Koen en Samia ruilen Serrewoning in voor eigen Spaanse commune: “Een beetje gek, maar in onze maatschappij is dat mooi meegenomen”

koppel
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

De serrewoning van Rekkem staat te koop. Het bijzondere gebouw, een unicum in België, werd enkele jaren geleden onder ruime nationale en zelfs internationale belangstelling geopend en diende als voorbeeld voor een nieuwe manier van wonen. Voor Koen Vandewalle (50) en Samia Wielfaert (46), de bezielers van de woonst, breken nu echter nieuwe tijden aan. “Off grid wonen in een community is de toekomst en Spanje lonkt, dus werd onze woning op de markt gezet”, klinkt het bij de eco-ondernemers.

Innovatief, revolutionair, lichtjaren voor op zijn tijd of zelfs een regelrecht gedrocht. Aan synoniemen geen gebrek toen Koen en Samia in 2019 de deuren van hun serrewoning voor het eerst openden. De benaming is meteen ook de best mogelijke beschrijving van de architecturale en ecologische parel: een woning die in een gigantische serre werd gebouwd. De ambities van het koppel waren dan ook niet min. Niet alleen wilden ze een woning betrekken die 100 procent eco-vriendelijk was, de doelstelling was eveneens om volledig off-grid te gaan leven. Wonen zonder verbonden te zijn aan het elektriciteitsnet, watertoevoer of gasleidingen. “En daar zijn we nagenoeg volledig in geslaagd, op enkele kleine details na.” Koen, architect en ecologisch filantroop haalt bij de start van zijn verhaal meteen ook de grootste hindernis naar boven. “We zijn en blijven een land met een overdaad aan regels. Vaak lijkt het erop dat men regels uit de hoed tovert om de evolutie bewust te gaan tegenhouden. Hoewel we op gebied van water geen enkel probleem hebben gehad om volledig losgekoppeld te gaan leven, is dat op gebied van elektriciteit niet helemaal zo. Tijdens de donkerste maanden haalden we tijdelijk niet genoeg rendement om 24 op 7 op eigen benen te staan. Een kleine windmolen in de tuin zou dat probleem hebben verholpen maar wie zoiets wil gaan installeren moet zich doorheen een gigantische papierberg gaan worstelen. Onhaalbaar voor wie niet thuis is in de wereld van de Belgische administratie. Los daarvan mogen we dit project een succes noemen en werd het, zonder het zelf te beseffen, de aanzet van een nieuw en misschien wel waanzinnig idee.”

Tijdens de coronacrisis en de lockdown die erop volgde, kregen Koen en Samia een zee van tijd in hun schoot geworpen. “Het moment waarop we dan ook zijn beginnen nadenken”, zegt Koen. Is dit waar we als maatschappij heen willen? Is dit hoe de maatschappij zichzelf in stand zal houden?”

serre
serre

“Hier in de regio heeft iedereen een tuin waar we maar deels tijd in spenderen”, aldus Samia. “Voor die tuin hebben we allemaal een grasmachine die we slechts een fractie van de tijd gebruiken en dat minimale gebruik vergt een jaarlijks onderhoud. Waarom niet 1 grasmachine die iedere tuin onder handen neemt en dus pakken minder per persoon zal kosten? Wat als we dit op grote schaal doortrekken met de kennis die we hier hebben opgedaan? Wat als we met gelijkgezinden een ecologisch verantwoorde gemeenschap, een soort van dorp bouwen waar we een stukje privé hebben en een stukje gedeeld? Terwijl we op ons terras zaten begonnen we te schetsen en luidop te denken en in geen tijd werd het project erg concreet.”Het koppel zocht en vond gelijkgezinden, waarop alles in een stroomversnelling raakte. “En neen, dat waren geen hippies of mensen die zonder schoenen door het leven gaan”, lacht Koen. “Het waren allemaal doodnormale mensen met een doodnormale job die goed begrepen hadden dat we aan dit tempo het niet lang meer zullen kunnen rekken. Brandstoffen raken op, alles slibt dicht maar niemand die de cruciale stap durft te zetten. We begonnen onze zoektocht naar een terrein dat ons oorspronkelijk tot in Henegouwen bracht. Helaas bleken we daar opnieuw geconfronteerd met een brede waaier aan hindernissen waardoor we het buiten de landsgrenzen zijn gaan zoeken. Ons oog viel op een specifieke regio in Spanje waar we voldoende zon en water hebben om een heuse community op poten te zetten. Helaas is dat iets waar het nodige kapitaal voor nodig is. Het klinkt allemaal erg dromerig maar wij zijn ervan overtuigd dat dit de juiste keuze is. Vandaar dat we niet hebben getwijfeld om onze serrewoning te koop te zetten.”

Comfort, maar anders

Leven in een gemeenschap, uitwijken naar Spanje en een dagelijkse structuur in het teken van moeder natuur? De link met new-age en zweverige types is natuurlijk nooit ver weg. “Geen kat die zegt dat we gaan inboeten aan modern comfort”, pareert Samia de denkpiste meteen. “We zullen nog steeds onze tablets hebben en geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt mijn haardroger weg te gooien. Alleen zijn we als mens dusdanig voorgeprogrammeerd dat we niet eens stil staan bij het feit dat we al ons comfort kunnen blijven houden, maar dan op een andere manier. De nieuwe gemeenschap zal volledig onafhankelijk leven, waarbij we zullen instaan voor onze eigen energie en afvalbeleid. Aan dit alles is vanzelfsprekend een zakelijk model gekoppeld want centen zijn nog steeds nodig. We zullen ons richten op het ecotoerisme en vooral werk maken van een uitgebreid aanbod aan workshops. Op die manier kunnen mensen niet alleen leren hoe ze zelf hun leven een ecologische twist kunnen geven maar zien ze meteen een praktijkvoorbeeld. “

De termijn waarop alles zal worden gerealiseerd is de nog enige, vage factor, al is Koen hoopvol. “Van zodra onze woning in Rekkem is verkocht zal het snel gaan, erg snel”, sluit hij af. “Onze kinderen verklaren ons natuurlijk gek maar in onze moderne maatschappij is een beetje gek zijn altijd mooi meegenomen.”

Wie de evolutie van de community en de ecologische plannen van het koppel wil volgen, kan hiervoor terecht op de Facebook-groep die Koen en Samia in het leven hebben geroepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier