Julien Puype en Madeleine Verfaillie vieren 70ste huwelijksverjaardag in Staden

Julien Puype en Madeleine Verfaillie uit de Klerkenstraat waren op 10 september precies 70 jaar getrouwd. Koppels die hun platina huwelijksjubileum mogen vieren, zijn bijzonder dun gezaaid. Vorige zaterdag werden Julien en Madeleine in de bloemen gezet door het college van burgemeester en schepenen. Zondag vierden ze thuis met de kinderen. Grootste wens van het koppel is zolang mogelijk samen thuis te mogen blijven wonen.

Julien Puype en Madeleine Verfaillie uit de Klerkenstraat vierden hun platina huwelijksjubileum. Zeventig jaar getrouwd, dat geluk is niet velen gegund. (foto JCR) © (foto JCR)

Julien Puype werd geboren in Langemark op 21 oktober 1925. Hij mag dus binnenkort zijn 94ste verjaardag vieren. “Julien verhuisde met zijn ouders later naar Westrozebeke”, vertelt Madeleine. “Hij liep in Westrozebeke school tot zijn veertiende.”

Madeleine werd dan weer geboren in het Franse Wasquehal. “Mijn vader trok naar Frankrijk om er in Duinkerke in de koolmijnen te werken. Later verhuisde ons gezin naar Wasquehal, gemeente waar ik op 13 augustus 1926 geboren ben. Mijn vader werkte er in de fabriek. In 1934 zijn we teruggekeerd naar België. We gingen in Handzame wonen. Daar woonde immers een zuster van mijn moeder. Ik liep er school tot mijn veertiende.”

Via familielid van Madeleine

“Mijn oudste zuster was zestien jaar ouder dan ik”, gaat Madeleine verder. “Zij is in Frankrijk blijven wonen. Mijn moeder was al 40 toen ze mij en mijn tweelingzus ter wereld bracht. Mijn oudste zus is ondertussen al een tijd overleden. Mijn tweelingzus is dit jaar op onze verjaardag gestorven.”

“Julien kwam uit een nest van zeven, waarvan er nog drie in leven zijn. Julien heeft nog een zus van 88 die in het rusthuis verblijft en een zus van 96. Kennelijk hebben ze daar dus heel goeie genen.”

Julien en Madeleine leerden elkaar kennen via een familielid van Madeleine. “Julien was een kennis van een neef van mij”, legt Madeleine uit. “Die neef woonde in Handzame. Julien kwam op bezoek in Handzame en zo is alles tussen ons begonnen.”

Het paar trouwde op 10 september 1949 in Handzame voor zowel de wet als de kerk. “Huwelijksfeesten waren indertijd nog niet zoals nu”, vertelt Madeleine. “We vierden onze trouw thuis met enkel onze dichtste familie. Na ons huwelijk woonden we eerst twee jaar bij mijn moeder in Handzame. Nadien betrokken we gedurende vijf jaar een huis in Handzame om daarna in 1956 ons huis in de Klerkenstraat te kopen.”

Ik moest Julien vaak missen. Als hij het bietenseizoen deed, was hij vaak tot zes weken weg van huis

Julien werkte tijdens zijn beroepsloopbaan aanvankelijk als seizoenarbeider. “Hij deed het bietenseizoen in Frankrijk en trok _ eens het bietenseizoen voorbij was _ naar Wallonië waar hij in de bouw aan de slag was”, herinnert Madeleine zich. “Ik moest hem dan ook vaak missen. Als hij het bietenseizoen deed was hij tot zes weken weg van huis. Halfweg de jaren vijftig ging Julien voltijds in de bouw werken. Hij werkte voor een aantal bedrijven in het Kortrijkse.”

Twee kinderen

Madeleine werkte gedurende 20 jaar in het slachthuis aan de Diksmuidestraat. “Ik stopte met werken eens er kinderen waren”, vertelt Madeleine. Julien en Madeleine hebben een zoon en een dochter. Zij zorgden op hun beurt voor vier kleinkinderen en zes achterkleinkinderen.

Grootste wens van Julien en Madeleine is zo lang mogelijk samen in hun huis te kunnen blijven wonen. “Dat lukt nog behoorlijk”, stelt Madeleine, “Al maakt het feit dat onze zoon terug thuis woont toch een verschil. Daarnaast kunnen we ook rekenen op de hulp van een bejaardenhelpster en van de thuisverpleging terwijl ook onze dochter heel regelmatig langskomt.”

Trouwen op latere leeftijd

Madeleine gelooft niet dat er in de toekomst nog veel koppels hun 70ste huwelijksverjaardag zullen kunnen vieren. “Er wordt nu op latere leeftijd getrouwd”, stelt Madeleine vast. “Koppels wonen eerst samen en trouwen pas later. Je ziet het ook in De Weekbode. Heel wat koppels poseren met hun kinderen voor de trouwfoto.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.