Jonas Coopman uit Zwevezele loopt 20 marathons in een jaar en dat brengt 13.750 euro op

"Tijdens elke marathon maakte ik publiciteit voor een bedrijf uit de streek en voor de hoofdsponsors", vertelt Jonas Coopman. © GF
Redactie KW

Jonas Coopman is een straffe atleet. Hij liep maar liefst 20 marathons in één jaar tijd. Zijn doel was het Belgisch Kinderkanker Steunfonds te steunen. Hij slaagde in zijn opzet en het totale project bracht 13.750 euro op.

Jonas Coopman (29) woont in Zwevezele en in 2007 begon hij te lopen als voorbereiding voor zijn toelatingsproeven bij Defensie. Enkele jaren later werd hij lid van joggingclub World Runners in Merelbeke en trainde hij verder in het gezelschap van enkele vrienden. Zijn eerste marathon liep hij in 2013 in Torhout.

Vorig jaar nam Jonas contact op met het Belgisch Kinderkanker Steunfonds (BKKS) en deed het voorstel om 20 marathons te lopen en zich daarbij te laten sponsoren. “Graag zet ik mij in voor een goed doel”, vertelt Jonas. “Af en toe hoor je wel eens dat een atleet een marathon loopt voor het goede doel, maar ik wilde iets meer. Lopen is mijn favoriete bezigheid en lopen voor het goede doel vind ik een nobele zaak. Het doel van de campagne was zoveel mogelijk geld inzamelen voor het mooie doel BKKS.”

Mooie ervaringen

Het concept was vrij eenvoudig. “Ik liep de 20 bestaande marathons in België onder de noemer ’20 Marathons Challenge’ en tijdens elke marathon maakte ik publiciteit voor een lokaal bedrijf uit de streek en uiteraard ook voor de hoofdsponsors. Dat gebeurde in ruil voor een bijdrage aan BKKS. Bij iedere marathon werd ik vergezeld door enkele andere ervaren lopers. Zij maakten mensen warm om mee te lopen en kregen desnoods begeleiding. Er waren zelfs lopers die een deel van de marathon meeliepen. Het warme gevoel en de dankbaarheid waren altijd aanwezig.”

Er waren zelfs lopers die een deel van de marathon meeliepen. Het warme gevoel en de dankbaarheid waren altijd aanwezig

“Op 7 oktober liep ik de Belfius Brussels Marathon en ik mag vermelden dat dit met een tijd van 3 uur, 28 minuten en 17 seconden was. Dat is mijn strafste tijd ooit. De lastigste en zwaarste werd de Spa-Francorchamps Circuit Run op 3 maart. Het Formule 1-circuit was volledig ondergesneeuwd. In Izegem liep ik op 16 september op de atletiekpiste en toen moest ik 105,5 rondjes afleggen. De mooiste wedstrijd was toch wel op 9 september in Ieper, de Flanders Fields Marathon. Een unieke belevenis om nooit te vergeten. Het loopgebeuren stond er volledig in het teken van WO I.”

Ambassadeur

“Na afloop ben ik heel trots op mijn project. Ik ben heel tevreden, want mijn grote droom was om 10.000 euro bij elkaar te krijgen. Het werd zelfs 13.750 euro. Gelukkig wilde mijn gezondheid mee en liep ik geen blessures op. Ik zorgde voor voldoende rust en probeerde zo gezond mogelijk te eten. Wat niet wil zeggen dat ik als een monnik leefde. Zo erg was het niet, af en toe stonden er frietjes op het menu. Momenteel voel ik mij energieker en fitter dan ooit. Ik denk nog niet aan stoppen en op het programma staan al twee nieuwe marathons voor komend jaar gepland. Ik loop op 26 december ook nog de Kerstmarathon in Scherpenheuvel.”

“Misschien ook leuk om te vermelden is dat ik de titel van Ambassadeur van Wingene mocht ontvangen in Antwerpen en daarnaast werd ik ook benoemd tot Sportambassadeur voor BKKS. Ik kreeg op zondag 16 december een officiële ontvangst in het gemeentehuis, een gebaar van respect en bewondering.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.