Jelle (28) stopt met werken om zich voltijds op zijn CrossFit-carrière te focussen: “Mijn tiende plek op het WK minstens evenaren”

Jelle investeerde in een eigen trainingsruimte achteraan in zijn tuin. “Daar kan ik in de voormiddag of ’s avonds in alle rust trainen.” © VADU
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Jelle Hoste (28) zet een nieuwe stap in zijn CrossFit-carrière. De Izegemnaar heeft zijn job als IT-consulent opgezegd en focust zich voortaan voltijds op zijn sport. Dat brengt nieuwe mogelijkheden én doelen met zich mee.

Straf debuut

CrossFit is een relatief nieuwe sport die atletiek met uithouding en gymnastiek combineert. In de Verenigde Staten houden ze elk jaar de CrossFit Games, wat je kan zien als het wereldkampioenschap van de sport. Jelle wist vorig jaar bij zijn debuut op het hoogste niveau een knappe tiende plek te behalen.

De aandacht die dat met zich bracht, opende enkele deuren. Dat leidt nu tot een belangrijke beslissing in zijn carrière. “Ik bleef het trainen lange tijd combineren met mijn job als IT-consulent bij Delaware in Kortrijk”, zegt hij. “Op termijn schakelde ik over naar een 4/5de job en nog later schakelde ik over naar 60% werken. Daardoor kon ik me al twee dagen per week puur en alleen op CrossFit toeleggen. Gelukkig was mijn werkgever daarin heel flexibel. Gaandeweg begon het me echter te dagen dat mijn vorm in CrossFit steeds beter werd en dat ik zou moeten kiezen. Daarom ben ik sinds januari gestopt bij Delaware. Ze reageren daar vrij begripvol en hebben me nog mijn vakantiedagen laten opnemen zodat ik kon starten met nog een maand loon. Bovendien geloven ze in mijn kansen in de sport en zijn ze een van mijn nieuwe trouwe sponsors, wat ik uiteraard enorm waardeer.”

Meer slapen

“Als ik wil groeien in de sport en mezelf nieuwe doelen wil stellen, is dit een stap die ik voor mezelf moet nemen”, zegt hij. “Op het WK was ik van de veertig deelnemers een van de enige die het nog combineerde met een andere job. Finaal kan dat het verschil gaan maken. Mijn training kreeg ik tot nu toe wel rond. Ik trainde twee uur voor het werk en drie uur erna. Nu kan ik mijn dag zelf inplannen, maar win ik vooral op uren slaap. Als ik negen uur in bed lig, kan ik fit aan mijn dag beginnen en de verplaatsingen naar het werk vallen natuurlijk ook weg. Deze werkwijze voelt beter aan. Vroeger had ik ook maar een beperkte lunchpauze en moest ik me in korte tijd volproppen om de nodige voedingsstoffen binnen te hebben. Of het gebeurde dat ik met klanten op restaurant ging en dat ging al eens gepaard met veel saus of ander ongezonds. Nu stelt zich dat ‘probleem’ niet meer.”

Jelle groeide op in Ledegem, maar woont ondertussen al enkele jaren met zijn vriendin Zoë in Izegem. “Weinig mensen weten dat ik de passie voor CrossFit van haar heb overgekregen”, zegt Jelle. “Zij was al met die sport bezig toen ik besloot ook eens mee te gaan trainen. Ik kreeg de smaak in geen tijd te pakken. Ze doet het nog altijd, maar minder intensief dan ik. Het voordeel is dat ze perfect weet wat het inhoudt en welke opofferingen je ervoor moet doen.”

Trainen met kinderen

Jelle trainde in het begin op zijn zolder, maar is daarmee gestopt. “Er komt al eens wat gespring bij kijken en dat veroorzaakte trillingen waar de buren niet blij mee waren”, glimlacht hij. “Daarom heb ik geïnvesteerd in een eigen trainingsruimte achteraan mijn tuin. Daar kan ik in de voormiddag of ’s avonds in alle rust trainen. In de namiddag ga ik dan naar de CrossFit-gym in Harelbeke, waar ik de sport ooit heb leren kennen. Voor mijn dagindeling kan ik ook rekenen op mijn coach André Houdet uit Denemarken. Hij maakt schema’s op en een paar keer per jaar trek ik naar daar voor een intensieve trainingsweek ter plekke. Binnenkort vertrek ik opnieuw naar daar. Een andere nieuwigheid is dat ik sinds vorig najaar ook train bij ex-gymnast Gunter Couckhuyt in de topturnhal van Izegem. Hij laat me er met turnertjes van 7 tot 10 jaar oefenen. Klinkt misschien vreemd, maar de technieken die ze op die leeftijd aanleren, zijn voor mij ook van goudwaarde. Bovendien heeft Gunter ook jarenlang op het hoogste niveau aan wedstrijden mee gedaan.”

WK in Texas

Jelle behaalde vorig jaar een knappe tiende plaats op het WK en wist de looptest van vijf kilometer zelfs te winnen. “Dat laatste heeft me een pak meer volgers en aandacht opgeleverd. Daardoor was het makkelijker om nu deze stap te wagen en heb ik ook wat meer sponsors aan boord. Verder ligt mijn levenstandaard niet al te hoog. Op die manier valt het financieel allemaal wel te regelen. “

Jelles grote doel dit jaar is opnieuw deelnemen aan het WK. “En het daar minstens even goed, maar hopelijk nog beter doen dan vorig jaar”, klinkt het. “De weg daarheen is steeds dezelfde. Eind februari moet ik me plaatsen in open kampioenschappen, door filmpjes thuis op te nemen en door te sturen. Dan volgen nog een kwartfinale en een halve finale. Die laatste staat bekend als het EK en daar stoten de eerste tien door naar het WK. In augustus kan ik dan mijn kans wagen in het Amerikaanse Texas, waar ik in vier dagen twaalf events tot een goed eind moet brengen.”

Jelle Hoste volgen, kan via zijn Instagramaccount.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier