Jeffrey (21) en Amy (20) brengen leegstaande gebouwen in beeld

Jeffrey en zijn vriendin Amy noemen zichzelf echte urban explorers. (foto GF)
Jeffrey en zijn vriendin Amy noemen zichzelf echte urban explorers. (foto GF)
Redactie KW

Als urban explorers bezochten Jeffrey Bossuyt (21) uit Waregem en zijn vriendin Amy Hochedez (20) uit Kortrijk de jongste jaren meer dan honderd leegstaande gebouwen en woningen. Hun doel is om de plaatsen in beeld te brengen, maar verder niks aan te raken. “Inbrekers? Zijn we niet. Maar je hebt helaas wel veel cowboys die de panden gewoon leegroven. Zij verpesten het voor ons.” Ontdek enkele van hun mooiste kiekjes hieronder.

Mocht u er nog nooit van gehoord hebben: urban exploring of urbex is het bezoeken, fotograferen en documenteren van infrastructuur, zoals verlaten gebouwen of afgesloten locaties. Jeffrey Bossuyt en zijn vriendin Amy Hochedez zijn al enkele jaren fervente urban explorers, die hun avonturen delen op de facebookpagina Mystery Buildings.

“Het begon een drietal jaar geleden met vrienden, die vroegen of ik mee wilde naar een klein leegstaand huisje in de buurt. Zo kreeg ik de smaak te pakken”, vertelt hij. Nadien volgde het ene na het andere gebouw. Kastelen, privéwoningen, fabrieken: alles passeert de revue.

Enkel foto’s

“Inbrekers? Neen, dat zijn we niet. Een echte urban explorer volgt het motto ‘take nothing but pictures, leave nothing but footprints’ ( neem niets behalve foto’s, laat niets achter behalve voetafdrukken, red. ). Helaas zijn er cowboys in onze wereld.”

“Mensen die het gebouw gaan leegroven, echt héél spijtig. Daarom houden we de adressen van onze ontdekkingen zoveel mogelijk geheim. Meestal deel ik een locatie pas met iemand anders als ik weet dat er geen slechte bedoelingen zijn”, stelt Jeffrey, die administratief bediende is bij Garage Dhont.

(Lees verder onder de foto)

Tekeningen van de serie Bevergem, in een leegstaande fabriek. (foto Mystery Buildings)
Tekeningen van de serie Bevergem, in een leegstaande fabriek. (foto Mystery Buildings)

Eén gebouw in de streek blijft bij, en niet door de schoonheid van het pand. “De politie viel binnen. Ze hadden een melding gekregen dat vijf jongens en een meisje een verlaten huis waren binnengestapt. Ze dachten dat er hier rare dingen zouden gebeuren”, glimlacht Amy.

“De agenten waren in eerste instantie heel kwaad, tot ik hen mijn facebookpagina met foto’s toonde. Ze kalmeerden en maanden ons aan om te vertrekken, maar hebben de pagina toen wel een like gegeven én zijn onze bezigheden blijven volgen. In België kan je met de politie praten. Als je aan urban exploring doet in Nederland of Frankrijk, is de kans reëel dat je opgepakt wordt en een boete krijgt.”

(Lees verder onder de foto)

Een tandartspraktijk uit vervlogen tijden. (foto Mystery Buildings)
Een tandartspraktijk uit vervlogen tijden. (foto Mystery Buildings)

Zo komen we weer bij de vraag ‘mag het, of mag het niet?’. “Eigenlijk wel”, denkt Jeffrey. “Ik zei het al: we nemen nooit dingen mee. Ook zullen we nooit inbreken in een pand. Als we een locatie op het oog hebben, maar de deur is gesloten en er is geen enkel raam open, dan is dat brute pech”, vervolgt de Waregemnaar die toegeeft dat urban exploring een ietwat slecht imago heeft.

“Het gebeurt vaak dat er kwade buren opduiken. Ze zijn niet tevreden met ons bezoek, maar ook zij kalmeren vaak als ik toon dat we gewoon foto’s maken en weer verdwijnen.” Ook de komende jaren willen Jeffrey en Amy op ontdekkingstocht blijven gaan. In eigen streek, maar evengoed in Wallonië .

“De streek rond Charleroi en Luik is fenomenaal. Er zijn gigantisch veel fabrieken, kerken en kastelen die nog om een bezoekje vragen”, stelt het koppel dat ook graag in Frankrijk aan urban exploring wil doen. “Naar het schijnt zijn er daar nog véél meer mooie locaties, al is de politie er heel streng en dat willen we niet zomaar riskeren. Gelukkig is er nog veel in eigen land.” (PNW)

Je kan het werk van Jeffrey ontdekken op de facebookpagina Mystery Buildings.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier