Kortrijkse Deelfabriek verhuist en kan zo meteen fors uitbreiden

Tegen 2022 zou er ook een nieuw plein moeten komen. © gf
Redactie KW

De Deelfabriek in Kortrijk, vandaag nog in de Damastweverstraat, barst uit haar voegen. Daarom verhuist het deel-, ruil- en herstelproject vanaf eind 2022 naar de oude brandweerkazerne in de Rijkswachtstraat. Daar is maar liefst 2.917 m² voorzien voor meer dan twintig verschillende projecten.

De nieuwe locatie van de Deelfabriek, een bundeling van burgerinitiatieven die focussen op delen, ruilen en herstellen in de schoot van OCMW Kortrijk, is vier keer zo groot als het huidige pand aan de Damastweverstraat. Met 1.500 unieke abonnees en dik 5.500 bezoekers in 2019 is de groei sinds de opstart in 2017 enorm. In de Deelfabriek vinden onder meer Swop&Go, de Babytheek, de Pamperbank, Tvelootje en de Instrumentheek onderdak. Daar komen vanaf 2023 onder andere nog een spelotheek, een dierenvoedselbank, Stal 13, een sociale kruidenier en de activiteiten van A’kzie bij.

Schepen van Sociale Zaken Philippe De Coene (SP.A) stelde de nieuwe plannen voor.
Schepen van Sociale Zaken Philippe De Coene (SP.A) stelde de nieuwe plannen voor.© AN

De verhuizing brengt volgens schepen van Sociale Vooruitgang Philippe De Coene (SP.A) winst op drie fronten. “Niet alleen de verdubbeling van het aanbod in een grotere ruimte, maar ook de restauratie en de herbestemming van deze geklasseerde site en de opwaardering van de hele buurt met onder meer een nieuw plein.”

In totaal trekt de stad 3.235.000 euro uit, waarvan 2.335.000 euro voor de inrichting van de nieuwe Deelfabriek. Het project kan rekenen op 1.,7 miljoen euro Vlaamse subsidies. Het Gentse architectenbureau Trans Architectuur is de ontwerper van het nieuwe gebouw, dat zal worden gekenmerkt door de iconische toren. Die toren blijft trouwens behouden als baken in de stad. De opening is voorzien voor oktober 2022.

(OV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.