Kelder onder Meens café herbergt unieke SM-locatie

De kelder is uitgerust met toestellen van over de hele wereld. (foto CL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Na een periode van maandenlange lockdown komt het leven terug op gang. Na de cafés, de restaurants en de buurtwinkels was het ook opnieuw de beurt aan de erotische industrie om beetje per beetje de draad van de normaliteit op te nemen. Een luide kreet van opluchting steeg op uit het stadscentrum van Menen. De grensgemeente herbergt er in alle discretie de meest bijzondere SM-kelder van het land. Gevoelige zielen onthouden zich hier liever, of net niet.

Toegegeven: het is niet meteen in Menen dat je een donker oord van extreme liefde zou verwachten. En toch. Op de hoek van de Esplanadestraat en de Koningstraat ligt Club 51. De club profileert zichzelf graag als een libertijns café waar je gaat voor een drankje en een erg bijzonder dessert, een beschrijving die niet gelogen is. Wie voor het eerst de club binnenstapt, komt inderdaad binnen in een café. Een glas drinken met vrienden of genieten van een avondje uit, het behoort er tot de mogelijkheden. Waarmee de club zich van de rest van de horeca onderscheidt, is zijn wel erg bijzondere kelder.

Bibi, onze meesteres voor de avond, neemt ons mee de duisternis in. We treden binnen in een wereld die we tot op heden enkel maar kenden vanuit films of lectuur, vaak verstopt op de hoogste planken van de krantenwinkel. Per trede die we dalen, lijkt het wel alsof we eeuwen terugkeren in de tijd. Het moderne van het café maakt plaats voor een decor waarmee we ons in een middeleeuws kasteel wanen. Een kerker maar dan wel eentje waar mensen bewust heen gaan om zich al even bewust te laten straffen. Een cel waarin we kunnen worden opgesloten, een minikerker voor hen die de absolute onderdanigheid opzoeken, een uiterst bizarre hangstoel of een offerblok?

Het Andreaskruis is de eyecatcher in de kelder. (foto CL)
Het Andreaskruis is de eyecatcher in de kelder. (foto CL)

Zowat ieder attribuut uit onze wildste dromen is aanwezig in deze opmerkelijk grote ruimte. Ook het pièce principale, het pronkstuk uit dit atelier van erotische uitspattingen kan niet ontbreken. Verborgen in een aparte nis staat het beruchte Andreaskruis. “Wie zich hieraan laat vastketenen, onderwerpt zich volledig aan de wensen van de meester of de meesteres”, klinkt het ervaren bij Bibi. We bedanken voor het aanbod maar zijn wel onder de indruk.

Ontspannen

Als rasechte Menenaar kon ik me onmogelijk voorstellen dat deze plaats de knapste en meest complete van zijn soort in België zich onder de Meense straatstenen bevindt. Ook op gebied van hygiëne lijkt het in niets op de gore clichébeelden die vaak online terug te vinden zijn. “Er heersen heel wat misverstanden over de SM-wereld”, horen we van Bibi. “Dat het vuil is, dat het gaat om extreme pijnen en meer van dat. Zoals je zelf kan merken, is het hier kraaknet. Mensen komen naar hier om zich tegoed te doen aan hun erotische verlangens, niet om in de vuiligheid te gaan rollebollen. Ook over pijn kunnen we urenlang praten. Jawel, je hebt mensen die echt tot bloedens toe zouden durven doordrijven maar zij zijn hier niet aan het juiste adres. Dat zijn er trouwens ook niet echt heel veel. In mijn carrière maakte ik dat misschien één keer mee dat iemand me iets vroeg wat voor mij een absolute no go was.”

Waar extreme klanten eerder de uitzondering zijn, zijn dergelijke plaatsen in België dat ook. “Je hebt er wel, maar slechts een handvol”, aldus Bibi. “Vaak gaat het om initiatieven van bepaalde groepen die erg beperkte mogelijkheden hebben.

In eigen bubbel

Een plaats zoals bij ons ga je naar alle waarschijnlijkheid nergens in het land vinden. De kwaliteitstoestellen komen van over de hele wereld en we staken ook heel wat werk in de details. De sfeer is er van zodra je hier binnenstapt. Dat was absoluut de bedoeling. Mensen komen hier om volledig te ontspannen in luxe.”

Club 51 lijkt op een gewone horecazaak, maar heeft een extra kelder. (foto CL)
Club 51 lijkt op een gewone horecazaak, maar heeft een extra kelder. (foto CL)

Natuurlijk kan het aspect corona niet ontbreken. Ook daar is de situatie misschien niet zoals de modale Menenaar zou gaan denken. In Club 51 kom je nagenoeg uitsluitend met je eigen bubbel. Het is niet zo dat je er even wat vrouwen kunt bestellen, samen met je drankje. Dat gezelschap breng je zelf mee, waardoor je sowieso in je eigen bubbel blijft.

Voor wie toch wil proeven van een seksuele activiteit waar zweepjes en tepelklemmen een standaard attribuut zijn, wanneer je niemand in je eigen bubbel vindt die bereid is mee te doen, kun je wel een meesteres boeken. Het volstaat om even contact op te nemen met de club en ze helpen je graag op weg. Een mondmasker is ter beschikking, al zal dat niet meteen voor problemen zorgen.