Joren Maes maakt plaattaart met rucolapesto en courgette

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Zoals de plaattaart van Joren Maes uit Marke.

Joren uit Marke volgde een bachelor voedings- en dieetleer, de basis voor z’n passie voor eten is dus niet ver te zoeken. “Als het mogelijk is, kies ik voor een gezonde variant”, haalt hij aan. “Pesto maak ik meestal zelf en ik gebruik dan minder olie. Bij deze plaattaart kan je een slamix van rucola en tomatensalsa met gesnipperde rode ui eten of een herfstige variant met venkelsalade of courgetti.”

Sinds november blogt Joren op eatspeaksleepsite.wordpress.com. “Mijn recepten zijn hapklaar en toch een tikje anders. Als kotstudent kies ik budgetvriendelijke ingrediënten. Mijn kotgenoten zijn regelmatig proefkonijn voor een nieuwe creatie, maar dat vinden ze alles behalve erg”, lacht Joren.

Joren Maes maakt plaattaart met rucolapesto en courgette

RECEPT

voor twee tot drie personen

INGREDIENTEN

– 1 vel kant-en-klare bladerdeeg

– 75 gr rucola

– 15 gr verse basilicum

– 2 teentjes look

– 2 eetlepels walnoten

– 50 ml olijfolie

– 1 courgette

– 8 kerstomaten

– 100 g hamblokjes

– 100 g geraspte kaas

– peper en zout

WERKWIJZE

Verwarm je oven voor op 220°C.

Mix de rucola, basilicum, look, walnoten en olie in de blender tot je een pesto krijgt.

Rol het bladerdeeg uit en verdeel er de pesto over. Blijf ongeveer 2 cm van de rand. Strooi er de kaas over.

Snij de courgette in schijfjes en de kerstomaten in tweeën. Verdeel ze over het bestreken oppervlak en strooi er ook de hamblokjes over.

Vouw de rand van het vel bladerdeeg naar binnen.

Zet de plaattaart 20 minuten in de oven.

Werk af met verse blaadjes basilicum en serveer met een slaatje.

Kijk hieronder naar het filmpje dat stap voor stap toont hoe je tewerk gaat:

https://www.youtube.com/watch?v=BlXPtgyj124