“Jongste jaren toename van cannabiskweek”

In een loods in Leisele werd begin januari 2016 een cannabisplantage ontdekt. De ontdekking gebeurt niet toevallig, maar kadert in een groot onderzoek naar drugs. (Foto a-JTV)
Redactie KW

In de politiezones Spoorkin en Westkust worden er niet spectaculair meer cannabisplanten ontdekt. “Enkel de jongste jaren is er een toename van cannabiskweek zichtbaar”, zegt korpschef Johan Geeraert van politiezone Polder. “De gevonden hoeveelheden waren beperkt.”

Dit artikel maakt deel uit van ons dossier ‘Cannabis in West-Vlaanderen’.

“Voor de PZ Spoorkin stellen we geen spectaculaire toename vast”, zegt korpschef Devid Camerlynck van politiezone Spoorkin (Veurne, Alveringem en Lo-Reninge). “Daarvoor is ook wel een logische verklaring. De sociale controle in de landelijke gebieden is vrij groot waardoor het vrij snel zou opvallen wanneer er een plantage zou zijn, of anders gezegd, wanneer er veel bewegingen zijn tijdens de nacht of wanneer er veel vreemde nummerplaten in het straatbeeld zouden verschijnen.”

Warmtecamera

Op die manier werd onlangs trouwens een mooi resultaat geboekt in Booitshoeke. “Voornamelijk ontdekken we plantages in oude loodsen en hangars”, zegt Devid Camerlynck. “Meestal gaat het om ‘vreemde eenden in de bijt’ die hier proberen een loods te huren met plantjes uit Nederland, die ze dan proberen te verkopen in Frankrijk of in grote steden in België. Ze proberen de handel, de verkoop, de kweek… zoveel mogelijk te spreiden. Met uitzondering van gebruikers die enkele plantjes hebben voor zichzelf en hun directe vriendenkring moet er voor plantages eerder gekeken worden naar georganiseerde groepen.”

Om plantages op te sporen gaan gaat men op diverse manieren te werk. “Dat kan via de klassieke recherche: in de keten via de gebruiker naar de verkoper en zo tot aan de producent”, legt Devid Camerlynck uit. “Maar we onderzoeken ook meldingen door burgers aan wijkinspecteurs over verdachte gedragingen en voertuigen. Tussenkomsten via de brandweer of nutsbedrijven door gebruik van bijzonder veel energie op gebrekkige installaties met als gevolg brand, kortsluiting, abnormaal verbruik… trekken natuurlijk ook onze aandacht. Dan is er de opsporing met nachtvluchten door de heli van de federale politie waarbij gescand wordt met de warmtecamera op gebouwen met veel energieverlies. Die methode werd nog niet toegepast in de PZ Spoorkin maar is mogelijk bij vermoedens.”

In een groencontainer in een wijk in Adinkerke werd een cannabisplant ontdekt. (Foto a-MVO)
In een groencontainer in een wijk in Adinkerke werd een cannabisplant ontdekt. (Foto a-MVO)

“Pakkans”

“Enkel de jongste jaren is er een toename van cannabiskweek zichtbaar”, zegt korpschef Johan Geeraert van politiezone Polder (Diksmuide, Houthulst, Koekelare en Kortemark). “Daarvoor zijn meerdere verklaringen. Er is in eerste instantie de eenvoudige beschikbaarheid van de ingrediënten om zelf aan de slag te gaan. De strengere regelgeving in Nederland in het kader van de aanpak van de overlast door drugstoeristen zorgt ervoor dat naar alternatieven gezocht wordt. De controles en pakkans maken het risico soms te groot waardoor ‘eigen kweek’ een alternatief kan zijn.”

“Specifieke locaties waar we plantages aantreffen zijn er niet echt”, zegt Johan Geeraert. “We treffen ze niet aan op boerderijen, het is eerder kleinschalig. Wel vonden we een kweek zowel op een zolder, in een veranda als op een slaapkamertje. In één geval ging het om een verlaten winkelpand. Telkens waren het andere telers.”

“Wat wij hebben aangetroffen, had vaak te maken met een combinatie eigen consumptie gekoppeld aan een beperkte verkoop in eigen ‘vriendenkring’“, legt Johan Geeraert uit. “De gevonden hoeveelheden waren eerder beperkt een 10 tot 20-tal plantjes met beperkte oogst van 1 à 1,5 kilogram. In één geval vonden we enkel resten van een plantage waar men met industriële kweek bezig was geweest. Vaak komen we plantages op het spoor via ons onderzoek na het oppakken van een verdachte, een drugcontrole in het verkeer en uiteraard via onze lokale contacten: mensen vinden iets abnormaal, ruiken iets verdacht, leggen een verband met de tv-reeks… Voor 2017 hebben we tot op vandaag 6 gevallen waarbij we kunnen spreken van een plantage.”

In een loods in Leisele werd begin januari 2016 een cannabisplantage ontdekt. De ontdekking gebeurt niet toevallig, maar kadert in een groot onderzoek naar drugs. (Foto a-JTV)
In een loods in Leisele werd begin januari 2016 een cannabisplantage ontdekt. De ontdekking gebeurt niet toevallig, maar kadert in een groot onderzoek naar drugs. (Foto a-JTV)

“Geen ‘plantages'”

“Technisch gezien spreken we van een plantage als het gaat om meer dan één plant”, aldus korpschef Nicholas Paelinck van politiezone Westkust (De Panne, Koksijde en Nieuwpoort). “Volgens mij kunnen we aan de Westkust niet spreken van het aantreffen van ‘plantages’, wanneer het gaat over twee tot acht plantjes. Plantages met minstens twintig planten met een professionele infrastructuur, die worden gerund door georganiseerde criminelen, hebben we niet gehad. Maar ik wil zeker een paar concrete cijfers geven.”

“Cannabiskweek die we vonden, vaak voor eigen consumptie en beperkte verkoop in eigen ‘vriendenkring'”

In De Panne vond de politie twee planten die verstopt zaten in een vuilniszak. “Die werden ontdekt toen onze mensen een voertuig op de openbare weg hadden opgemerkt met verdachte zakken op de achterbank”, zegt Nicholas Paelinck. “Het ging om mensen die zelf cannabisgebruikers waren. Nog in De Panne vonden we in een woning acht kleine plantjes aan van 35 centimeter die de bewoner, een cannabisgebruiker, er opkweekte. Wij kwamen dit op het spoor na de verklaring van een getuige, die zelf een druggebruiker was. Door een tip van een familielid deden we een huiszoeking, met toestemming, in een woning in De Panne, waarbij we vier plantjes vonden, allemaal voor eigen gebruik. Nog eens zeven plantjes werden gevonden bij een huiszoeking met toestemming nadat we tijdens een fouille voor opsluiting in de cel cannabis hadden gedetecteerd.”

“Peanuts”

In Koksijde werden in een woning acht plantjes ontdekt bij een gebruiker van cannabis en andere verdovende middelen. “In een andere zaak deden we een huiszoeking in een woning in Koksijde, met toestemming, naar aanleiding van een controle langs de openbare weg waarbij onze mensen cannabis hadden aangetroffen” aldus Nicholas Paelinck. “In die woning werden twee plantjes aangetroffen. De bewoner was zelf cannabisgebruiker en nam ook andere verdovende middelen. Dan spotten we ook nog een plantje voor eigen gebruik op het terras van een woning in Nieuwpoort. Dat gebeurde tijdens een huiszoeking met mandaat in het kader van slagen en verwondingen. In Middelkerke troffen we drie plantjes aan, die werden gekweekt om medicinale redenen. Alles bij elkaar, kunnen we dit eigenlijk als peanuts beschouwen.”