Honderden kappers knippen zaterdag uit protest op de stoep: “Laat ons weer opengaan”
In heel Vlaanderen zullen zaterdag om kwart over twaalf enkele honderden kappers hun kappersstoel symbolisch buiten zetten om één van hun klanten op een veilige manier de haren knippen. “Daarmee smeken we de overheid om op 14 december weer te mogen openen”, zegt de Brugse kapper Martin Cremer, een van de initiatiefnemers.
De beslissing dat de kappers niet mochten openen op dinsdag 1 december, sloeg vrijdag in als een bom. Veel kappers waren boos en teleurgesteld en de beslissing viel veel kappers emotioneel zwaar. Zo ook bij Martin Cremer, die jaren zaakvoerder was van kapsalon Mantype in de Gistelsesteenweg in Brugge. Hij liet de zaak intussen over aan Christof Laforce, maar knipt er nog twee dagen per week de haren.
“Ik besloot een actie te voeren voor alle kappers. Nu zaterdag 5 december zal Christof buiten, voor de deur van Mantype, één van onze medewerkers symbolisch de haren knippen. Intussen kreeg de actie de ondersteuning van de kappersvereniging Coiffure.org en zullen zeker ruim 150 kappers in heel Vlaanderen zaterdag dezelfde actie houden. Onze vraag is om op maandag 14 december weer te mogen openen. Onze actie heet ‘kwart over twaalf’ en daarom knippen we allemaal zaterdag om 12.15 uur.”
“Wij doen geestelijke gezondheidszorg”
“Heel onze sector is nu zwaar aan het bloeden”, aldus Martin. “Twee weken geleden stapte een collega uit Wallonië zelfs uit het leven. Wij willen zaterdag de alarmklok luiden. Wij kunnen op een veilige manier werken. Alle kappers werken op afspraak en kregen de nodige richtlijnen om coronaveilig te werken. Ik hoor virologen zeggen dat wij ons mondmasker niet veilig kunnen opzetten. Maar in heel Europa waren het alleen Belgie, Frankrijk en Groot-Brittannië die hun kapperszaken sloten. In Frankrijk en Groot-Brittannië mochten ze op 1 december weer open. Zijn wij dan zoveel minder gekwalificeerd dan onze buitenlandse collega’s dat wij zelfs een mondmasker niet goed kunnen opzetten?”
“We willen minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (SP.A) wakker schudden. Hij wil heel wat geld investeren in de geestelijke gezondheidszorg in deze coronacrisis. Maar weet hij wel dat kappers de eerste zorgverleners zijn? Bij de kapper kunnen mensen eens hun hart luchten. Wij kunnen luisteren. De minister zal geld winnen op het vlak van geestelijke gezondheidszorg als hij ons laat openen. Er zijn ook mensen die zich gewoon minder goed voelen als hun haar niet verzorgd is. Ik ken een dokteres die het nu bijzonder druk heeft. Maar het ergste vindt ze dat haar haar niet gedaan is. Het verwondert me dan ook niet dat meer dan 80 procent van de kappers benaderd worden door klanten met de vraag of ze hun haar achter gesloten deuren toch niet willen knippen.”
“Boetes betalen we samen”
Rest nog de vraag of de actie van zaterdag eigenlijk wel volgens de regels is en of de kappers geen boete boven het hoofd hangt. Ook de kappers zelf vragen zich dat af, want de koepelorganisatie Coiffure.org adviseerde intussen om een familielid of knuffelcontact de haren te knippen.
“De actie zal veilig gebeuren en buiten. Het zal niet langer dan een kwartier duren”, aldus Martin. “Er zijn honderden kappers die aan de actie deelnemen. Zij zullen niet allemaal beboet kunnen worden. En als er toch zijn die een boete oplopen, hebben we al afgesproken dat we hen zullen steunen. Als het weer mag, houden we dan een grote demonstratie-actie om geld in te zamelen om de boetes mee te betalen.”
Volgens gouverneur Carl Decaluwé hoeven de kappers normaliter geen boete te vrezen. “Als ze daar geld voor vragen, dan wordt dat beschouwd als een economische activiteit en dan mag het niet. Maar als dit een ludieke actie is, volledig volgens de geldende voorschriften, dan zie ik daar weinig gevaar in. Tenzij er zich natuurlijk samenscholingen vormen, dan wordt het wel weer een probleem.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier