Kevin Deprez tekent spannend stripboek voor kinderen

Kevin Deprez met zijn stripboek voor kinderen: 72 bladzijden dik op A4-formaat. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Hij heeft er ettelijke jaren aan gewerkt en nu is het helemaal af. De uit Torhout afkomstige Kevin Deprez, die momenteel in Rumbeke woont, mag trots zijn op zijn spannende stripboek voor kinderen uit de basisschool. Het heet ‘De Baby Brigade’ en is uitgegeven bij Boekscout.

Kevin (34) woont met Jilly Olivier (31) en hun zoontjes Liam (4) en Lyo (bijna 3) in de Kempenaarstraat in Rumbeke. Net als zijn vrouw is hij in Torhout opgegroeid, liep er basis- en secundair onderwijs en heeft er veel familie wonen. Na zijn studies elektromechanica aan het VTI behaalde hij het diploma van industrieel ingenieur Ontwerp aan Howest in Kortrijk. Hij werkt als productmanager bij Arlu in Ardooie, het bedrijf gespecialiseerd in deurtoepassingen.

Eigen Suske en Wiske-versies in jeugdjaren

Kevin is als striptekenaar zeker niet de enige creatieveling in het gezin. Jilly, die in de offertedienst van Roularta werkt, heeft in haar vrije tijd met succes twee thrillers geschreven: in 2019 Onvoltooid Verleden Tijd en in 2020 Als sneeuw voor de dood.

“Ik teken al van jongs af”, vertelt Kevin. “Ook mijn broers Christoph en Nico, die respectievelijk in Torhout en Zedelgem wonen, hebben het in de vingers. Ik ben in mijn kinderjaren met het striptekenen begonnen toen Christoph een verhaal had ingezet, maar het al na één pagina niet meer zag zitten om het af te werken. Dan heb ik dat maar gedaan. Het was een nieuw verhaal van Suske en Wiske. Ik heb uiteindelijk, vooral tijdens de zomervakanties, drie Suske en Wiske-strips getekend van elk zo’n 20 pagina’s. Alle op het moment zelf bedacht en in potlood ingekleurd. Pas tijdens mijn hogere studies heb ik nieuwe digitale technieken geleerd, waardoor ik voor het eerst een kwalitatieve strip kon maken.”

De Baby Brigade, mijn nu in boekvorm uitgegeven strip, heb ik volledig in 3D ontworpen. Ik heb eerst elke scène gekozen en mijn storyboard opgebouwd. Daarna heb ik alle tekeningen met de hand afgewerkt en digitaal ingekleurd, plus er uiteindelijk de finale tekst aan toegevoegd. Ik heb de intensiteit van die methode toch wat onderschat en er daardoor meerdere jaren aan gewerkt. Was mijn geduld even op, dan wachtte ik liever een tijdje totdat ik weer de passie voelde om eraan voort te doen.”

Strips ‘Suikerstories’ voor de Diabetes Liga

“In 2014 kreeg ik diabetes type 1 en werd lid van de Diabetes Liga. Voor het tweemaandelijkse magazine van die vereniging teken ik nu al vier jaar de strip Suikerstories. Zo hebben de duizenden lezers van het tijdschrift, waaronder heel wat kinderen, mijn typische tekeningen leren kennen.”

“Een strip maken, is een gigantisch werk, niet te onderschatten. Jilly is me qua publicatie al twee keer met haar thrillers te vlug af geweest (lacht). Maar nu is mijn stripboek eindelijk gedrukt en te koop.”

“Met De Baby Brigade mik ik op jongens en meisjes uit het basisonderwijs. De tekeningen zijn vrij groot, ze staan verspreid op 72 bladzijden, de tekstjes zijn beperkt en het verhaal is spannend. Het gaat over de ooievaars die kinderen rondbrengen en tegelijkertijd over een clown van wie het circus in geldnood zit. Hij wil de ooievaars vangen voor een nieuwe show en zo zijn financiële moeilijkheden overwinnen, maar de grote vogels geven zich niet snel gewonnen.”

“Voorlopig ben ik nog niet aan een tweede strip bezig. Wel willen Jilly en ik ooit samen een geïllustreerd kinderboek uitbrengen.”

De Baby Brigade, 72 blz., 19,50 euro, www.boekscout.be, info: Kevin Deprez

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier