Jan Hespel is de nieuwe Sint-Elooisdeken van Zwevezele: “Niet lang moeten twijfelen”

Op zaterdag 1 december vindt het jaarlijkse Sint-Elooisfeest in Zwevezele plaats. De organisatie verloopt er iets anders dan in andere parochies, want het zijn de Landelijke Gilde en KVLV die het feest samen organiseren en hun deken jaarlijks verkiezen. Dit jaar krijgt verzekeringsmakelaar Jan Hespel de eer om deken te zijn.

Deken Jan Hespel en echtgenote Katrien Desmadryl (vooraan) worden enthousiast omringd door de organisatoren van het jaarlijkse Sint-Elooisfeest in Zwevezele. Achteraan zien we v.l.n.r. Koen Gelaude, Dirk Vansteelant, Nadine Naert, Ronny De Clercq, Nicole Cortvriendt en Henk Oosterlynck. © Foto KDV

Het is de periode van het jaar om Sint-Elooisfeesten te organiseren en dat is ook in Zwevezele niet anders. Op zaterdag 1 december verwacht de organisatie opnieuw een 100-tal leden aan tafel. Toch gaat het er in Zwevezele iets anders aan toe dan op andere parochies. Waar dergelijke feesten vaak vanuit een Sint-Elooisgilde georganiseerd worden, zijn het in Zwevezele de dames van KVLV en de heren van de Landelijke Gilde die de handen in elkaar slaan om een Sint-Elooisfeest op het getouw te zetten.

KVLV en LG samen

“Het is ook niet de gewoonte dat de deken van dienst een deken verkiest voor het jaar nadien. Wij, als organiserend bestuur, spreken jaarlijks een kandidaat-deken aan“, legt Koen Gelaude van de Landelijke Gilde uit. Koen vormt samen met Ronny De Clercq, Dirk Vansteelant en Henk Oosterlynck van de Landelijke Gilde Zwevezele en Nadine Naert, Nicole Cortvriendt en Christine Gryspeerdt van KVLV Zwevezele de werkgroep Sint-Elooi.

Dit jaar kreeg Jan Hespel de vraag of hij deken wou zijn. “En hij moest niet al te lang nadenken om toe te zeggen”, klinkt het enthousiast bij de werkgroep. Jan is dan ook een trouw lid van de Landelijke Gilde die al vele jaren mee aan tafel gaat tijdens het Sint-Elooisfeest.

Verzekeringskantoor

Jan Hespel is in Zwevezele goed bekend als verzekeringsmakelaar. Hij heeft zijn kantoor in de Meiboomstraat. Samen met echtgenote Katrien Desmadryl deelt hij sinds 1984 lief en leed in Zwevezele. “Op 1 juli 1984 heb ik mijn verzekeringskantoor hier kunnen opstarten, eerst onder de naam ABB-verzekeringen en sinds 1999 is dat KBC-verzekeringen geworden”, legt Jan met enige trots uit.

“Ik kijk er naar uit om deken te zijn, al was het voor mij geen absolute must”

Zwevezele was nochtans compleet onbekend terrein voor zowel Jan, die van Roeselare afkomstig is, als voor echtgenote Katrien, die uit Ieper komt. Maar de gemeente kent ondertussen geen geheimen meer voor het koppel. Jan en Katrien hebben ook twee kinderen: zoon Karel en dochter Josefien.

Ik heb me vanaf het eerste jaar dat we hier woonden aangesloten bij De Landelijke Gilde in Zwevezele, het Sint-Elooisfeest is me dan ook zeker niet onbekend”, weet Jan nog. “Ik kijk er wel naar uit om deken te zijn, al was verkozen worden voor mij geen absolute must.”

Naar villa kruiscalsyde

Sowieso mag hij zich aan een spetterend feest verwachten. “Zoals de traditie in Zwevezele het wil, gaan we om 19.30 uur van start met een receptie en aansluitend volgt het diner en avondfeest. Uiteraard gaan we onze deken op gepaste wijze huldigen”, weet Dirk Vansteelandt.

Toch wijken de organisatoren dit jaar wat af van de traditie. Voor het eerst zal het feest niet plaatsvinden in cc De Wissel, maar in feestzaal Villa Kruiscalsyde in Pittem. “Het wordt een beetje afwachten hoe onze leden erop zullen reageren dat het feest niet meer in Zwevezele zelf plaatsvindt, maar het voordeel is dat we als organisatoren veel meer zelf zullen kunnen meegenieten. In De Wissel moesten we immers alles zelf organiseren en waren we de hele avond druk in de weer”, leggen Nadine en Nicole instemmend uit. Ze beloven oprecht om het nieuwe concept achteraf goed te evalueren.

Privé

Jan Hespel is getrouwd met Katrien Desmadryl. Samen wonen ze in Zwevezele en hebben een zoon Karel en dochter Josefien. Jan is eigenlijk van Roeselare afkomstig en echtgenote Katrien komt uit Ieper. Ondertussen zijn ze rasechte Zwevezelenaren geworden.

Loopbaan

Toen Jan op 1 juli 1984 de kans kreeg om zijn eigen verzekeringskantoor te vestigen in Zwevezele twijfelde het nog piepjonge koppel geen minuut. Eerst werkte Jan voor ABB-verzekeringen, wat later KBC-verzekeringen werd.

Vrije tijd

Jan sloot zich meteen na zijn verhuizing aan bij de Landelijke Gilde in Zwevezele om nu na vele trouwe jaren als deken verkozen te worden.

(Kim De Vos)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.