Jonge mariniers uit Sint-Kruis redden het leven van een hond en zijn baasje

Steven Decaesstecker met zijn hondje Mick die de aanval van twee Steffordshire Bull Terriers als bij wonder overleefde. (foto gf)
Stefan Vankerkhoven

Twee jonge rekruten van de Marine hebben het leven gered van Sint-Kruisenaar Steven Decaesstecker en zijn hond Mick, toen die op wandel waren in de Brieversweg. Twee losgebroken Staffordshire Bull Terriers vielen Mick aan, waarna Steven zich in het hondengevecht mengde. De mariniers krijgen een medaille voor moed en zelfopoffering.

De feiten dateren al van woensdag 5 februari. Steven Decaesstecker was op wandel met zijn Ierse terrier Mick. “De naam van mijn hond verwijst niet naar Mick Jagger, de zanger van The Rolling Stones. Ik ben eerder een Bob Dylan-fan! Maar de Ieren hebben in New York als bijnaam ‘Mick’ en gezien mijn hond een Ierse Terrier is…”, zegt Steven Decaesstecker.

Tijdens de dagelijkse wandeling, in de Brieversweg, vlakbij de Marinekazerne, werden Steven en zijn hond plots aangevallen door twee losgebroken Staffordshire Bull Terriërs, die in de buurt wonen.

Held?

“Om het met de woorden van de dichter Willem-Frederik Hermans te zeggen: ‘Wat is een held? Iemand die straffeloos onvoorzichtig is geweest. In een poging om het leven van mijn hond te redden, heb ik mij zonder goed na te denken gemoeid in het gevecht met die twee aanvallende dieren”, bekent Steven Decaestecker. “Het gevolg was dat zowel Mick als ikzelf vochten voor ons leven, want die twee Staffordshire Bull Terriers bleven aanvallen en bijten.”

“Het gevecht was al een kwartier aan de gang, toen twee jonge Nederlandse mariniers in opleiding over het hek van de kazerne sprongen om ons te hulp te schieten. Met het risico om zelf gebeten te worden. Dankzij hun hulp kon ik die agressieve honden eindelijk van mij af schudden”, vertelt Steven Decaesstecker.

Mick werd in aller ijl naar een dierenarts gebracht, die hem opereerde. “Hij was een week lang in levensgevaar, ik dacht niet dat hij het zou halen. Die operatie heeft zijn leven gered”, aldus de Bruggeling, die zelf ook enkele lelijke en pijnlijke beten kreeg. Hij plaatste het incident op het online platform hopplr en kreeg vele reacties: “Iemand had contacten met de Marinebasis en meldde mij dat de twee jonge mariniers wilden weten wie zij geholpen hadden.”

Medaille

“De mariniers in opleiding kregen blijkbaar eerst een berisping van hun commandant, omdat zij zonder toestemming hun post verlaten hadden. Maar toen hun oversten hoorden wat er precies gebeurd was, hebben zij hun mening veranderd. De jonge recruten zullen een medaille – een speciale penning voor moed en zelfopoffering krijgen”, aldus Steven Decaesstecker.

Hij is uitgenodigd voor een lunch woensdagmiddag in de kazerne en zal er kunnen kennismaken en praten met de twee Nederlandse helden: de rekruten die het leven van hem en zijn hond gered hebben.

Steven Decaesstecker dankt ook de buren die hem geholpen hebben én de hondenpolitie die de zaak opvolgt. En de Staffordhire Bull Terriers? Die zijn nog altijd bij hun baasje. Hopelijk zorgt die ervoor dat ze niet meer kunnen uitbreken…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier