Joke in rolstoel na mislukte operatie: “Later misschien naar Olympische Spelen”

© KV
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

Joke Stragier (15) uit Beveren zit sinds juli in een rolstoel na een mislukte scolioseoperatie. “Een eindje geleden heb ik te horen gekregen dat ik nooit meer zal kunnen stappen.” Deze week mocht ze voor vrienden, familie en klasgenoten van het Heilig Kindsheid Ardooie dolfijnenbegeleidster zijn voor één dag.

Samen met het revalidatiecentrum van Gent, haar familie en klasgenoten ging Joke naar het dolfinarium in Brugge voor een unieke ervaring: ze mocht er dolfijnenbegeleidster voor een dag zijn. “We hebben zes weken lang geoefend om de dolfijnen truckjes aan te leren. Een fantastische ervaring.”

Positieve mindset

Joke mocht de show openen. Onder luid applaus liet ze de dolfijnen indrukwekkende trucks uitvoeren. Het is een droom die uitkomt voor de 15-jarige meid, die door een ongelukkige operatie, nooit meer zal kunnen wandelen. Maar ze geeft niet op. “Vroeger heb ik atletiek gedaan. Daar moest ik vaak vechten voor mijn plek, waardoor ik nu ook al vechtend positief naar de toekomst kijk”, lacht Joke.

“Lopen zal ik niet meer kunnen doen, maar ik oefen in een Wheeler (een soort handbike, red.) om toch iets van sport te kunnen beoefenen”, vertelt ze. “Wie weet ga ik later naar de Olympische Spelen.”

Afstandsonderwijs

Voor de 15-jarige was het een enorme aanpassing om plots in een rolstoel te zitten. “Na de operatie zat ik wel even in zak en as. Maar daar heb ik me relatief snel overgezet.” Joke volgt rolstoeltechnieken in de Revalidatie-afdeling van Gent. Naar school gaat ze niet meer. “Ik volg de lessen via Bednet. Dat is lastig, want ik mis mijn vriendinnen enorm. Gelukkig bellen we vaak, ik weet wat ik aan hen heb.”

Ook haar ouders zijn enorm fier op Joke. “Ik ben zo trots op haar”, glimlacht mama Micha. “Hoe ze zo snel het leven oppikt en het beste eruit haalt, dat is fantastisch. Ze heeft een enorm doorzettingsvermogen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier