Koekelare sluit buitenschoolse kinderopvang en schort alle activiteiten voor kinderen op, 250 leerlingen worden getest

Drie leerlingen van basisschool De Negensprong testten positief.© Gino Coghe
Drie leerlingen van basisschool De Negensprong testten positief.© Gino Coghe
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Chef Nieuws

Buitenschoolse kinderopvang De Buidel in Koekelare gaat vrijdag en maandag niet open. Bovendien worden alle activiteiten voor kinderen jonger dan twaalf opgeschort tot 31 januari. Aanleiding is een mogelijke uitbraak van het coronavirus in basisschool De Negensprong. Vrijdagnamiddag worden 250 leerlingen, leerkrachten en kinderbegeleiders getest. “We willen liever nu extra voorzichtig zijn, dan volgende week te moeten ingrijpen als het te laat is”, zegt burgemeester Patrick Lansens.

Het gemeentebestuur van Koekelare besliste donderdagavond dat De Buidel op vrijdag 22 en maandag 25 januari dicht blijft. De beslissing komt er nadat drie kinderen van basisschool De Negensprong positief testten op het coronavirus. “Deze ingrijpende beslissing is noodzakelijk aangezien een kind dat positief getest werd, met verschillende kinderen en begeleiders in De Buidel in contact kwam.”

De drie besmette leerlingen zitten in het vijfde leerjaar. Twee van hen zijn al zeker niet besmet met de Britse variant, voor de derde leerling is het nog wachten op de testresultaten. De leerlingen van het derde, vierde, vijfde en zesde leerjaar van De Negensprong werden preventief in quarantaine geplaatst. “Want die zitten samen op de speelplaats en in de eetzaal”, zegt burgemeester Patrick Lansens (SP.A).

Mobiel testteam

Vrijdagnamiddag komt een mobiel testteam langs in De Balluchon. Daar zullen zo’n 250 leerlingen getest worden, maar ook leerkrachten en kinderbegeleiders. Het gaat om leerlingen van De Negensprong, maar ook kinderen uit andere scholen die naar De Buidel gaan en in contact kwamen met de besmette leerling.

Of de sluiting van De Buidel verlengd wordt, zal afhangen van de resultaten. Die worden zaterdag verwacht. “Natuurlijk zijn we bezorgd, maar we nemen deze maatregelen vooral uit voorzorg”, zegt de burgemeester. “We willen liever nu extra voorzichtig zijn, dan dat we volgende week tientallen besmettingen zien en dan nog moeten ingrijpen.”

Het is in het licht daarvan dat het gemeentebestuur besliste om geen georganiseerde groepsactiviteiten voor kinderen jonger dan twaalf meer toe te laten tot 31 januari, zowel binnen als buiten. “Heel wat leerlingen van De Negensprong ontmoeten ‘s avonds en in het weekend andere kinderen op de muziekles, tijdens het sporten of bij de jeugdbeweging. De kans dat ze elkaar daar besmetten is te groot, dus daarom laten we dat even niet toe”, verduidelijkt Patrick Lansens.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.