Koen Mortier verfilmt verhaal van Kortrijkzaan

Auteur Geert Taghon is in de wolken over de verfilming: “Elke jongere heeft recht op zijn verhaal.” © Kurt De Schuytener
Redactie KW

Vanaf maandag 18 oktober starten de opnames van ‘Skunk’, een nieuwe film van Koen Mortier, gebaseerd op het gelijknamig boek van Geert Taghon uit Heule. Hij werkte jarenlang in de kinder- en jeugdpsychiatrie in Kortrijk.

In 2015 schreef opvoeder Geert Taghon een roman gebaseerd op zijn werk in de forensische jeugdpsychiatrie. ‘Skunk’ vertelt het verhaal van Liam, een verwaarloosde tiener in een gezin waar alcohol, geweld en seks de hoofdrol spelen. We volgen hem in de vochtige en donkere kelder waar hij moet slapen en als kind steeds opnieuw naar dezelfde gewelddadige indianenfilm kijkt. De school waar hij voortdurend gepest wordt, wordt al snel ingeruild voor een gesloten instelling. Daar kent Liam allesbehalve een rooskleurig bestaan, het leven is er bikkelhard en ook al vindt hij troost bij zijn begeleiders, een nieuwe vriend en de paarden van de instelling, toch blijft het verleden hem achtervolgen…

Urgent verhaal

Dat boek wordt nu verfilmd door Koen Mortier. Hij verfilmde eerder in de langspeelfilm ‘Un Ange’ het boek ‘Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten’ van Dimitri Verhulst. Zijn debuut ‘Ex Drummer’ (2007) is eveneens een verfilming, van het gelijknamige boek van Herman Brusselmans.

“Skunk is voor mij een verhaal dat urgent is en verteld moét worden”, aldus Mortier. “Als dit verhaal maar één persoon die misbruikt, kan bekeren of de vele sociale werkers en tieners in moeilijke situaties kan steunen dan heeft het zijn doel bereikt. Als dit verhaal de publieke opinie en het politiek geweten wakker schudt dan zal ik een gelukkig cineast zijn.”

Topcast

Voor de film is er een heuse topcast samengesteld. Opvallendste naam daarbij is nieuwkomer Thibaud Dooms uit Harelbeke, die dezer dagen ook op de set van Zeevonk staat. Een naam waar we in de toekomst nog veel zullen van horen. Naast hem zien we ook kleppers als Natali Broods (‘Over Water’), Boris Van Severen (‘Baptiste’), Dirk Roofthooft (‘De bende van Jan de Lichte’), Sarah Vandeursen (‘De Ideale Wereld’), Colin H. van Eeckhout (‘Amenra’), Janne Desmet (‘Albatros’) en Dolores Bouckaert (‘De Dag’). Nicolas Karakatsanis (‘Un Ange’) is de Director of Photography van de film en Nico Leunen (‘Home’) staat in voor de montage. De opnames zullen plaatsvinden in zowel Vlaanderen als Wallonië.

Auteur van het boek Geert Taghon is in de wolken over de verfilming: “Elke jongere heeft recht op zijn verhaal. Vandaar mijn overtuiging dat het verfilmen van dit boek ook een stuk recht geeft aan al deze jongeren hun verhalen. Maar ik vreesde dat niemand dit zou durven verfilmen. Als ik er ooit aan dacht om het toch te proberen, dan dacht ik dat er maar één iemand was die het zou doen, en dat was Koen Mortier.”

Studiemateriaal

Geert Taghon, de schrijver, heeft jarenlange ervaring als coördinator van de Patio, een gesloten instelling voor jonge delinquenten met een psychiatrische problematiek onder toezicht van de jeugdrechtbank. ‘Skunk’ wordt dan ook gebruikt als studiemateriaal voor mensen die iets in deze sector willen betekenen en/of begeleider willen worden van delinquente jongeren. Het is begin 2019 heruitgebracht vanwege de grote vraag uit de sociale sector.

Taghons boek is een samenraapsel van verschillende, reële verhalen van jongeren die bij hem in behandeling waren (er werd wel op gelet dat noch de slachtoffers, noch de daders zichzelf kunnen herkennen). Wanneer de film in de zalen te zien zal zijn, is nog niet bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier