Kortrijk zet extra in op maairobots

foto AN
foto AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Dat de Stad Kortrijk het Bye Bye Grass-charter heeft ondertekend, wil nog niet zeggen dat er helemaal niet meer gemaaid wordt. Sinds kort werden daarvoor drie extra maairobots in gebruik genomen in Bellegem, Rollegem en Kortrijk. Oorspronkelijk waren er slechts twee nieuwe voorzien in 2021.

In 2020 werden de eerste drie maairobots al in gebruik genomen in Marke, Heule en Aalbeke. “Deze maairobots zorgen voor een perfect onderhoud van de Kortrijkse sportvelden waardoor de velden er nog beter bij liggen voor de sporters die er gebruik van maken”, aldus schepen van Sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester).

Tewerkstelling

Kortrijk beschikt over negentien sportgrasvelden, verdeeld over negen sites waarop sporters bij alle weersomstandigheden veilig moeten kunnen trainen. Het maaien van het gras is daar een belangrijk onderdeel van. Tot voor kort werd alle maaiwerk gedaan door de zaalwachters van de sportdienst. Tegen 2023 moeten alle velden onderhouden worden door maairobots. De robots van de Belgische firma Belrobotics werden na een grondige marktanalyse als beste geselecteerd. In totaal zal er 118.000 euro worden vrijgemaakt.

“Vaak wordt ten onrechte gevreesd dat dergelijke aankopen leiden tot een vermindering van het personeelsbestand. Dit klopt helemaal niet”, aldus schepen Vandendriessche. “Er zal tijd en ruimte vrijkomen voor de zaalwachters om zich te focussen op andere zaken. De komende jaren liggen er grote projecten op de plank wat betreft de Kortrijkse sportinfrastructuur zoals het masterplan Wembley, het nieuwe multifunctionele gebouw op de Lange Munte en de omvorming van het zwembad Mimosa. Er is meer dan werk genoeg.”

Betere Kwaliteit

“We kiezen er dan ook voor om de zitmaaiers te vervangen door moderne maairobots. Het maaibeheer van de sportterreinen moet om sportieve redenen van een veel hogere kwaliteit zijn dan het maaien van de andere grasstroken. De maairobots kunnen die hogere kwaliteit leveren. Dit werd bewezen door de tests die werden uitgevoerd op de velden van de Weimeersen in Rollegem in het najaar van 2018. Bij die test werd het ene terrein twee maanden gemaaid door een maairobot, het andere slechts een maand. Het was duidelijk dat het inzetten van maairobots veel voordelen had.

Volgens de schepen zijn de robots ook beter voor het milieu. “Door de ingebruikname van de robots en het wegvallen van de verplaatsingen van de tractor van de ene site naar de andere, zullen we de CO2-uitstoot drastisch kunnen verlagen in Kortrijk”, besluit hij. (AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier