Kortrijks Pleegzorgcafé viert vijfjarig bestaan
Het Kortrijkse Pleegzorgcafé, opgericht door Nathalie Pinoy en Henk Vandeghinste, herbergt momenteel een veertigtal gezinnen. Nu het café vijf kaarsjes mag uitblazen, is het tijd om even terug te blikken. De vaste uitvalsbasis is het avontuurlijk speeldomein en verblijfscentrum De Warande.
“Met verschillende activiteiten brengen we de pleegouders en kinderen samen. We voorzien ook educatieve vormingen”, duidt voorzitter Nathalie Pinoy. Zo konden de gezinnen de laatste jaren genieten van bijvoorbeeld winter- en zomerbarbecues, gezinspicknicks, paaseieren rapen en vorming rond onder meer emotionele hechting.
“Tijdens de samenkomsten praten we ook over hoe het lokale en bovenlokale beleid rond pleegzorg zich verder kan ontwikkelen met thema’s als ouderverlof voor pleegouders of neutrale bezoekruimten voor pleeg- en biologische ouders.”
Sinds de oprichting van het Pleegzorgcafé komen heel wat pleeggezinnen uit Kortrijk en de regio op een laagdrempelige manier en in familiale sfeer samen. “Ze leren van elkaars ervaringen en organiseren samen met hun pleegkinderen- en gasten leuke maar ook inhoudelijke activiteiten. In het Pleegzorgcafé kan elke pleegzorger praten met andere pleegzorgers en zijn mening, zorgen en vragen omtrent pleegzorg delen.”
67 pleeggezinnen
Er zijn meer dan 4.000 pleeggezinnen in Vlaanderen. “In Kortrijk gaat het vandaag om 67 gezinnen die zorgen voor 89 pleegkinderen en 1 pleeggast. Sinds de uitreiking van het label Pleegzorgstad in 2019 kwamen er 17 pleeggezinnen voor 22 pleegkinderen bij in Kortrijk”, duidt schepen van Sociale Zorg en Welzijn Philippe De Coene (Vooruit).
“Kinderen zijn op zoek naar genegenheid, ondersteuning en een warme thuis en we zien dat een versterkt beleid rond pleegzorg werkt. Ook en voornamelijk door de gezamenlijke inspanningen van Pleegzorg West-Vlaanderen en met initiatieven die bepleit worden door de gezinnen van het Pleegzorgcafé.”
Zo werd zomer 2021 het UiTPAS kansentarief uitgebreid voor pleegkinderen. “Zij kunnen daarmee met een korting van 80 procent genieten van sport, cultuur en recreatie.” Ondertussen maken reeds 205 pleegkinderen en -gasten uit de regio gebruik van dit tarief, waarvan 68 Kortrijkse pleegkinderen. “Een succesvolle actie die voor de pleeggezinnen een extra duwtje in de rug betekent.”
Twee jaar Pleegzorgstad
Kortrijk mag zich sinds 2019 Pleegzorgstad noemen, een officieel label dat toegekend wordt door Pleegzorg West-Vlaanderen.
“Als Pleegzorgstad wil Kortrijk het maatschappelijk draagvlak voor pleegzorg vergroten zodat alle kinderen, maar ook volwassenen met een handicap of psychische noodvraag (pleeggast), die (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen de kans krijgen om in een gepaste thuisomgeving te wonen. Pleeggezinnen geven hen die warme thuis. Daar kunnen ze vooral zichzelf zijn en krijgen ze de kans om te groeien richting toekomst. Maar net zoals de pleegkinderen en -gasten kunnen ook de pleegouders ondersteuning gebruiken. Daar vult het Pleegzorgcafé een belangrijke rol in”, aldus nog de schepen.
(PVH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier