Jeremie Vaneeckhout: “Organiseer onderwijs en opvang in kerken en culturele centra”
Vlaams parlementslid Jeremie Vaneeckhout (Groen) stelt voor om kinderopvang en onderwijs te organiseren in publieke ruimtes. Vanaf 18 mei mogen leerlingen opnieuw naar school op voorwaarde dat ze ver genoeg uit elkaar kunnen zitten. En net daar knelt het schoentje.
In dit kader heeft de Veiligheidsraad beslist dat de opstart van de schoolgaande kinderen gefaseerd zal verlopen.
“Ondertussen moet er een antwoord komen op de vraag naar opvang”, stelt Jeremie Vaneeckhout. “Heel wat werkende ouders gaan immers terug aan de slag vanaf 11 mei en een groot deel van de leerlingen moet nog thuis blijven. De vraag naar opvang, zowel voor kleuters als lagereschoolkinderen, zal stijgen en daarop moeten we voorbereid zijn. De richtlijn is momenteel tien kinderen per klaslokaal met een minimum van vier vierkante meter per leerling. Vandaar het voorstel om de beschikbare publieke ruimte optimaal te benutten om een antwoord te bieden op die vraag.”
Draaiboek
“Maar extra ruimte lost niet alles op. De uitdaging zal zijn om voldoende onderwijzend personeel en opvangpersoneel in te kunnen zetten”, aldus nog het parlementslid. “Op Vlaams niveau worden er momenteel draaiboeken opgesteld om alles in kaart te brengen.”
“Op lokaal niveau overlegde ik met de burgemeester en de bevoegde schepenen”, vervolgt Vaneeckhout, die ook gemeenteraadslid is in Anzegem voor de partij INZET. “Ook polste ik even bij onze diaken Jean-Yves Verhaeghe. Beide partijen klonken heel bereidwillig. De kerk van de Heirweg wordt al gedeeltelijk gebruikt als refter omdat er geen erediensten zijn. En ook in Tiegem zijn er mogelijkheden. De kerk in Vichte is niet beschikbaar omdat dit momenteel de enige kerk is in Groot-Anzegem die gebruikt wordt voor begrafenissen.”
“Sowieso ligt de uitvoering van dit voorstel in Anzegem zelf. Het college van burgemeester en schepenen is volop de laatste maatregelen van de Veiligheidsraad aan het uitwerken en zal ook dit voorstel verder onderzoeken in overleg met de schoolbesturen.”
Culturele infrastructuur
“Als schepen van Cultuur ben ik volop aan het meedenken over mogelijke oplossingen”, bevestigt Yannick Ducatteeuw, schepen van Cultuur en Kinderopvang (INZET). “De culturele infrastructuur staat nu toch leeg en dat zal waarschijnlijk nog een tijd zo blijven. De eerstkomende periode kan er zeker gebruik gemaakt worden van de beschikbare ruimtes. Vanuit praktisch oogpunt zal eerst de mogelijkheid naar het gebruik van de culturele infrastructuur in Anzegem bekeken worden en daarna eventueel de kerkelijke gebouwen. Het is nu aan de directeuren om hun huiswerk te maken en te zien hoe groot de nood is. Dit mogelijke plan zal dan ingepast worden volgens de beslissingen van de Veiligheidsraad. De organisatie van de kinderopvang wordt ook voortdurend up-to-date gehouden op basis van de maatregelen.”
In totaal zijn er 1,2 miljoen leerlingen en het opzet is dus om de kinderen de nodige afstand van elkaar te laten houden. Ook op de speelplaats moet dit het geval zijn. “Vandaar zijn extra lokalen al een gedeeltelijke oplossing in dit verhaal,” besluit Vlaams parlementslid Vaneeckhout. “Het is de bedoeling dat ook andere Vlaamse steden en gemeenten nadenken en bekijken welke gebouwen in aanmerking komen voor het aanbieden van kinderopvang en het organiseren van onderwijs.” (GV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier