Krak Bjorn Vansteenkiste : “Door de verkiezing hield ik moed in het ziekenhuis”

Bjorn Vansteenkiste revalideert thuis na negen weken ziekenhuis, thuis. Met zijn laptop houdt hij contact met de buitenwereld.©Jeffrey Roos Jeffrey Roos
Bjorn Vansteenkiste revalideert thuis na negen weken ziekenhuis, thuis. Met zijn laptop houdt hij contact met de buitenwereld.©Jeffrey Roos Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Bjorn Vansteenkiste haalde met ruim 500 stemmen meer dan Isabelle Vandemaele de titel van Krak van Oostende binnen. Het is de kers op de taart als dank voor zijn inzet als vrijwilliger bij verschillende organisaties. “Tijdens mijn negen weken ziekenhuis hield ik er dankzij de stemronde de moed in”, klinkt het trots.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wie Bjorn niet kent, kwam de afgelopen jaren niet erg veel buiten, want Bjorn is overal. Bjorn heeft dan wel het Dandy Walker syndroom (een aangeboren hersenafwijking, red.) , dat houdt hem niet tegen om de handen uit de mouwen te steken waar hij kan. De laatste negen jaar was hij vrijwilliger in buurthuis Oud Hospitaal, al acht jaar zet hij zich in als vrijwilliger in het Az Damiaan en als lid van de Muzikale Vriendenkring Melody Makers helpt hij zijn vrienden van de muziekvereniging waar hij kan. Bjorn heeft zijn titel, op basis van wat hij de laatste jaren van zichzelf liet zien, meer dan verdiend.

Niet stilzitten

Bjorn (30) is de zoon van Sandra Jonckheere (54) en Stefaan Vansteenkiste (59). “We hebben onze zoon altijd een zo’n normaal leven proberen te geven. Ons leven staat in teken van onze zoon en we helpen Bjorn waar nodig.”

Bjorn doet het goed en denkt altijd aan zijn medemens. “Het is voor mij belangrijk om niet stil te zitten”, vertelt Bjorn. “Een normale job uitvoeren zal nooit lukken, dat besef ik wel. Maar niets doen, dat is niets voor mij.”

In maart 2020 viel een van zijn vrijwilligerswerken weg. Het buurthuis sloot de deuren omwille van de coronamaatregelen. “Ik mis het enorm”, zucht Bjorn. “Er viel altijd wel wat te beleven, maar ook het sociaal contact. Ik ben graag onder de mensen. Dat geeft mij kracht.”

Werk bij AZ Damiaan

Op 1 maart 2012 stapte Bjorn voor de eerste keer de deuren van het Az Damiaan binnen om er een dagje door te brengen als vrijwilliger. “Ik werkte er eerst in het winkeltje van het ziekenhuis en ging de post ophalen in het postlokaal. Later bracht ik mensen van de cafetaria en terug naar de nierdialyse. En tegenwoordig help ik in het magazijn. Daar zorg ik dat er pakjes gemaakt worden voor de verschillende diensten en doe voor een deel de goederenontvangst.”

“Ik kom sterker dan ooit terug”

Bjorn onderging een tijd terug een delicate ruggenmergoperatie. Dat hield hem negen weken gekluisterd aan een ziekenhuisbed. Bjorn is pas een dag thuis als we hem spreken. “Die nominatie voor Krak heeft in die donkere periode veel voor mij betekend. Mama en papa mochten niet op bezoek komen. Het enige wat ik had, was mijn laptop waar ik contact met hen kon houden. Ik had uiteraard de tijd om wat stemmen te ronselen en heb dat ook gedaan. Toen mensen me vertelden dat ze op mij hadden gestemd, gaf me dat wat meer moed. Negen weken in een ziekenhuis zonder iemand op bezoek te krijgen, dat doet wat. Toen ik hoorde dat ik gewonnen had, was ik in alle staten. Ik ben iedereen heel dankbaar dat ze op mij hebben gestemd. Ik zal nu sowieso nog enkele maanden moeten revalideren, en tegen dan hoop ik dat we het hele coronagedoe achter ons kunnen laten en dat we elkaar terug mogen zien. Ik heb iedereen heel hard gemist”, besluit Bjorn.

Hoe lang ben je al supporter van KV Oostende?

“Zo lang als ik mij kan herinneren. Ik probeer geen enkele thuiswedstrijd te missen. Door corona mis ik dit zeker. Ik heb ondertussen al heel wat vrienden gemaakt in het stadion en ook die mis ik. Bij KV Oostende heerst er altijd een speciale sfeer. Wie nog nooit naar een wedstrijd gaan kijken is, weet niet wat hij mist.”

Haal je veel voldoening uit je vrijwilligerswerk?

“Enorm. Daar hoef ik geen seconde over na te denken. Ik ben niet de persoon die kan stilzitten, al zal dat tijdens mijn revalidatie niet anders kunnen. Tijdens mijn vrijwilligerswerk heb ik heel wat mensen ontmoet die ook vrienden geworden zijn. Sociaal contact is erg belangrijk en zeker in deze tijden. Ik raad het iedereen aan.”

Zou je je leven anders leiden als je dat mocht kiezen?

“Neen. Het leven loopt zoals het loopt. Ik word omringd door de juiste mensen die het goed voorhebben met mij. Ook mijn ouders zijn mijn rotsen in de branding. Ik ben blij met hoe mijn leven loopt, al zou het coronajaar wel snel uit mijn leven mogen verdwijnen (lacht) . Moest het even kunnen, dan kies ik ervoor om snel weer te been te zijn na mijn operatie. Het zal nog maanden revalideren worden, maar ik kom terug, sterker dan ooit. Ze krijgen mij zo snel niet klein.”

Bjorn Vansteenkiste

Privé

Bjorn woont samen met zijn ouders, Stefaan en Sandra, in de Mariakerkelaan. Hij wordt er met de grootste liefde omringd en geniet van de kleine dingen in het leven.

Loopbaan

Bjorn werd geboren met een hersenafwijking, maar leidt een zo normaal mogelijk leven. Als vrijwilliger zet hij zich de laatste negen jaar in voor verschillende organisaties zoals Az Damiaan, Buurthuis Oud Hospitaal en de Muzikale Vriendenkring Melody Makers.

Vrije tijd

Muziek betekent veel voor Bjorn. Zijn vrienden van de Melody Makers zijn dan ook echte vrienden. Bjorn geniet enorm van muzikale uitstappen en is altijd aanwezig. Daarnaast wil hij als fervente KV Oostende-supporter geen enkele thuiswedstrijd missen.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.