Kattencafé Puss and Books in Brugge slaakt noodkreet: “Snel giften nodig of het is gedaan”

Indra Saelens en Aaike De Bruyne van het kattencafé in Brugge. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het ‘kattencafé’ Puss and Books in de Ezelstraat in Brugge luidt de alarmbel. Nu de zaak waar je in een gezellige sfeer en met een drankje bij de hand een kat voor adoptie kunt uitkiezen sinds 13 maart gesloten is, wordt de financiële situatie uiterst precair. “Als er niet vlug giften binnenkomen, is het gedaan met Puss and Books”, zegt uitbaatster Aaike De Bruyne.

Ook het Brugse kattencafé kreunt dus onder de strenge coronamaatregelen. Puss and Books is een vzw die ervoor zorgt dat katjes die geen thuis hebben, geadopteerd worden. Het is veel meer dan een asiel want geïnteresseerden kunnen een katje komen kiezen in een erg aangenaam kader. Puss and Books is namelijk opgevat als een café, bovendien een café waar je ook in heel wat leuke boeken kunt snuisteren.

De zaak is zo’n twee jaar geleden opgestart en kent behoorlijk wat succes. Ook omdat steeds meer toeristen de Ezelstraat ontdekken en zo ook eens binnen springen in het gezellige kattencafé. Maar aan dat mooie verhaal dreigt een einde te komen. Als gevolg van de coronamaatregelen is het kattencafé al sinds 13 maart gesloten.

Geen steun van regering

“Wij krijgen geen subsidies en aangezien we een vzw zijn, hebben we geen recht op die milderende financiële maatregelen die door de regering worden toegekend aan zelfstandigen en bedrijven”, zegt uitbaatster Aaike De Bruyne. “De bar is onze belangrijkste bron van inkomsten en nu die wegvalt, is het heel erg moeilijk voor ons. De vaste kosten, zoals de huur, elektriciteit, verwarming en water, blijven immers doorlopen hé. En de katjes blijven hier intussen ook natuurlijk en moeten hun verzorging en voeding krijgen.”

“Gelukkig verkopen we ook nog wel wat kattenspulletjes, maar dat kan het verlies van de bar niet goedmaken. Ik vraag me ook af hoe het zal zijn als die maatregelen opgeheven worden. Zullen de mensen opnieuw de weg naar het kattencafé weten te vinden? Zullen de toeristen terugkomen? Ik vrees dat er daar toch wel wat tijd zal over gaan. Op onze Facebookpagina en website hebben we intussen een oproep gedaan om het kattencafé te steunen met een gift, zodat we deze erg moeilijke periode kunnen overbruggen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier