras

Tegen de komende zomer wil ze, nu ze Krak van Middelkerke is, uitpakken met iets uniek. “We hebben een zaaltje en een terras waar de mensen tijdens de zomer terecht kunnen om iets te drinken of een ijsje te eten en tegen de zomer zal ik ‘De krak van Middelkerke’ serveren, een heerlijk ijsje met superlekkere ingrediënten”, zegt Jana.

Het Kapelleweidehof is gelegen in de Diksmuidestraat 110 in Sint-Pieterskapelle. In de winter is het zuivelwinkeltje enkel open op zaterdag van 11 tot 17 uur. In de zomer ook op andere dagen.

Wat eet je het liefst van allemaal?

“Ik ben geen moeilijke eter hoor, geef mij maar een goeie steak met frietjes en ik ben al tevreden. Ik eet iedere morgen ambachtelijk gemaakte yoghurt, of wat dacht je anders, en als ik een dessert eet, is dat meestal een ijsje. Ik eet ook veel fruit, vooral seizoensgebonden dan.”

Hoeveel kinderen willen jullie?

“Wat een vraag, dat is zeker nog niet voor onmiddellijk. We zijn nog alle twee jong en aangezien ik de koeien verzorg zou dat heel moeilijk zijn, mocht ik zwanger zijn. Heel wat zaken die ik nu doe, zou ik niet meer kunnen doen, dus wachten we best nog een beetje. Ik heb een broer en een zus en bij Guus zijn ze ook met drie, dus denk ik dat twee of drie kindjes wel tot de mogelijkheid behoren.”

Wat is je ultieme droom?

“Ik ben gelukkig zoals het nu allemaal verloopt. Als het over mijn job gaat, dan wens ik dat we ons bedrijf verder kunnen uitbouwen. Gezond blijven, is uiteraard heel belangrijk en dat is iets wat ik eigenlijk iedereen zou willen toewensen, gezondheid en liefde.”

Jana Bulcke

Privé

Jana Bulcke werd geboren op 26 mei 1996 en is sinds december 2019 gehuwd met Guus Strubbe. In januari 2020 namen ze de boerderij van haar ouders over. Guus verkoopt en herstelt landbouwmachines. Ze wonen op het Kapelleweidehof in Sint-Pieterskapelle.


Loopbaan

Na de lagere school ’t Slijpertje in Slijpe en het Sint- Aloysiuscollege in Diksmuide trok ze naar Vives in Roeselare waar ze afstudeerde als bachelor in de agro- en biotechnologie met afstudeerrichting landbouw. Ze volgde ook een cursus ambachtelijk ijs maken. Nu runt ze de boerderij en haar zuivelwinkeltje.


Vrije tijd

In haar weinige vrije tijd kijkt ze wel eens TV. Voor de rest is haar werk haar hobby.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.