Kasteel Blauwhuis krijgt ruim 270.000 euro Vlaamse subsidie om interieur te restaureren

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 271.555,77 euro toe voor de restauratie van het kasteel Blauwhuis in Izegem. “De slotfase van de restauratie van kasteel Blauwhuis kan starten. In deze laatste fase is het interieur van het kasteel aan de beurt. Na de restauratiewerken zal dit unieke erfgoed gebruikt kunnen worden als kantoor. Het koetshuis wordt herbestemd tot restaurant. Wat me erg blij maakt, is dat de eigenaar samen met de stad ervoor zorgt dat het groendomein voor iedereen toegankelijk is. Erfgoed om van te genieten!”, zegt minister Diependaele.

Het interieur van kasteel Blauwhuis komt in de laatste fase van de restauratie aan bod.© Oswald Pauwels
Het interieur van kasteel Blauwhuis komt in de laatste fase van de restauratie aan bod.© Oswald Pauwels

De restauratiewerken zijn noodzakelijk voor de instandhouding van het kasteel. Nadat in een vorig restauratiedossier de gevels en daken van kasteel en koetshuis werden aangepakt, is het nu de beurt aan het interieur. Het kasteel wordt ingericht als een kantoorgebouw. Het koetshuis wordt herbestemd tot restaurant.

Kasteel Blauwhuis is een van de imposantste gebouwen van Izegem. Het 11,2 hectare grote park werd in 1981 samen met het kasteel beschermd als monument en stadszicht. Het Blauwhuis is een neoclassicistisch kasteel van grote voornaamheid, uitgebouwd op gedeeltelijk oudere grondvesten, en omgeven door een wal. Het park is van het Engelse type. De achtereenvolgende bewoners van het Blauwhuis, de families van Huerne, de Pélichy en Gillès de Pélichy, hebben in het politieke, culturele, sociale, economische en religieuze leven van Izegem een niet weg te cijferen rol gespeeld. Zij waren voor hun stadsgenoten grote weldoeners, die huisvesting, onderwijs, welvaart en welzijn hebben bevorderd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.