Kapel, vernield door eenniesbui, aan heropbouw toe met voortrekker Rufin Bostyn

De kapel in de Prinsenstraat werd in september vorig jaar zwaar beschadigd door een verkeersongeval, nu is de wederopbouw aan de gang. Op de foto Rufin Bostyn. © MV
Redactie KW

Langs de Prinsenstraat werd er eind september vorig jaar een oude kapel aangereden. Dat gebeurde toen een automobiliste plots heel hard moest niezen en daardoor de controle over het stuur verloor. Zo verklaarde ze aan de politie. Ondertussen is in opdracht van de stad Wervik de wederopbouw van de kapel volop aan de gang. In de kapel stond een klein beeldje van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, een gift van een buurvrouw.

De kapel staat aan de inrit van een boerderij en aan de rand van een grote weide waar er in de toekomst nieuwe woningen komen. De kapel werd halfweg de jaren vijftig gebouwd in opdracht van Omer Vantomme en Irène Maertens, die toen op de hoeve woonden. Tussen 1980 en 2000 wapperden daar in de Mariamaand mei jaarlijks Mariavlaggen. Maurice Bostyn zaliger woonde vlakbij de hoek om in de Rapetstraat en liet er dagelijks kaarsen branden. Hij deed dit tot zijn vertrek naar het rusthuis.

Inzegening 1956

Zoon Rufin Bostyn (72) woont enkele straten verder en het is zijn wens dat de kapel opnieuw wordt ingezegend. “De inzegening toen gebeurde in 1956 op de vooravond van Pinksteren”, vertelt Rufin. “De kapel stond er al een jaar. Voor die inzegening kon mijn vader op hulp van heel wat mensen rekenen. Ik herinner me dat er toen op het erf van de boerderij een stoet vertrok, met de pastoor op kop en achter hem de verenigingen met hun vlag.”

“Met al die vlaggen was dat een heel kleurrijk spektakel. Ook veel schoolkinderen waren van de partij. Er bestaat een film van en er zijn ook foto’s.”

“Ondertussen zijn we generaties verder en vallen de tijden niet meer te vergelijken. Halfweg de jaren vijftig hingen de mensen geweldig aan elkaar. Niemand had een televisietoestel, hier en daar was er een radio in huis. Er was onder de mensen samenhorigheid. Dat is nu allemaal niet meer het geval.”

De vernielde kapel na het ongeval.
De vernielde kapel na het ongeval.© a-MV

Rufin Bostyn beschikt over een erg uitgebreid archief van vooral foto’s. Hij is op Facebook ook beheerder van de groep ‘Straatzichten van Wervik’. “In een jaar tijd hebben we ruim 900 leden”, zegt Rufin.

“Het doet me iets dat die kapel terugkomt. Dat is ook zo voor veel andere mensen. Door de coronacrisis is de inzegening van de kapel op de vooravond van Pinksteren nu niet haalbaar. Het kan een jaar wachten. Ik ben bereid om het programma te coördineren, maar niet om alles alleen te doen. Er zijn een paar mensen nodig die bereid zijn om te helpen, mensen van om het even waar. Voor mij gaat het voor die zegening niet zozeer om het religieuze aspect, dan wel om de band tussen de buren.”

Beelden gestolen

De kapel kwam er destijds niet zomaar. “Omer Vantomme werd voor een vrij ernstige heelkundige ingreep in het ziekenhuis opgenomen”, vertelt Rufin.

“Dat liep goed af en hij deed toen de belofte om als tegenprestatie een kapel te bouwen wanneer zijn kinderen na hun huwelijk de boerderij hadden verlaten. In de kapel stond het beeld van O. L. Vrouw van Dadizele omdat de opdrachtgevers afkomstig waren van Dadizele. Het beeld werd gestolen. Er kwam een ander beeld, maar ook dat verdween.”

De kapel is dus momenteel in wederopbouw. De stad gaf hiervoor opdracht aan een aannemer. “Eind de jaren zestig is er grond onteigend voor de verbreding van de Prinsenstraat”, zegt burgemeester Youro Casier (SP.A).

“Op het nieuwe rooilijnplan staat de kapel voor 80 procent op openbaar domein. Aangezien de schade is veroorzaakt door een verkeersongeval, werd hiervoor een schadebestek opgemaakt en zullen de kosten verhaald worden aan de vrouw die het ongeval veroorzaakte.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier