Café D'Hespe is al meer dan een eeuw een begrip in Tielt en staat de laatste decennia vooral als jeugdcafé bekend. "Maar dit weekend mogen we onze zaak niet openen", valt te lezen op de Facebookpagina van de herberg.

"Als enige horecazaak in Tielt kregen we een brief in bus met de melding dat onze deur op slot moet blijven. Worden we geviseerd of niet? Is het enkel D'Hespe die overlast veroorzaakt? Is men in Tielt eigenlijk nog wel blij dat de jeugd zich 's avonds naar de Markt begeeft? We betreuren deze beslissing ten zeerste en hopen dat de jeugd zich nog jeugd mag voelen."

"Wij hopen dat we in de toekomst de Tieltse jongeren nog mogen opvangen. Onze excuses dat we er dit weekend niet kunnen bij zijn. Hopelijk wordt straks duidelijk dat niet alle overlast van D'Hespe afkomstig is."

Lijvig besluit

Aan de deur van het café werd het besluit van het schepencollege aangebracht. Daarin lezen we het volgende: "Indien de openbare orde rond een voor het publiek toegankelijke inrichting wordt verstoord door gedragingen in die inrichting, kan de burgemeester besluiten om deze te sluiten voor de duur die hij bepaalt."

Wordt D'Hespe geviseerd? Hopelijk wordt duidelijk dat niet alle overlast uit onze zaak afkomstig is - uitbater D'Hespe op Facebook

Uit de aankondiging valt op te maken dat het dispuut onder meer handelt over het niet betalen van een terrasvergunning en dat er met de uitbater al meerdere gesprekken zijn gehouden rond overlast. "Van 2016 tot halfweg 2018 werden door de politie diverse bestuurlijke verslagen opgemaakt rond nachtlawaai, overlast, verstoring van de openbare orde, achtergelaten afval en het ontbreken van algemene netheid in de nabijheid van het café", stelt burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V).

Het besluit van het schepencollege. © WME

"Op 26 februari hebben we met de uitbater enkele afspraken gemaakt. Er mag geen glas buiten gebruikt worden als er geen terras met zitplaatsen is, er moet een steward instaan om de orde en rust te bewaren en het geluid mag niet voor nachtelijke overlast zorgen. Deze afspraken werden onvoldoende nageleefd. Daarom moet café D'Hespe tot en met maandag 9 september verplicht sluiten. Bij het niet naleven van dit verbod zal het café met behulp van de politie verzegeld en ontruimd worden", besluit de burgemeester.

Dinsdag 10 september is de uitbater van D'Hespe alvast uitgenodigd voor een gesprek om maatregelen vast te leggen om de overlast weg te werken, valt nog te lezen.

De uitbater zelf, Jeppe Verdoodt, onthoudt zich van alle commentaar in deze zaak. Naast D'Hespe runt hij ook nog Mala Garden in Pittem.

beste klanten, worden wij geviseerd of niet? is het enkel dhespe die overlast veroorzaakt? is men wel nog blij met de...

Geplaatst door D'Hespe op Vrijdag 6 september 2019

Voetbalclub SVP D'Hespe: "Dit zal probleem niet oplossen"

Ook de voetbalploeg SVP D'Hespe, de liefhebbersvoetbalploeg die het café als thuishaven heeft, betreurt de sluiting. "Morgen moeten we na onze match andere oorden opzoeken, maar dat is het minste van onze zorgen. De stad Tielt schreeuwt al jaren dat het hemel en aarde verzet voor de jeugd en er wordt geklaagd dat de Markt doods is."

"Dan zijn er enkele cafés die voor sfeer zorgen en volk trekken, maar die zorgen dan weer voor overlast. Met als gevolg: ons clubcafé sluit een heel weekend langs. Dit zal het probleem zéker niet oplossen, integendeel... Als je als omwonende tijdens het weekend niet tegen wat (nacht)lawaai kan, ga dan ook niet op de Markt wonen."

Café D'Hespe is al meer dan een eeuw een begrip in Tielt en staat de laatste decennia vooral als jeugdcafé bekend. "Maar dit weekend mogen we onze zaak niet openen", valt te lezen op de Facebookpagina van de herberg. "Als enige horecazaak in Tielt kregen we een brief in bus met de melding dat onze deur op slot moet blijven. Worden we geviseerd of niet? Is het enkel D'Hespe die overlast veroorzaakt? Is men in Tielt eigenlijk nog wel blij dat de jeugd zich 's avonds naar de Markt begeeft? We betreuren deze beslissing ten zeerste en hopen dat de jeugd zich nog jeugd mag voelen.""Wij hopen dat we in de toekomst de Tieltse jongeren nog mogen opvangen. Onze excuses dat we er dit weekend niet kunnen bij zijn. Hopelijk wordt straks duidelijk dat niet alle overlast van D'Hespe afkomstig is."Aan de deur van het café werd het besluit van het schepencollege aangebracht. Daarin lezen we het volgende: "Indien de openbare orde rond een voor het publiek toegankelijke inrichting wordt verstoord door gedragingen in die inrichting, kan de burgemeester besluiten om deze te sluiten voor de duur die hij bepaalt." Uit de aankondiging valt op te maken dat het dispuut onder meer handelt over het niet betalen van een terrasvergunning en dat er met de uitbater al meerdere gesprekken zijn gehouden rond overlast. "Van 2016 tot halfweg 2018 werden door de politie diverse bestuurlijke verslagen opgemaakt rond nachtlawaai, overlast, verstoring van de openbare orde, achtergelaten afval en het ontbreken van algemene netheid in de nabijheid van het café", stelt burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V)."Op 26 februari hebben we met de uitbater enkele afspraken gemaakt. Er mag geen glas buiten gebruikt worden als er geen terras met zitplaatsen is, er moet een steward instaan om de orde en rust te bewaren en het geluid mag niet voor nachtelijke overlast zorgen. Deze afspraken werden onvoldoende nageleefd. Daarom moet café D'Hespe tot en met maandag 9 september verplicht sluiten. Bij het niet naleven van dit verbod zal het café met behulp van de politie verzegeld en ontruimd worden", besluit de burgemeester.Dinsdag 10 september is de uitbater van D'Hespe alvast uitgenodigd voor een gesprek om maatregelen vast te leggen om de overlast weg te werken, valt nog te lezen.De uitbater zelf, Jeppe Verdoodt, onthoudt zich van alle commentaar in deze zaak. Naast D'Hespe runt hij ook nog Mala Garden in Pittem.