Jongeren houden protestactie tegen sluiting jeugdcafé D’Hespe

De jongeren hielden vrijdagavond een protestactie voor café D'Hespe in Tielt. © NS
Redactie KW

Voor het jeugdcafé D’Hespe in Tielt vond vrijdagavond een protestactie plaats. De jongeren vinden het niet kunnen dat hun café noodgedwongen de deuren moet sluiten voor één weekend.

Jeugdcafé D’Hespe kreeg onverwachts een brief in de bus dat het café dit weekend niet mocht openen en dit wegens geluidsoverlast. Heel wat jongeren, die het jeugdcafé graag bezoeken, gaan niet akkoord met deze beslissing vanuit het schepencollege. Ze voerden een rustige protestactie op vrijdagavond 6 september. “Het café sluiten om een ongelooflijke reden, is volgens mij geen goede oplossing”, vertelt Leonard Tavernier (22).

Leonard Tavernier kwam mee protesteren.
Leonard Tavernier kwam mee protesteren.© NS

“Stad Tielt moet de jongeren aanmoedigen om hier naar hun geliefde jeugdcafé te komen. Ze moeten tevreden zijn dat jongeren hier terecht kunnen. Blijkbaar is stad Tielt niet klaar om de jeugd op te vangen. De doelstelling van een jeugdcafé is mensen van straat houden. Ik vind het nogal raar dat het café plots moet sluiten. Gisteren, donderdag, hoorden wij dit droevig bericht.”

Stem laten horen

Remy Desmet (20) heeft hier ook problemen mee. “Blijkbaar was er teveel geluidsoverlast. Misschien wel, misschien niet. Als je dicht bij een café woont is er wel eens geluidsoverlast. Jeugdcafé D’Hespe is niet het enige café hier in de straat. De jongeren stappen ook naar het café hier juist naast en staan ook buiten te praten en plezier te maken. Waarom moet dit café dan niet sluiten en ons jeugdcafé wel? Nogal een raar gegeven.”

“Ik weet dat er vroeger al klachten waren, maar café D’Hespe deed er alles aan om tot een zinvolle oplossing te komen. Stad Tielt zoekt geen oplossing met sluiting, maar verplaats het probleem gewoon naar ergens anders. Volgend weekend mag D’Hespe opnieuw openen. Zal alles dan opgelost zijn? Ik denk het niet.”

Jongeren houden protestactie tegen sluiting jeugdcafé D'Hespe
© NS

Er kwamen een dertigtal personen af naar de protestactie. Iedereen was vol overtuiging dat zoiets niet kan. Ze waren van standpunt om hun stem te laten horen op een rustige manier en dit zonder geweld en last. “De politiedienst zal zeker niet moeten tussenkomen”, klinkt het in koor.

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier