Karel-Jan Vercruysse: “Op internaat in Brugge fan van KV Kortrijk geworden”

© Kurt De Schuytener
Redactie KW

Dat Karel-Jan Vercruysse een ondernemer zou worden, stond in de sterren geschreven: zijn ouders zijn allebei zelfstandig interieurarchitect en zelf was hij op zijn vijftiende al bezig als ontwerper van logo’s en websites. Intussen runt de 27-jarige Kortrijkzaan samen met drie collega’s het adviesbureau Dull. “De naam verwijst naar het West-Vlaamse woord ‘dul’, wat gedreven en stoutmoedig betekent.”

Dull is een bureau gespecialiseerd in future-proof strategisch advies. Thuisbasis is de Kien in de Nijverheidskaai, waar vroeger Texdecor was gevestigd. “We zitten hier nu een aantal maanden en het bevalt ons enorm”, aldus Karel-Jan Vercruysse, die Dull opstartte.

Het is hier met andere woorden niet saai. Waarop slaat de naam Dull eigenlijk?

“Onze bedrijfsnaam verwijst enerzijds naar het Engelse woord ‘dull’, wat inderdaad saai betekent. Daarmee willen we zeggen dat we vaak bezig zijn met bepaalde theoretische modellen die niet echt sexy en plezant zijn. Anderzijds is er het West-Vlaamse woord ‘dul’, wat gedreven en stoutmoedig betekent. We zetten ons voor de volle honderd procent in om onze klanten vooruit te helpen.”

Jullie geven hen allerlei advies. Wat zijn de uitdagingen?

“Op economisch vlak verandert de wereld snel en Dull helpt om antwoorden te vinden op bepaalde vragen. Denk maar aan digitalisering, globalisering, disruptie…”

Van globalisering en digitalisering heeft iedereen wel al gehoord. Wat is disruptie?

“Dat wordt ook wel ontwrichting genoemd en wil zeggen dat in een bepaalde sector een nieuwe speler met een ander businessmodel op de proppen komt. Een goed voorbeeld daarvan is Uber in de taxiwereld. Het is belangrijk dat bedrijven zich daartegen wapenen. Vele vinden dat een ver-van-mijn-bedshow, tot ze plots met een nieuwe speler met een nieuwe strategie worden geconfronteerd.”

Karel-Jan Vercruysse:
© Kurt De Schuytener

Dull is intussen zowat twee jaar bezig. Ben je tevreden over de gang van zaken tot nu toe?

“Jawel. Het is negen keer vallen en tien keer opstaan, maar we blijven er keihard voor gaan. We leren ook elke dag bij en we krijgen het vertrouwen van onze klanten, waarmee we goed samen werken en die ons uitdagende projecten voorschotelen.”

KV Kortrijk is daar een van.

“We proberen daar een goede organisatie op poten te zetten, zodat elke medewerker zich daar goed voelt en het maximale rendement haalt. We willen ook meehelpen om de club klaar te maken voor de toekomst.”

Werken voor de ‘Veekaa’ moet wel iets speciaals zijn voor jou?

“Ik ben inderdaad een fervent supporter van KV Kortrijk, al heb ik nooit zelf bij de club gespeeld. Ik heb zelfs nooit gevoetbald: ik deed aan judo in Ingelmunster. Onder meer Yves Lampaert, nu een topwielrenner, en bokskampioene Delfine Persoon zijn nog teamgenoten geweest.”

“Ik was 15 toen ik met ‘Een-ontwerper.be’ begon. Ik deed graag grafisch ontwerp en creëerde zowel logo’s als websites”

Ga je vaak naar KVK kijken?

“Ik heb een abonnement en mis in het eigen Guldensporenstadion geen enkele wedstrijd. Dit seizoen heb ik ook amper een uitwedstrijd gemist. Naar KVK gaan kijken is mijn grote uitlaatklep. Maar ik hou wel privé en werk gescheiden.”

Ben je al lang fan?

“Toch al een hele tijd. Alles is begonnen in het middelbaar. Ik heb toen op internaat gezeten in het Sint-Leocollege in Brugge. De meeste medeleerlingen waren fan van Club Brugge, terwijl een aantal anderen met een sjaal van Cercle Brugge rondliepen. Ik vond dat ik me als Kortrijkzaan ook moest laten gelden. Zo werd ik een fervente supporter van KV Kortrijk.” (lachje)

De club speelde toen in tweede klasse…

(pikt in) “Maar dat vond ik geen probleem. Toen ik mijn laatste jaar middelbaar afwerkte, promoveerde de Veekaa trouwens naar eerste klasse. Ik herinner me nog goed die beslissende match. Een pak vrienden uit Brugge was toen naar Kortrijk gekomen om mee voor Kortrijk te supporteren. Dat was super.”

Als leerling middelbaar onderwijs startte je ook een zaak op.

“Ik was 15 jaar toen ik met ‘Een-ontwerper.be’ begon. Ik deed heel graag grafisch ontwerp en creëerde zowel logo’s als websites. Nu doe ik dat nog, maar enkel voor Dull. Ik ontwerp bijvoorbeeld onze brochures.”

Waar komt die zin voor ondernemerschap vandaan?

“Ik kom uit een ondernemersfamilie, het zit in mijn bloed. Zo zijn mijn ouders allebei interieurarchitect. Mijn broer en zus zijn ook allebei zelfstandig: Emiel is architect, Leonie logopediste.”

Vreemd is wel dat je na je middelbare studies voor een opleiding rechten koos?

“Ik was 18 jaar en kon niet beslissen welke richting ik uit wilde gaan. Na twee jaar was het genoeg geweest, toen wist ik dat dit niets voor mij was. Achttien jaar vind ik een jonge leeftijd om te kiezen wat je de rest van je leven wil doen op professionele basis.”

Karel-Jan Vercruysse:
© Kurt De Schuytener

Uiteindelijk koos je daarna voor rechtspraktijk. Lag dat je beter?

“Zeker, want het was meer praktijkgericht. Bovendien pluk ik nu de vruchten van die opleiding: bij Dull kan ik wat ik toen leerde in de praktijk omzetten.”

Voor je Dull opstartte was je drie jaar tewerkgesteld bij deJuristen. Hoe was dat?

“Enorm leerrijk. De eerste twee jaar was ik in dienst, maar het bedrijf stelde veel vertrouwen in mij. Daardoor mocht ik autonoom werken. Het derde jaar werd ik dan partner in het bedrijf. Dat was echt ondernemen. Al kwam er plots wel een aantal andere taken bij. Management, bijvoorbeeld. Dat vond ik eigenlijk veel leuker dan bezig zijn met het juridische. Dat heeft me ertoe aangezet om na die drie jaar een eigen consultancybedrijf op te starten.”

“Als gastdocent bij Vives leer ik bij van mijn studenten. Over het gebruik van sociale media bijvoorbeeld”

Sinds dit academiejaar combineer je Dull met lesgeven bij Vives?

“Ik geef twee uurtjes per week strategie en ondernemerschap aan een kleinere groep. Dat is plezant en leerrijk. Om iets te kunnen uitleggen aan je studenten moet je zelf de materie onder de knie hebben. Ik ben overtuigd dat je een expert wordt als je uitleg moet geven.”

Heb je daarom bewust gesolliciteerd als docent?

“Ik ben er eigenlijk toevallig ingerold. Enkele jaren geleden kreeg ik de vraag om een gastcollege te geven. Na de les ben ik aan de praat geraakt met enkele mensen van Vives, waardoor ik daar nu gastdocent ben.”

Je geeft als 27-jarige les aan studenten die eigenlijk niet veel jonger zijn. Hoe ervaar je dat?

“Ik voel dat er toch al sprake is van een generatiekloof. Zij zijn met andere dingen bezig: ik run een bedrijf, ik heb een gezin… Ik ben er ook al van geschrokken dat bepaalde zaken die ik als vanzelfsprekend beschouw dat niet zijn voor hen. Sociale media, bijvoorbeeld. Zij gebruiken die anders dan ik. (lachje) Ik leer dus óók bij. Een goede zaak, overigens, want binnen een aantal jaar zijn zij klant bij de bedrijven waaraan we advies geven.”

Karel-Jan Vercruysse:
© Foto's Kurt De Schuytener

Waar wil je binnen 10 jaar staan met Dull?

“Ik heb daar wel al over nagedacht, maar een antwoord heb ik niet. Ik voel dat ik op mijn plaats zit en wil gewoon hard blijven werken zodat we een gevestigde waarde worden als consultancybedrijf.”

Met als summum misschien wel de titel van West-Vlaamse Jonge Ondernemer van het Jaar?

(lachje) “Misschien… Dit jaar haalde ik de longlist en ik voelde me echt vereerd. Als je zag welke namen er allemaal kans maakten. De top drie bestaat uit ondernemers naar wie ik opkijk. Ik hoop alvast dat ik de komende jaren nog eens een kans maak. Je kan West-Vlaamse Jonge Ondernemer van het Jaar worden tot je veertigste, ik heb dus nog wat tijd.” (knipoogt)

Tot slot: dit is een Leiegesprek. Wat is je band met de Leie?

“De Kien ligt aan de Leie en vanuit onze kantoren zien we de rivier stromen. Samen met mijn vrouw Ellen heb ik ook tweeënhalf jaar op de Kasteelkaai gewoond. De Leie is voor mij alvast het kloppend hart van de stad en de verlaagde boorden zijn een trekpleister.”

Karel-Jan is 27 jaar en verloofd met Ellen Kint. Samen hebben ze een dochtertje van drie: Eleonore. Het gezin woont in Kortrijk. Begon na zijn middelbaar aan het Sint-Leocollege in Brugge met studies rechten, maar stopte na twee jaar. Studeerde daarna rechtspraktijk. Volgde opleidingen aan de Antwerp Management School en de Vlerick Business School. Werkte drie jaar bij deJuristen, waarvan het laatste als partner. Is sinds twee jaar medezaakvoerder van Dull, een bureau dat bedrijven strategisch advies geeft. Is ook gastdocent rechtspraktijk aan hogeschool Vives.

Shoppen

“Als ik aan shoppen denk, denk ik spontaan aan kostuums. Ik ben een grote fan van maatpakken en heb er een aantal in mijn kleerkast hangen. In Kortrijk zit ik trouwens goed als het over kostuums gaat, want we hebben hier drie hoogwaardige winkels. Er is Butch van Dominique Vindevogel, maar ook Café Costume en Rolls, die alle twee in de Leiestraat zijn gevestigd.”

Reizen

“Ik ga regelmatig enkele dagen op reis voor het werk. Het liefst trek ik dan naar een van de Scandinavische landen. In februari was ik nog in Stockholm, eind vorig jaar verbleef ik een paar dagen in Helsinki. Dat zijn allebei fantastische steden, ik kan er eigenlijk niet genoeg van krijgen. Wat me zo aantrekt aan Scandinavië? De natuur en de mentaliteit, maar ook de esthetica. Ik kijk bijvoorbeeld vol bewondering naar de gebouwen van de Finse architect Alvar Aalto. Mocht ik mijn droomreis mogen uitstippelen, dan zou ik zonder twijfel een tijd door Scandinavië trekken.”

Shoppen

“Als ik aan shoppen denk, denk ik spontaan aan kostuums. Ik ben een grote fan van maatpakken en heb er een aantal in mijn kleerkast hangen. In Kortrijk zit ik trouwens goed als het over kostuums gaat, want we hebben hier drie hoogwaardige winkels. Er is Butch van Dominique Vindevogel, maar ook Café Costume en Rolls, die alle twee in de Leiestraat zijn gevestigd.”

Mooie plekjes

“Ik kijk uit naar de opening van de verlaagde Leieboorden. De Broelkaai en de Verzetskaai zullen straks een van de mooiste plekken van Kortrijk zijn. De Broeltorens maken het plaatje compleet. Wie nog leuke plekjes wil leren kennen, kan ik aanraden om urban golf te spelen in de stad. Ik heb dat al gespeeld en je komt op een plaatsen die je minder goed of zelfs niet kent. Ik raad iedereen ook aan om eens te gaan kijken in de bars Nude en Sprezza. Het interieur en de sfeer zijn gewoon fantastisch.”

Reizen

“Ik ga regelmatig enkele dagen op reis voor het werk. Het liefst trek ik dan naar een van de Scandinavische landen. In februari was ik nog in Stockholm, eind vorig jaar verbleef ik een paar dagen in Helsinki. Dat zijn allebei fantastische steden, ik kan er eigenlijk niet genoeg van krijgen. Wat me zo aantrekt aan Scandinavië? De natuur en de mentaliteit, maar ook de esthetica. Ik kijk bijvoorbeeld vol bewondering naar de gebouwen van de Finse architect Alvar Aalto. Mocht ik mijn droomreis mogen uitstippelen, dan zou ik zonder twijfel een tijd door Scandinavië trekken.”

Shoppen

“Als ik aan shoppen denk, denk ik spontaan aan kostuums. Ik ben een grote fan van maatpakken en heb er een aantal in mijn kleerkast hangen. In Kortrijk zit ik trouwens goed als het over kostuums gaat, want we hebben hier drie hoogwaardige winkels. Er is Butch van Dominique Vindevogel, maar ook Café Costume en Rolls, die alle twee in de Leiestraat zijn gevestigd.”

Lekker eten

“Ik ga graag eten in Balthazar. Het is er lekker en gezellig. Ook A.Roma in de Kapittelstraat kan me zeker en vast bekoren, net als Va et Vient in de Handboogstraat. Ook over het Vliegend Tapijt in Marke zal je me zeker niet horen klagen, integendeel. Ik vind het alvast fijn om regelmatig mijn voeten onder tafel te steken op restaurant. Zelf koken is niet echt aan mij besteed: ik doe het eigenlijk wel graag, maar ik ben er niet zo goed in.”

Mooie plekjes

“Ik kijk uit naar de opening van de verlaagde Leieboorden. De Broelkaai en de Verzetskaai zullen straks een van de mooiste plekken van Kortrijk zijn. De Broeltorens maken het plaatje compleet. Wie nog leuke plekjes wil leren kennen, kan ik aanraden om urban golf te spelen in de stad. Ik heb dat al gespeeld en je komt op een plaatsen die je minder goed of zelfs niet kent. Ik raad iedereen ook aan om eens te gaan kijken in de bars Nude en Sprezza. Het interieur en de sfeer zijn gewoon fantastisch.”

Reizen

“Ik ga regelmatig enkele dagen op reis voor het werk. Het liefst trek ik dan naar een van de Scandinavische landen. In februari was ik nog in Stockholm, eind vorig jaar verbleef ik een paar dagen in Helsinki. Dat zijn allebei fantastische steden, ik kan er eigenlijk niet genoeg van krijgen. Wat me zo aantrekt aan Scandinavië? De natuur en de mentaliteit, maar ook de esthetica. Ik kijk bijvoorbeeld vol bewondering naar de gebouwen van de Finse architect Alvar Aalto. Mocht ik mijn droomreis mogen uitstippelen, dan zou ik zonder twijfel een tijd door Scandinavië trekken.”

Shoppen

“Als ik aan shoppen denk, denk ik spontaan aan kostuums. Ik ben een grote fan van maatpakken en heb er een aantal in mijn kleerkast hangen. In Kortrijk zit ik trouwens goed als het over kostuums gaat, want we hebben hier drie hoogwaardige winkels. Er is Butch van Dominique Vindevogel, maar ook Café Costume en Rolls, die alle twee in de Leiestraat zijn gevestigd.”