Kinderopvang Stekelbees in Ruiselede viert tiende verjaardag

De afgelopen tien jaar passeerden meer dan 400 kinderen in de vakantieopvang. © Willy Verstraete
Redactie KW

In 2011 werd in de Aalterstraat in Ruiselede vakantieopvang Stekelbees boven de doopvont gehouden. Tien jaar later maken de verantwoordelijken een bilan op: Stekelbees heeft een mooi parcours gereden, maar de veranderende samenleving en regelgeving nopen tot alertheid.

Stekelbees is een samenwerking tussen Ferm Kinderopvang en de gemeente Ruiselede. Een ploeg van enthousiaste jobstudenten staat elke vakantie opnieuw paraat om de kinderen een leuke en gezellige opvang te bieden.

Tijdens de schoolvakanties zijn kinderen van 2,5 tot 12 jaar er welkom. De kleuters trekken naar de vakantieopvang, de lagereschoolkinderen naar de gemeentelijke speelpleinwerking. Dagelijks kunnen er veertig kinderen terecht. In de loop van de voorbije tien jaar hebben liefst vierhonderd kinderen uit 256 gezinnen van de opvangmogelijkheid gebruikgemaakt, en het aantal blijft maar groeien.

Voldoende plaatsen

“Ruiselede beschikt nu over voldoende opvangplaatsen, in drie crèches en bij verschillende onthaalmoeders”, zegt burgemeester Greet De Roo. “In samenwerking met het Lokaal Overleg Kinderopvang, ondersteunt het gemeentebestuur de opvangplaatsen en medewerkers op allerlei manieren: met fruitbons, gratis huisvuilzakken, speelgoedkoffers… Om de gezondheid in de opvangcentra te waarborgen werd een toestel aangekocht dat de CO₂, de relatieve vochtigheid en de temperatuur meet.”

Constant in beweging

“De buitenschoolse opvang is voortdurend in beweging”, benadrukt de burgemeester. “Zo is er op 1 januari 2021 een nieuw Vlaams decreet ‘buitenschoolse opvang en activiteiten’ in werking getreden. Vandaag is er een heel grote verscheidenheid aan buitenschoolse activiteiten voor kinderen. Alhoewel er al heel wat naar elkaar toe wordt gewerkt, is er zeker nog mogelijkheid om meer samen te werken. Met het nieuwe decreet wil men komen tot een meer geïntegreerd aanbod aan buitenschoolse activiteiten, op maat van de gezinnen met kinderen.”

Ferm Kinderopvang spant zich in om de toepassing van het nieuwe decreet goed op te volgen en op een goede manier te vertalen naar de praktijk. De medewerking in plaatselijke samenwerkingsverbanden in Ruiselede, zoals Huis van het Kind en Lokaal Overleg Kinderopvang, en een goede samenwerking met het gemeentebestuur zijn daarbij van groot belang. Want enkel als de kwaliteit van de opvang goed is, zullen ouders hun kinderen met een gerust hart naar de opvang laten gaan. (Willy Verstraete)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier