Leerlingen LTI Oedelem in Peaky Blindersstijl naar school: “Mama vindt me heel sexy in deze kleren”

Xander Lootens en Stijn Rotsaert laten zich inspireren door hun geliefde Netflixserie.© AVH
Xander Lootens en Stijn Rotsaert laten zich inspireren door hun geliefde Netflixserie.© AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Peaky Blinders, een serie op streamingdienst Netflix, houdt jong en oud in de ban met de verhalen over jeugdbendes, machogedrag en stijlvolle kostuums. Zo ook bij Xander Lootens (17) en Stijn Rotsaert (18) uit Oedelem. Zij komen nu geregeld in kostuum naar school.

Dat de serie zich afspeelt in Birmingham in de twintigste eeuw, zie je meteen aan de klederdracht van de personages. Dat was ook Xander en Stijn opgevallen, waarna ze hun zoektocht naar kostuums startten. “We zijn allebei grote fans van de reeks en vooral de kledij van toen spreekt ons aan. We kregen het idee om die kleren aan te trekken om naar school te gaan en begonnen te zoeken waar we de kledingstukken konden kopen”, legt Xander uit.

Winkel in Brugge

“Dat was niet altijd gemakkelijk”, gaat Stijn verder. “Online kan je veel vinden, maar we wilden ook graag een fysieke winkel bezoeken. Uiteindelijk vonden we in Brugge een winkel waar we een aantal zaken konden kopen.”

We houden het bij de kleren, wij gaan geen criminele zaken doen

De typische klederdracht vertaalt zich vooral in kleine, subtiele elementen. “Zo dragen we onder meer een zakhorloge”, glimlacht Xander. “En ook de lange mantel mag bij zo’n outfit niet ontbreken. We zochten zoveel mogelijk stukken om de stijl na te bootsen”, vult Stijn aan. “Mijn mama vond me een erg sexy man toen ik de kledij voor het eerst aandeed”, lacht Xander.

Leuke reacties

Ook op school valt het duo erg op. “We krijgen heel wat leuke commentaren. Veelal wordt de link met de serie snel gelegd”, zegt Stijn. Hun interesse in alles wat met de serie heeft te maken, zorgt voor beide leerlingen voor ontspanning in een moeilijke schooltijd. “Heel veel zaken verlopen nu online en we komen verder weinig buiten. We hopen dat we in deze tenue ook eens op café kunnen gaan. Voor onze praktijklessen doen we de pakken wel uit, ik denk niet dat dit ideaal is om zo bij het vee of in de tuinen te gaan werken”, lacht Stijn.

Ook de school is positief over het initiatief van de jongeren. Zowel leerkrachten als ander personeel reageerden al enthousiast. “Maar we houden het louter bij de klederdracht. Wij gaan geen criminele zaken doen en al zeker geen dingen kapotmaken”, besluit Xander.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.