Minister Ben Weyts krijgt nieuwe coupe tijdens bezoek aan CLW Kortrijk

De minister liet weten erg tevreden te zijn met zijn knipbeurt.© AN
De minister liet weten erg tevreden te zijn met zijn knipbeurt.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Sinds vandaag (maandag) mogen de leerlingen van CLW Kortrijk weer twee dagen per week naar school. Voor de leerlingen van de kappersopleiding was dat een extra speciaal moment. Zij mochten Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts een nieuw kapsel aanmeten. “Ik ben blij dat we hen perspectief kunnen geven”, aldus de minister.

Maandag gingen een eerste reeks versoepelingen in het onderwijs in. Zo zijn buitenschoolse activiteiten van maximaal één dag mogelijk voor alle leerlingen van het lager en secundair onderwijs en kunnen aantal kwetsbare groepen weer voltijds naar school.

Twee dagen per week les

Ter gelegenheid van die versoepelingen brachten minister Weyts, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, Lieven Boeve, en voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel, Louis Notte, een bezoek aan het CLW (Centrum voor Leren en Werken) Kortrijk. De studenten krijgen er vanaf nu opnieuw twee dagen per week les op school. De andere drie dagen gaan ze werken.

Voor hen is de versoepeling een belangrijke stap. “Het beste onderwijs wordt gegeven in de klas, maar zeker voor vakopleidingen als deze is dat cruciaal. Er zijn risico’s verbonden aan deze versoepeling maar we moeten een afweging maken. Het welzijn van kinderen en jongeren en de onderwijskwaliteit en leerachterstand is in het geding dus ik vind dat we moeten kiezen voor het onderwijs”, aldus minister Weyts.

Tevreden

Hij was best tevreden met zijn netjes geknipte haren. Tot grote opluchting van Dina Dupont (19) uit Harelbeke, een laatstejaarsstudente van de kappersopleiding. “Op een schaal van een tot tien, zaten mijn zenuwen toch op een acht”, lacht ze. “Ik ben het niet gewend om te werken met zoveel mensen die op mijn vingers kijken.”

Dina is erg blij dat ze weer twee dagen per week naar school mag. “Thuis zitten is lastig, je hebt geen ritme. Kapper zijn is echt mijn ding, ik ben blij dat ik het weer kan doen.”

25 leerlingen zagen het niet meer zitten

Een gevoel dat de andere 438 leerlingen van het CLW volgens directeur Wolf Vlaeminck met haar delen. “We hebben tijdens de crisis afscheid moeten nemen van zeker 25 leerlingen die het niet meer zagen zitten om op deze manier voort te doen. Die zullen komende zomer niet afstuderen en dat is erg jammer. Het is dan ook heel belangrijk dat de leerlingen nu perspectief krijgen.”

Een perspectief dat als het van de minister afhangt, zeker nog zal uitbreiden. “Ja daar is een risico aan verbonden. Maar we weten heel zeker dat als we de scholen blijven sluiten, dat onze jonge mensen schade zal berokkenen. Niets is zonder risico.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.