Kortrijk speurt naar waterdiertjes op opening Mandelapark

We herkennen v.l.n.r. Denis Dujardin, Wout Maddens en Bert Herrewyn aan het stadspark. © AXV
Axel Vandenheede

Op zondag 19 augustus wordt het ecologisch stadspark op Kortrijk Weide officieel geopend. “Het Mandelapark wordt de plek waar de Kortrijkzaan rust zal vinden”, aldus landschapsarchitect Denis Dujardin.

Echt groen oogt het Mandelapark momenteel niet – de langdurige droogte is de grote boosdoener – maar het loont nu al zeker de moeite om er een kijkje te nemen. De houten constructie met groendak en reusachtige vuurkorf zuigt de meeste aandacht naar zich toe, terwijl ook het waterbufferbekken met speelelementen en de zitbanken het park iets extra’s geven. “Jammer dat het gras nu pas begint te ontkiemen”, aldus schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (SP.A). “We zaaiden al in mei, maar het warme weer en gebrek aan regen heeft ons parten gespeeld. Maar het komt goed.”

Het park wordt natuurlijk en ecologisch ingericht. Dat wil zeggen dat de (al aanwezige) natuur spontaan kan groeien, in combinatie met een toegankelijk park. “Er zijn enkele verharde paden waar de fietsers rijden“, aldus nog de schepen. “De centrale parkweide is het hart van het park, daarrond hebben we een aantal bomen- en struikengroepen voorzien. We kiezen ervoor om het park als natuurgebied aan te pakken. Dat wil zeggen dat we de planten waar mogelijk zullen laten groeien.”

Groene stadspoorten

“Door dit extensief beheer zal je een mooi kleurenpalet krijgen”, pikt Denis Dujardin in. Hij is landschapsarchitect en ontwierp samen met studiebureau Technum/Tractebel het park. “Bovendien kan dit park de thuis worden van veel insecten, vogels en amfibieën. Er zal hier veel activiteit zijn, al wordt dit zeker ook de plek waar de Kortrijkzaan pal in het centrum rust zal vinden. De inwoners hebben via Kortrijk Spreekt trouwens hun zegje kunnen doen over wat dit park te bieden moest hebben.”

De aanleg van het ecologische stadspark kadert in een groter verhaal dat groene ruimte langs de Leieboorden exponentieel uitbreidt. Bert Herrewyn: “We hebben aan de andere kant van de stad al het Albertpark langs de Leie. Met het Mandelapark zullen we twee groene stadspoorten aan deze rivier hebben.”

Schepen van Ruimtelijke Ordening Wout Maddens (Open VLD) wijst er nog eens op dat er voor 2013 geen sprake was van een park op Kortrijk Weide. “Met de huidige coalitie hebben we snel de duidelijke keuze gemaakt om in plaats van een woonontwikkeling met appartementen, een stadspark van 2,3 hectare als belangrijk onderdeel van het nieuwe stadsdeel Kortrijk Weide te realiseren.”

Notenbos

Het park mag zondag dan wel officieel geopend worden – tussen 14 uur en 17 uur kan je tijdens het Parkfeest genieten van een drankje, een begeleide wandeling doen of speuren naar waterdiertjes – het werk is er nog niet af. Wout Maddens: “In een volgende fase wordt het stukje tussen de parkweide en het zwembad aangepakt. Intussen zal de spoorwegtunnel klaar zijn. Die wordt van 19 tot 21 oktober stelselmatig onder de sporen geschoven.”

Denis Dujardin: “Er komen tussen het zwembad en de weide elzen. Eens die volgroeid zijn, zal je het zwembad niet meer zien. Een andere nog te realiseren fase is de aanplanting van een notenbos. Maar daarvoor is het wachten tot de spoorwegbrug Drie Duikers is aangepast.” Die brug moet een aantal tientallen centimeters worden opgevijzeld, zodat grotere schepen er onderdoor kunnen varen.”

De totale aanleg van het ecologisch stadspark kost 2,85 miljoen euro. Een deel van de factuur betaalt stad Kortrijk met de Vlaamse prijs Groen in de Stad, die ze eind 2014 won en die 250.000 euro bedraagt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier