Jeugdhuis De Tunne krijgt tijdelijk onderdak in café L’Abattoir in Izegem

Jeugdhuis De Tunne verhuist na de brand tijdelijk naar het leegstaande café l'Abattoir. (foto Frank)© Frank Meurisse
Jeugdhuis De Tunne verhuist na de brand tijdelijk naar het leegstaande café l'Abattoir. (foto Frank)© Frank Meurisse
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Jeugdhuis De Tunne zal zijn werking na de verwoestende brand begin dit jaar tijdelijk verder kunnen zetten in café L’Abattoir langs de Vlietmanstraat. Het Izegemse stadsbestuur heeft een huurovereenkomst voor twee jaar getekend. Dat moet hen tijd geven om ondertussen alles in orde te brengen voor een heropbouw van het jeugdhuis op de oude locatie.

Het jeugdhuis ging in de nacht van zaterdag 2 op 3 januari in vlammen op. Schuldigen bleken twee jongeren die zichzelf via filmpjes op Snapchat hadden verraden. Bij het spelen met alcoholgel en enkele hamburgerdoosjes veroorzaakten ze brand aan twee picknickbanken. Die sloeg niet veel later over op het jeugdhuis. De schade was aanzienlijk. Renoveren is geen optie meer en dus trekt de stad de kaart van een heropbouw op dezelfde locatie in de Krekelstraat. Alleen zal die nog even op zich moeten laten wachten.

“De verzekeringsmaatschappij doet zijn werk, maar zoiets vraagt tijd”, zegt jeugdschepen Lothar Feys (N-VA). “Verder moeten we ook administratief en bouwtechnisch nog alles regelen. Daarom zijn we in samenspraak met het jeugdhuis op zoek gegaan naar een tijdelijke alternatief. Dat hebben we gevonden in café L’Abattoir in de Vlietmanstraat. Ze voldoet aan heel wat criteria. Zo liggen Prizma Campus Middenschool en VTI vlakbij, is ook het centrum niet ver weg en is het café vrij van een brouwer. Bovendien is er de mogelijkheid om een ruim terras te zetten, wat in deze coronatijden altijd mooi meegenomen is. We zouden graag vanaf 1 mei het jeugdhuis daar opnieuw laten opstarten, maar dat zal uiteraard afhangen van of de horeca dan al dan niet al terug open mag.”

Het café werd dertig jaar lang uitgebaat door Linda Seynaeve, nadat zij het op haar beurt had overgenomen van haar schoonfamilie. Door corona gooit Linda wat vroeger dan verwacht de handdoek in de ring en gaat ze nu al op pensioen. De zaak werd opgekocht door de familie Verbist van het slachthuis om de hoek, waar het café ook zijn naam aan te danken heeft. “We hebben een huurcontract dat tot en met 2023 loopt”, zegt Lothar Feys. “Dat moet ons de tijd geven om de heropbouw verder voor te bereiden.” De jongeren van het jeugdhuis hebben ondertussen ook een crowdfunding lopen. De teller staat momenteel op 8.200 euro. Met het geld hopen ze heel wat spullen die in de brand verloren zijn gegaan opnieuw te kunnen aankopen.

(vadu)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.