Jongeren krijgen les over verkeersveiligheid
De leerlingen van het 5de middelbaar in Knokke-Heist kregen in januari de lokale politie op bezoek in hun klas.
Inspecteur Franky Degraeve, lid van de werkgroep verkeers- en mobiliteitseducatie (vemoe), ging er met de jongeren in gesprek over de diverse aspecten van verkeersveiligheid. De werkgroep verkeers- en mobiliteitseducatie zet zich al enkele jaren in om de leerlingen van het basis- en middelbaar onderwijs op een veilige manier te leren participeren aan het verkeer.
Onder het motto ‘Zwemmen leer je in het zwembad, fietsen op de weg’ trekken de vemoe-leden naar de basisscholen om de kinderen, zowel in de klas als op de weg, belangrijke verkeers- en fietsvaardigheden bij te brengen. In de middelbare scholen gaat de werkgroep in dialoog met de toekomstige generatie autobestuurders.
Elke dag 2 tot 3 verkeersongevallen in Knokke-Heist
Voor veel jongeren is een verkeersongeval een ‘ver-van-mijn-bed-show’. “Ze denken dat het hen nooit kan overkomen,” zegt Degraeve. “Nochtans vinden in Knokke-Heist elke dag 2 à 3 verkeersongevallen plaats.” Vemoe haalt tijdens de verkeerslessen alles uit de kast om de volgende generatie autobestuurders te informeren over de risico’s van een overdreven of onaangepaste snelheid; rijden onder invloed van drugs, alcohol of medicatie; het niet-dragen van een veiligheidsgordel en gsm’en achter het stuur. Vooral de confrontatie met jonge verkeersslachtoffers maakt veel los bij de leerlingen en brengt het gesprek op gang.
“De les eindigt altijd op een positieve noot. “Je kan een verkeersongeval vaak voorkomen of de ernst ervan beperken,” zegt Franky Degraeve tegen de leerlingen. “Draag je de gordel? Pas je je snelheid aan? Bob je mee? En kan je gsm wachten tot na de autorit? De verantwoordelijkheid ligt bij jou…”
(IVE – foto GF)
Overheid
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier