Korpsarts Marc De Brabandere neemt afscheid van brandweerpost Hooglede: “De korpsleden kennen elkaar in goede en kwade dagen”

Redactie KW

Arts Marc De Brabandere nam op vrijdagavond 4 november afscheid van het brandweerkorps van Hooglede. Marc was een toegewijd korpsarts sinds 1994 en zette zich maar liefst 28 jaar in bij de brandweer van Hooglede.

“Ik nam destijds de functie van korpsarts over van dokter Van Walleghem. De vacature kwam vrij in 1993 en op 23 februari 1994 werd ik benoemd tot korpsarts van de brandweerpost Hooglede. De taken zijn in de loop van de jaren gewijzigd en vooral erg gevarieerd.”

“In eerste instantie moest ik de brandweerlui jaarlijks lichamelijk onderzoeken, wat nu uitbesteed wordt aan arbeidsgeneeskundigen. Na verloop van tijd ging ik ook regelmatig mee op brandweeroefening wat ik bijzonder interessant vond. Ik begon ook lessen EHBO te geven aan de brandweermannen zodat ze zelf de eerste zorgen konden toedienen op interventie.”

“In 2005 was er dan een grondige herziening van de eerste hulp bij ongevallen waarbij ik een presentatie maakte om ons korps daaromtrent in te lichten. Later werd die zelfs opgevraagd door het Belgische leger”, vertelt de trotse arts.

Psychologische hulp

In de tussentijd werden de taken van Marc uitgebreider. Zo kreeg hij ook een pager zodat hij bij grote interventies kon meegaan. “Ik hielp soms bij technische interventies zoals mensen bevrijden die klem zaten maar verleende daarnaast ook psychologische hulp tijdens een interventie. Langzamerhand werd ik ingezet waar er handen te kort waren en hielp evengoed opruimen bij wateroverlast.”

Dat dokter Marc De Brabandere een manusje-van-alles werd, blijkt ook uit zijn jarenlange engagement bij speelpleinwerking Zoeber tot hij er mee stopte in 2002. Hij blijft wel actief met zijn huisartsenpraktijk in de Kleine Stadenstraat.

Actief

“Ik blijf graag actief en ik vind sociaal contact erg belangrijk. Ook in de Hoogleedse brandweerkazerne heerste er een leuke sfeer. We zagen veel miserie maar ik heb goeie herinneringen aan het werk bij de brandweer.”

“De korpsleden kennen elkaar in goede en kwade dagen maar ondanks het leed dat we soms zagen, onthoud ik vooral de mooie momenten. Het werd dan ook een bijzonder geslaagd afscheidsfeest want de hele familie werd mee uitgenodigd”, vertelt de meer dan tevreden arts Marc De Brabandere. (EVG)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier