Kortrijkse schepen Axel Weydts dient klacht in tegen Vlaams Belang

Schepen van Mobiliteit Axel Weydts blijft voorlopig achter zijn uitspraken staan. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De klacht van Axel weydts (SP.A), schepen van Mobiliteit in Kortrijk, komt er na een incident in de OCMW-raad van maandag. Na het zoveelste debacle met Wouter Vermeersch over een bewerkte foto noemde Axel hem een ‘fascist’. Vlaams Belang Kortrijk zette haar eigen versie van de feiten op sociale media. Daarop kwamen erg racistische en homofobe reacties. Het is daartegen dat de schepen, gesteund door zijn partij, nu klacht indient bij de politie en gelijkekansencentrum Unia.

“Naar aanleiding van een debat in de gemeenteraad is deze week gebleken dat Vlaams Belang Kortrijk zich eens te meer bediende van gemanipuleerde foto’s om hun standpunt kenbaar te maken. Waarop onze schepen Axel Weydts hen terecht antwoordde dat men gebruik maakt van fascistoïde praktijken om hun boodschap te verspreiden“, klinkt het bij SP.A Kortrijk.

“Omtrent dit debat in de gemeenteraad is een mediabericht verschenen dat op de Facebookpagina van Vlaams Belang Kortrijk werd geplaatst. Daar kwamen deze homofobe en racistische reacties op. Sp.a Kortrijk is geschokt over zoveel hatespeech. Axel heeft terecht klacht ingediend bij de politie en Unia en we steunen hem hierin. Het is voor ons ook ontoelaatbaar dat Vlaams Belang Kortrijk deze reacties zelfs na twee dagen nog steeds niet heeft verwijderd. Wij willen dat dergelijke haatberichten onmiddellijk stoppen.”

Zelfs het adres van de schepen wordt te grabbel gegooid.
Zelfs het adres van de schepen wordt te grabbel gegooid.© Facebook

Varkensstront

Een raamovereenkomst voor de aankoop van vlees door het OCMW, dat was de aanleiding van een pittige discussie in de Kortrijkse OCMW-raad op maandagavond. Vlaams Belang viel vooral over de aankoop van halal vlees (dat hoofdzakelijk wordt gegeten door moslims red.), iets waar schepen Axel Weydts niet om kon lachen.

Vermeersch smeerde het stadsbestuur in eerste instantie aan dat er geen koosjer aanbod (voedsel dat bereid is volgens de orthodox-joodse godsdienstige wetten red.) is in Kortrijk. Schepen van Sociale Vooruitgang Philippe De Coene (SP.A) wees hem erop dat daar helemaal geen vraag naar is en haalde vervolgens een facebookpost (gedateerd op 1 februari) van het gemeenteraadslid boven. “OCMW Kortrijk en OCMW Zwevegem kopen samen de komende drie jaar bijna 800kg halal vlees aan. Stop de islamisering! #EerstONZEmensen“, klonk het daar. Maar het was vooral de bijhorende foto die (alweer) voor beroering zorgde. Daarop is een halal slagerij te zien. De foto werd volgens schepen De Coene genomen in Marseille. “U hebt het beeld ook volledig verknipt en er alle elementen uit gehaald waarop iemand zou kunnen zien dat het hier niet over Kortrijk gaat”, klonk het verontwaardigd. “Ik lees onder de post ook een hoop bagger over varkensstront en ‘keer terug naar uw strontland’, dat laat u natuurlijk allemaal toe.”

De uitleg van Vermeersch dat het een aangekochte foto ging en dat “wie daar niet mee akkoord is zich kan wenden tot het bedrijf dat de beelden te koop aanbiedt”, zorgde voor rumoer in de raadszaal en kwam hem zelfs op het verwijt “fascist” (een verwijzing naar het regime van Hitler red.) van schepen van Mobiliteit Axel Weydts te staan. Die laatste gaf overigens al aan geen spijt te hebben van zijn uitspraak.

Gemeenteraadsvoorzitter Wouter Alijns schorste de raad enkele minuten en probeerde beide partijen te bedaren. Hij riep op tot kalmte en respect voor elkaar. Daarna werd de raad hervat. Maar toen even later opnieuw een post van Vlaams Belang Kortrijk op Facebook verscheen, gingen de poppen aan het dansen. Zelfs het adres van de schepen werd online geplaatst.

Respectloos en ontoelaatbaar

“Vlaams Belang Kortrijk benadrukt dat de foto aangekocht werd bij een fotobedrijf. Er is absoluut geen sprake van ‘gemanipuleerde foto’s'”, reageert Wouter Vermeersch. “De reacties van facebookgebruikers werden onmiddellijk verwijderd. De facebook-pagina wordt beheerd door vrijwilligers. Zodra zij ongepaste reactie opmerken, worden deze onmiddellijk verwijderd. Dat gebeurde ondertussen ook met de uitgelichte reacties. Wij gedragen ons steeds respectvol in de gemeenteraad, maar verwachten ook respect. Collega’s uitschelden voor ‘fascist’ is respectloos en ontoelaatbaar.”

Wouter Vermeersch beweert dat alle reacties op de pagina van zijn partij streng gecontroleerd worden.
Wouter Vermeersch beweert dat alle reacties op de pagina van zijn partij streng gecontroleerd worden.© AN

Vermeersch beweert ook dat de reacties op de Facebookpagina van Vlaams Belang Kortrijk steeds streng gerecenseerd worden. “Onze vrijwilligers modereren ook onze Facebookpagina zodat onrespectloze zaken geweerd worden, maar men kan niet verwachten dat dit 24 op 24 nagegaan wordt.”

Volgens SP.A werden de reacties pas verwijderd nadat bekend werd dat de schepen een klacht zou indienen.

(Annelies Nolet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten