Kluisbergen houdt been stijf over weigering permanent bewegwijzerde route ‘Ronde van Lara’
Op de jongste gemeenteraad in Kluisbergen kwam de bewegwijzering van de Ronde van Lara ter sprake. Het organiserend comité vroeg permanente fysieke borden, maar daar ging de meerderheid niet op in.
Lara Demeulemeester, het meisje uit Nokere dat aan leukemie leed, raakte tijdens de Ronde van 2022 de harten van heel wat koersliefhebbers toen roze ballonnen het parcours kleurden. Tal van bekende wielrenners namen toen ook een videoboodschap op voor Lara en wielercommentatoren Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer spraken de familie moed in op nationale televisie. Ze werd het gezicht van alle kinderen die te maken krijgen met kanker.
Hart onder de riem
Ondertussen overleed Lara op driejarige leeftijd en willen haar dierbarenPrinses Laralaten verder leven via een permanente roze bewegwijzerde route om lotgenoten een hart onder de riem te steken. “Om tal van redenen kan De Ronde van Lara in de permanente vorm niet worden toegestaan op ons grondgebied”, zegt schepen van Sport en Toerisme Willem-Jan Baert (Gemeentebelangen).
Allereerst wil het gemeentebestuur benadrukken dat ze de initiatiefnemers en het Kinderkankerfonds wel degelijk een warm hart toedragen. “Het moeten vechten tegen de vreselijke ziekte die kanker is, laat ons hoegenaamd niet onberoerd.” Als enige gemeente van de acht gemeenten waardoor de route gepland staat, weigert Kluisbergen de bewegwijzering via fysieke borden op haar grondgebied. “Tot viermaal toe is er via verschillende kanalen gevraagd om ons verhaal te mogen doen in de gemeente”, vertelt Thijs D’Haene, een van de initiatienemers van de Ronde van Lara. “Steeds werd dit afgewezen door het huidige bestuur. Het warme hart voelen we vooral van de inwoners van Kluisbergen die ons steunen met de vele berichten.”
Landschapsvervuiling
De weerstand om het licht op groen te zetten, heeft voornamelijk te maken met landschapsvervuiling en het niet willen scheppen van een precedent ten aanzien van een bepaalde doelgroep. “Bij de laatste twee routes, namelijk de Eddy Merckx-route en Bolsterroute, stelden we vast dat de bewegwijzering vernield en verwijderd werd”, verduidelijk schepen Baert. “In sommige gevallen werden ze in de verkeerde richting geplaatst.”
Geen afbraak aan Eddy
Thijs D’Haene reageert dat zij al meermaals hebben aangegeven dat ze daar met hun werkgroep hun verantwoordelijkheid in willen nemen om dit te controleren en aan te vullen. “De gemeenten werden voor het eerst aangeschreven in juli 2023, dus voor de eerste bordjes van de huidige Eddy Merkx-route werden geplaatst”, schetst D’Haene. “Zelfs toen is ons idee om een route te maken voor het Kinderkankerfonds reeds afgewezen. Zonder afbreuk te willen doen aan het wielericoon Eddy Merckx gaat de betekenis van de Ronde van Lara zoveel verder.” De schepen spreekt dit tegen. “Deze route werd in 2021 gesupprimeerd door de provincie, maar het bestuur besliste dan om deze gemeentelijk in stand te houden”, zegt schepen Baert. “Dus dit project loopt al meer dan twee jaar. Deze route werd recent pas ingereden omdat we dit wilden doen samen met onze lokale wielerploegen en zij hun seizoen starten in februari/maart.”
Geen precedent
De burgemeester van Kluisbergen Philippe Willequet (Gemeentebelangen) stelt dat er heel veel mensen zijn met aandoeningen. “Wat als die straks allemaal om een fietsroute vragen?”, zegt hij. “We kunnen toch moeilijk een onderscheid maken tussen goede doelen die wel of geen recht hebben op een route? We leven allemaal mee met Lara, maar we moeten een grens trekken.”
De vader van Lara benadrukt dat het belangrijk is het Kinderkankerfonds in het straatbeeld te brengen. “Dit is enkel mogelijk via fysieke bordjes”, aldus Pieter Demeulemeester. “Iemand die niet in aanraking komt met kinderen met kanker, beseft totaal niet wat voor een mooi werk het Kinderkankerfonds levert. “We willen de kinderen steunen die nu aan het vechten zijn. Als het voor de andere gemeenten geen probleem is, begrijp ik niet waarom het dan voor Kluisbergen niet zou lukken. Alleszins doen we nu verder met de andere gemeenten en willen we er in de eerste plaats een positief verhaal van maken!”
De vader van Lara benadrukt het belang van het Kinderkankerfonds in het straatbeeld te brengen. “Dit is enkel mogelijk via fysieke bordjes”, aldus Pieter Demeulemeester. “Iemand die niet in aanraking komt met kinderen met kanker, beseft totaal niet wat een mooi werk het Kinderkankerfonds levert. “We willen de kinderen die nu aan het vechten zijn, steunen. Als het voor de andere gemeentes geen probleem is, begrijp ik niet echt waarom het dan voor Kluisbergen niet zou lukken. Alleszins doen we nu verder met de andere gemeentes en willen we er in de eerste plaats een positief verhaal van maken!”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier